U Click Me...I Click U Back

Thursday, May 25, 2017

Resepi Sahur Yang Mudah | Makaroni Goreng Versi Chekgu Azrine Gitchhuuu

As salam

tajuk tu macam good2 je kan??
tapi serius ni resepi aku bedal je labu!!
yang penting instinct tu mesti power gitewww...
yakin pada diri sendiri!
yang ko punya turn out will be yummiehhh!!!
hahahha..#poyosangat!!!

setakat goreng makaroni tu semua orang boleh!!!

ok2..saje nak mukadimah pepanjang..
kalau sesapa yang suka sangat makan makaroni goreng ni..boleh cuba k..

Bahan-bahan
  • makaroni jenama apa pun tak pe (banyak ikut mulut yang nak makan)
  • 1 tin sos bolognese (brand apa pun takpe)
  • 7 ulas bawang putih ditumbuk dengan lada hitam dan kiub ayam
  • olive oil / minyak biasa / marjerin
  • daging cincang atau ayam cincang (takde yang minced pun takpe..blh je potong sendiri kecik2)
  • sayur-sayuran dipotong dadu (ahkak pakai carrot je)
  • fish cake / fish ball potong dadu
  • sosej dipotong dadu
  • sedikit garam
  • sedikit air putih
Cara Membuatnya
  • rebus makaroni dengan olive oil atau minya (toskan)
  •  panaskan minyak / olive oil / mentega
  • goreng bawang putih yang ditumbuk dengan lada hitam dan kiub ayam
  • masukkan daging dan sedikit air untuk empukkan daging
  • masukkan sekali sayur yang lambat empuk macam carrot
  • bila dah empuk korang masukkan sos bolognese mengikut berapa banyak makaroni (agak2 la ye)
  • then masukkan ayam fish cake ke fish ball ke dan sosej (masukkan segala bahan) dan kacau sebati
  • masukkan makaroni dan garam secukupnya
  • kacau sehingga kering sedikit dan tutup api
  • siap untuk dihidangkan

kompem anak2 will be like it!!!!
sesuai la untuk ada anak2 kecik yang bersahur kan?

6 comments:

mama tisya said... Reply Comment

Dh bosan mkn nasi, bole goreng makaroni kn

Daus Redscarz said... Reply Comment

Wow pagi tadi makan makroni goreng sosej cincang..

Husna Rahman said... Reply Comment

sedap ni..tp Hsna suka yg sup..fuhh dapnyee

Falsya said... Reply Comment

menu nie boleh makan bile ujung2 puasa..time tgh xde idea..hehehe..nasib baik la hasben falsya jenis makan je ape yg falsya masak..;D

Zie Madini said... Reply Comment

Sedapnyaaaa cikguuuuu. Nak try lah bila rajin nanti

LYAfrina said... Reply Comment

Menarik.. Blh try buat lps² ni