U Click Me...I Click U Back

Wednesday, October 11, 2017

Tutor Tak Bertauliah | Sekadar Catatan Pengalaman Baru

As salam..

lately memang busy sikit...
busy dengan thesis (bab 5)
busy dengan family..
busy melayan husband..wakakaka
busy dengan kerja hakiki...
eh semua benda busy la...hahahahaha

sampai tak sempat nak mengadap blog..
plus sekarang ni setiap 3x seminggu ke UKM..
Isnin diberi mandat oleh Dr M untuk handle kelas students degree dia untuk kelas pendidikan dan komuniti
lepas tu hari khamis kena guide students master Dr. M
bantu mereka buat research mereka..
bina kerangka konsep...adala sedikit ilmu yang boleh dikongsi dengan mereka...
segan sebenarnya sebab ada antara mereka lecturers..
kita ni cikgu cabuk jek..tapi Dr. M nak jugak students dia get involved dengan students undergrad dengan postgrade untuk membiasakan diri masa sesi viva nanti...

penat memang penat tapi entah..
satu kepuasan sebenarnya dapat berkongsi ilmu yang kita ada...dan berkongsi jugak ilmu yang mereka ada...
masa 1st time masuk tu nerves jugak sebab al -maklumla mana sama pendekatan yang perlu digunakan untuk mereka yang dewasa nih kan?tak sama mengajar sekolah rendah dengan budak degree...hahahahaha

tapi DR. M mintak sis membantu mereka membuat kajian kes berkenaan dengan tajuk2 yang dah diberi
dan berikan komen2 berkenaan dengan presentation mereka..ala..bidang yang sama sebab mereka pun semua bakal2 guru juga cuma pengkhususan yang berlainan...







to be honest kelas ni sangat fun..students dia aktif dan sesuatu yang menarik untuk melihat mereka memberi pendapat masing2 semasa sesi pembentangan dijalankan..


semalam masuk lagi ke kelas yang sama..
kali ni guided dorang buat kajian kes menggunakan instrumen protokol temubual..
sebenarnya mereka masih kurang jelas dan blurry berkenaan apa yang mereka kena buat sebenarnya...
bila aku offer diri untuk datang ke depan secara berkumpulan untuk bertanyakan soalan2 yang mereka kurang jelas..berebut2 datang mintak guidance...
seronok sebenarnya dapat membantu mereka..
secara tak langsung membantu diri sendiri jugak dalam memahami keperluan membuat penyelidikan berbentuk akademik...

yang penting apa yang kita lakukan boleh memberi manfaat kepada orang lain dan secara tak langsung membina hubungan yang baik antara kami...dan tak dinafikan students ni semuanya bagus dan sangat berdedikasi..

sentiasa doakan mereka berjaya mendapat ijazah keguruan dalam bidang pengkhususan mereka dan berjaya menjadi warga pendidikan yang berdedikasi dan cemerlang...inshaAllah...aaamiiinnn!!!


4 comments:

nadiah hanum said... Reply Comment

Mesti happenning giler class tu sbb ada tutor yg cun cute meut!

mamapp said... Reply Comment

seronok bila ada anak murid yg aktif gini

ameris said... Reply Comment

wahhh seronok tgk anak murid ramai2 gini.

Julia Johari said... Reply Comment

Rasa mcm baca bingkisan bakal pensyarah cikgu azrine ni tau...satu kebanggaan yg julia rasa sgt perlu dihargai sbb akak di beri kepercayaan oleh Dr M utk ajar student2 degree...its so WOWWWWWWWWWW!

Kalau akak nak tahu...dulu masa saya student degree saya pun aktif bertanya soalan kt lecturer...paling suka tanya soalan hahaha sebab x nak lecturer dok tanya soalan kat saya kehkehkeh

tahniah akak! Saya bangga dengan akak tau...rasa mcm nak sambung master plak...tp x master2 lg haha