U Click Me...I Click U Back

Thursday, February 22, 2018

Perlu Ke Garang Dengan Anak2?

As salam semua..
lama cuti korang semua sakan jugak pegi holiday sana sini...sis mereput kat rumah maklumla sis tak kose nak hadap jam dengan anak2 sis nih..kang sis jadi tarzan jadian tengah2 hiway...😁😂

cuti sekolah duduk rumah setelkan apa yang patut...maklumla rumah bersepah2 tu biasala orang bekerja ni..masa ni la ko nak ngemas apa yg patut...reorganize balik mana2 yang tak dah lari alignment..kofkof😜  

saje nak citer santai2 hari nie...nak bukak tajuk pasal mak2 yang garang dengan anak2..sis pun tak tahula sis kategori garang ke tak?
tapi hubs sis selalu cakap sis garang dengan anak2...errkkkkk😁 

kalau tak garang maunya  dia nak dengar cakap kita..kalau tak garang dia pandang sepi je apa yang kita suruh buat!eh anak2 sis ni kadang2 mandi pun nak kena bersuruh tau...selagi tak pukul 7 masing2 dok lepak2 lagi...takdela selalu tapi mai angin memasing malas..memang lajak sampai 7.30 malam baru kocoh2 nak masuk bilik air..😤

memang dapatla berleteran sekilogram sis bagi..😠pastu claim sis garang 😞..kalau dak Aish tu nak suruh dia mandi kena bertempik jugak..kalau pagi2 takpela kita angkat paksa dia masuk bilik air sebab nak gi sekolah kan?tapi kalau petang punyala seksa yang hamat nak suruh dia mandi..kecuali mood dia baik!..eh boleh tahan tau mamat kecik ni punya perangai😥

pastu camne la kita sebagai ibu/mak/ummi ke...tak jadi garang kan?
sis respect sangat ibu2 yang boleh bercakap manis2 aje bila suruh anak2 dia buat sesuatu..pastu dengan pantas aje anak2 dia buat..fuhhh...ahhahaha..beruntung tau boleh jadi macamtuh...tak perlu la sesekali jadi tarzan jadian macam sis nih🙉

...kakngah dia dapat masuk sofbol kiranya selepas bertanding (daerah gombak) hari tu dia terpilih la masuk untuk pemilihan negeri...so everyday smpi Jumaat ni ada latihan pusat la di sek lain tapi dekat jela takde jauh sangat dengan sekolah dia..cuma yang tak bestnya diakan nak ambik PT3 tahun ni..masa dia terpilih tu abah dia ngan sis dah decided tak bagi join pastu cikgu sekolah dia called pulak pujuk...pastu bagitahu sekejap je sampai 1 Mac..so sis bincang balik dengan hubs...beliau pun setuju..setuju sebab sekejap pastu dah remind awal2..latihan ni sure memenatkan..mesti u takde time nak belajar belah malam sebab dari pagi sampai ptg ke training mesti penatkan?so please jangan nak merungut2 penat ke apa tau!wahhh gitu sis punya remind!😏

so everyday sampai Jumaat ni sis kenala fetch dia kat Lembah Keramat sebab dia habis training at 5pm everyday...so semalam nak jadi citer semalam masa ambik muka dia masam je..penat katanya..bebel2..pastu dia cakap esok nak gi sekolah belajar..takmo gi latihan...sis memula diam je dengar la...tapi dalam hati ni dah membuak2 nak marah sebenarnya...then sis tarik napas dalam2..dengan sopan santun dan nada lembut sis tegur dia "kenapa nak kena merungut sedangkan ni semua pilihan kakngahkan, ummi tak penah paksa kakngah join sofbol sampai peringkat macam ni?"..dan dia still bebel2 merungut2...sis jawab.."if ni pilihan u..u kena redha dan kena berkorbanla sikit..penat memangla penatkan...tapi kalau u redha dan anggap ni sebagai pengorbanan u sebagai seorang atlit..mesti u boleh terima apa sahaja bebaban"

tapi sis rasa dia tension sebab dia takde gang sebenarnya sebab dia sorang je dari sek dia yang terpilih so bila pergi latihan pusat dia takde kawan sangatla sebab budak2 lain tu dari pelbagai sekolah daerah Gombak...hmmmmm💆mungkinla..so semangat tu jadi hilang..yang rasa hanya bebanan dan kepenatan jela..hadoiii!

pastu bila sampai rumah sis meluahkan la pada husband sis..mana boleh sis sorang je stress kan..kena la jugak bagi abah dia stress sama#dasardengki macam nila..then abah dia nasihat la blablabla..sis dengar pun sambung stress😛..pastu terus kakngah datang mintak maaf kata dia salah la..blabla..nak ngamuk2 duduk hutan sis cakap...eh ummi dia mmg garang tau!😠hhahahaha (la sangat)

so bagitahu sis camne sis tak garang ni??😶

korang tengokla kemahen hitam dah kakngah  jadinya since masuk sofbol nih...dahla asalnya dah gelap 😝 pastu saje perli2 dia nanti kita buat cucuk whitening jela lepas2 nih...terus putih!

  
itu belum masuk budak baju putih tuh...sejak 2 menjak ni setiap hari berperang nak gerak bangun gi sekolah...pastu balik sekolah pun berperang sebab ngacau sis tengah mengajar dalam kelas...hadududu...😫

 so bagitahu sis...camne sis tak garang nih...boleh ke tak garang??😓    
  

3 comments:

Falsya said... Reply Comment

Kadang kan kak, kite as parents nie kene balance kan..kalau ayahnye marah, kite jadi air, kalau kite marah, ayah jadi air..tapi tuh la, macam most of the times mak2 je yg akan memetir marah anak3..wakakaka..pastu kan kalau ayah derang yg marah anak2, kite mak2 mesti sentap lebih..hahahaa..

Alaaaa ummi nie, kulit gelap masa sekolah je..dah lepas sekolah nanti tgk la kakngah akan putih dari sekarang..😂

Hans said... Reply Comment

garang tak salah pun
yang penting anak tahu kita sayang diorang
itu yang penting :)

Balkidz Hunny said... Reply Comment

Anak-anak tau maknya garang bertempat. Dia tau bila masa dia nak manja bila masa dia nak kena takut kat kita!