U Click Me...I Click U Back

Thursday, March 9, 2017

Academic Trip To Bangkok | Part 3 | Demostration School | University of Chulalongkorn

As salam...

mehla kita sambung entry #bangkok2017
sebelum lebih paghak hilang ingatan nanti..
hahahaha

kemuncak academic trip ni bagi aku ialah bila dapat menjejak kaki di universiti terunggul di Bangkok iaitu University of Chulalongkorn..


tapi sebelum ke situ kami berkesempatan menyinggah sekolah yang dipanggil Demostration School for Chulalongkorn University



besar gabak hah sekolahnya dan murid2 ditapis untuk dimasukkan ke dalam sekolah nih...kebetulan teduh je hah suasana kat sekolah nih hari tuh...syukur alhamdulillah...





mereka sedang menyediakan makanan ringan kepada pihak kami...

sebelum dijemput untuk sesama melihat bagaimana assembly sekolah ini dijalankan, kami dijemput untuk mendengar sedikit taklimat ringkas berkenaan dengan sejarah sekolah ini dan memperkenalkan barisan2 tenaga pengajar di sekolah ini...






syokkan ada padang besar2 macam nih...
pastu rasa macam nak golek2 je kalau ngantuk...hahahaha...

selesai melihat sendiri dan merasai pengalaman yang cukup menarik.. kami semua diberi kesempatan untuk membuat tour sambil dibantu oleh murid2 yang belajar di situ...



kenangan yang tersimpan ketat di sanubari mereka students AMG...



kenangan jugak untuk kami dengan murid2 handsome...hahahaha....

ok..next place jom!!!



sempat aje hah...hehehehe



welcome to University of Chulalongkorn!!!

universiti ni besar giler ko!!
tapi diantara university terbaik dunia ok...




semasa briefing oleh pihak universiti...



merakam kenangan bersama wakil universiti..



lunch oleh pihak universiti...



delegasi dari Malaysia with some of Chulalongkorn University's Students...

lepas tu kami dibawa melawat sekitar universiti oleh beberapa orang students mereka...








melawat sekitar luar universiti pulak..





cantikkan universiti dorang...
kat sini pelajar2 dia mostly pandai cakap BI..
tapi harus bagi kredit dekat negara Thailand sebab ada banner2 di tepi jalan menggunakan sepenuhnya bahasa thailand tanpa dicampur dengan BI...betapa bangga je mereka dengan bahasa mereka...kan?

macam dah banyak sangat yang I share untuk visit hari ni.. so sambung di Part Akhir nanti ye...lega sebab dah nak habis jugak entry #bangkok2017 ni...

till we meet again...

4 comments:

Falsya said... Reply Comment

sukenye falsya tgk tmpt assmbly derang...mcm rumput kapet je tuh...cantik sgt..hehe..

university yg kak rine lawat tuh pun besar..bersih sgt tmpt dieorg..building terjaga..

LYAfrina said... Reply Comment

Serius cantik tempat tu.. Padang pom dh mcm kat taman..bersih jer

Ana Fatihah said... Reply Comment

Macam taman pulak tempat assembly tuh. Cantik sungguh.

Sempat lagi eh cikgu bergambar dgn murid2 hensem. Hehe :P

Julia Johari said... Reply Comment

Rasa tenang je tgk universiti ni sis...beruntungnya dapat kami juga lihat budaya mereka disana...siap semua banner dlm bahasa mereka kan...itulah baru bahasa melambangkan jiwa bangsa.