U Click Me...I Click U Back

Thursday, January 18, 2018

Bandung Trip 2017 | Lunch di Kampung Daun, Lembang


As salam..

kali ni nak cerita pengalaman makan / lunch di Kampung Daun di daerah Lembang, Bandung, Indonesia..

sebelum2 ni aku dah pernah ke Lembang, tetapi serius tak sempat pun nak ke Kg. Daun ni..sebab kekangan masa...kalau dulu aku ke sini hanya untuk merasai pengalaman di kejar orang2 jualan di Tangkuban Perahu...😷

so kali ni bila dapat tahu aje yang aku akan ke seminar di UPI, Bandung lagi sekali (kali ke-4) aku pun buat plan awal2 untuk datang awal 2 hari sebelum tarikh seminar semata2 nak jejalan lebih lama sikit di daerah Lembang nih..


harusla tempek gambar tuan tanah kedaung dulu khennn

ok..sebelum sis citer lanjut..kot2 ada yang tanya kg daun ni kejadah apa ek?hahahahaha

Kg. Daun ni sebuah restoran ye dik nunnn!!!tempat makan ala2 santai ditemani unggas2 malam...eh!!tak2...macam ko makan dalam suasana hijau la gituhh..di kelilingi hutan la..

pemandangan siang (sumber google)
pemandangan malam (sumber google)
aku masa ni buat ig stori sampai lupa nak ambik gambar pemandangan banyak2...sori korang!

tapi kalau korang boleh nampak dalam gambar ni...
tempat makan dia ala2 bersila dan ada juga yang boleh duduk..terpulangla pada engkorang nak pilih yang mana..

adik Akma

kakak kesayangan kita kak JUN
kali ni travel dengan mereka2 di atas ni la..
aku dengan kakjun memang berpisah tiada...hahahaha
bawak sekali la budak kecik Akma ni..senior sis di UKM..
baru 1st time datang Indonesia so bawakla jejalan sebelum dia stress bentang paper esknya tuh...hahahahaha

inila rupanya pondok atau tempat untuk para tetamu kg daun makan...duduk bersila sambil makan sambil menikmati suasana hijau katanya (sumber google)
actually tempat ni sis rasala..more to suasana dan keadaan sekitar jela yang cantik...kalau dari segi makanan...sedapla jugak tapi takdela sedap sangat berbanding dengan yang aku pergi Bandung tahun 2016..lunch di Saung Gawir.. yang tu makanan dia lagi sedap2 okeh..sampai sekarang teringat2 aje...hahahahaa 


ada air terjun...memang cantik dan so breathtaking u know!!!




merata2 hah ngambik gambar pantang jumpa tempat cantik...pastu lambat la sampai kat atas..lepas tu memasing mengadu lapar...nasib baik kat sini servis dia cepat dan tip top..sekejap je order dah sampai!
lunch dah terhidang depan mata..masa ni serius lapar giler sebab kami skip breakfast...breakfast makan light2 aje






kalau tanya sis...sis paling suka tempe kalau datang ke Indonesia nih...tempe dia sedap lain macam..tak sama macam makan tempe kat Malaysia...tak tau nak describe macam mana sebenarnya...tapi serius..uols shud try kalau datang ke mana2 daerah di Indonesia...tau!

nak datang sini sama je laluan dia untuk ke Tangkuban Perahu tau...ala..kalau datang sana korang tak yah nak cari2 alamat..supir korang sure tau kat mana...hehehehe

okla...nanti2 kita sambung lagi entry Bandung Trip ni ek..
sis tak cerita detail sangat pasal trip kali ni sebabnya dah 4x datang ke Bandung rasanya rutin dia sama je..
cuma bila ke Lembang ni adala cerita yang lain sikit yang boleh sis share dengan korang kot2 la korang nak ke Bandung boleh la singgah di Lembang ni..memang best tau!

nanti korang tunggu entry sis menginap di Imah Seniman..
ya ampun sumpah best!!lagi best kalau korang hanimun tau!memang sesuai untuk orang2 yang nak hanimun...

korang tunggu ek entry tu nanti...hahahahaha

last but not leassttttt...bukti sis dah sampai dan dah makan pun dekat Kg. Daun ni :-)
 till we meet again kesayangan semua!

5 comments:

Amanda Suria said... Reply Comment

Best la pi jenjalan...SA kan..familiar la kawan cikgu yang Jun tu..macam pernah nampak tp tak ingat kat mana..

Hans said... Reply Comment

kg daun nih memang best
dulu masa dkt Bandung ada rezeki makan sini
nyamuk tak ada yang best tu
sambil dengar bunyi air terjun :)

MizzTina said... Reply Comment

semua makanan nmpk sedap..

Aina Fairuz said... Reply Comment

best

ayza said... Reply Comment

Bandung kami tak sampai lagi...teringin jg nak ke sana ..Tq sharing Chekgu!!!��