U Click Me...I Click U Back

Monday, April 17, 2017

#JejakTokyo2017 ~ KLIA2 - Haneda International Airport

As salam...

kalau nak tengok beberapa tips dan preparation ahkak sebelum ke tokyo boleh rujuk entry di bawah ye...


ok..marila kita mulakan misi #jejaktokyo sebelum ahkak hilang mood nak menulis..
seperti entry langkawi..langsung takde update..
kahkahkah...sayang sebenarnya...huwaaaa

takpe2...akan diusahakan la kot...
kome doa bebanyak ye...
sebab sekarang aku memang tahap busy sampai tak leh lena malam.. banyak sangat masalah dunia yang harus dipikirkan...kuakkkkkk....kuaaakkkkk

misi #jejaktokyo aku ni adalah selama 5 hari 4 malam..
khamis sampai selasa pagi baru sampai Malaysia
so khamis tu habis dekat perjalanan ajela..
kalau sesiapa tak tahu AA x hanya fly ke Tokyo sehari sekali aje..
dan waktu flight normally tengah hari la..
macam aku masa tu take off dalam 2.30pm gitu
sampai 10.10 waktu jepun (cepat sejam dengan Malaysia)..
7 jam dalam flight memang kematu bontot..
dahla sejuk nak mampus..nasib aku dah siap2 bawak winter coat sebab nanti sampai Tokyo terus pakai sebab dah tau cuaca tengah sejuk kan..


sampai2 je KLIA2 sempatla posing2 dulu kat parking pun voleyyy...
kesian anak2 ummi asyik kena tinggal je..
yelar anak2.. nanti hampa belajar la pepandai..
boley pulak korang merasa jejalan pulak lepas ni..
reward untuk diri sendiri sebab belajar je..
result bagus ummi akan bawak uols jejalan pulak..
malas belajar...dudukla rumah sana!gicthhu ummi ko!

sebabkan aku booked tiket through traveloka..
so aku tak web check in siap2..
just terus je kaunter AA dan check in terus luggage..
kami ambik 55kg pergi dan balik...


tapi tak sampai pun 55kg...
aku bawak 1 beg je gabak beso..
semua mak nenek siap rice cooker aku bawak...

gang #jejaktokyo2017

sebenarnya bukan kami bertiga je yang akan menjayakan misi #jejaktokyo ni
ada lagi nak dekat 50 wakil dari Malaysia termasuk students AMG Pahang, ditaja untuk bersama2 ke Tokyo..
adala beberapa urus setia, pegawai PPD dan guru pengiring yang akan menjaga students AMG tersebut.. kami hanya mendapat invitation untuk meramaikan majlis je...hehehehe

lepas setel semua melepasi imigresen dan kastam
terus masuk gate dan singgah solat dekat surau berdekatan buat siap2 jamak..
ini yang aku suka tentang klia2..
setiap gate memang mostly disediakan surau..
so takdela berebut atau berhimpit untuk solat

sempat aje.. ;-)

ready to board
excited and unbelievable..we are going to Tokyo...yeahhh!!!
this was my 1st time ever naik Air Asia X...Air Bus
aku pakai tudung sarung je sebab actually nak permudahkan diri sendiri untuk solat dan nak cepat..kalau nak tido dalam flight pun tak konyok sebab dia tak kedut...

dalam flight aku tak boleh tido...
hadusss..sekejap gi toilet pastu makan roti...
pastu kunyah asam.. makan kacang...eh!!
rasa resah je tak tahula kenapa...


borang ni kena isi..akan diberi oleh anak kapal dan wajib isi!selain tu ko akan dapat jugak borang declaration tapi masa tu kat flight dah habis..so isi masa kat airport sebelum tempuh kasram dorang...

selepas 7jam dalam flight..
finally we touched down Haneda International Airport at 10.10 pm...awal beberapa minit la seperti yang dijadualkan..



alhamdulillah...we were arriving in Tokyo!!



welcome to tokyo cikgu azrine!!!!

masuk2 je ketibaan tu..
terkejut tengok ramainya ummat tengah beratur..
sini aje dekat sejam hah stuck...
masa nak tuntut bag memasing kat bagasi..
beg pun dah siap ada kat bawah dah...hahahaha
sebab lambat sangat!

dengan itu bermulala #jejaktokyo kami..
dan hari pertama sampai kami dah ditimpa masalah..
masalah apa??nantikan part seterusnya...

to be continued.... 

6 comments:

eima said... Reply Comment

Best nye dpt pi tokyo sponsor.....akak antara cikgu yg hebat sbb byk kali dpi pi obersi...hebat2....org kat kementerian suka cikgu yg boleh menulis ni.

Ibu Dilah said... Reply Comment

bestnya kak rin dah menjejakkan kaki ke tokyo..

Mama Zharfan said... Reply Comment

i ari tu naik Thai Airways, so sampai kat airport waktu pagi..

Falsya said... Reply Comment

Xsabau nak tunggu sambungan trip tokyo akak..

Falsya kalau pegi travel paling xsuke duduk dlm flight berejam2..kalau boleh tau2 nak smp je kat destinasi..hehe..and bile dh smp kat destinasi pulak paling xsuke bile nak lepaskan imegresen negara tuh..kene beratur2 segala bagai..urghhh!!..

LYAfrina said... Reply Comment

Fuhhh..mmg bestlah..klo la lya bpluang ni... Xtau nk kata apa. Apa² tahniah sgt utk akak sbb terpilih dlm rombongan ni..

Aty Fared said... Reply Comment

yang akak cakap kat anak2 akak tu.. sama macam mak saya cakap dulu2..soh belajar rajin2 tinggi2 elok2..dapat kerje elok pastu soh gi melancong.. bawak dia.. heheh..[biler sekarang jalan2 kemana2.. mesti teringat kat dia sebab tak sempat nak bawak die sangat]