U Click Me...I Click U Back

Tuesday, February 14, 2017

Allah Has Better Plan | Pengalaman Menjadi Fasi Dalam Program Sukarelawan Sukan Sea 2017

As salam...

lama dah tak bersiaran..
series recently aku busy sangat...
banyak sangat kerja yang mendatang...
tak tahula bila nak habis...
cliche sangat ayat but seriously...
#akupenat!

tak tahu nak mula dari mana nih...
memang banyak sangat cerita terbengkalai..
nak share banyak benda dekat sini...
tapi tula..masa tu alahai..tak cukupla sebenarnya...huwaa..huwaa..
jeles betul masa dengan kita kan?


aku percaya dengan apa yang Allah dah tentukan untuk aku...
sebenarnya adalah rasa sedih tuh sebab aku rasa aku dah mengalah sebelum berjuang...tapi nak buat camne...rentetan daripada kebusian aku tuh...aku terlepas sesuatu perkara besar yang hadir dalam hidup aku...aku mengaku salah aku!


aku terlepas tarikh ni sebab bulan 2 aku dah mula sibuk sangat kat sekolah...terus lupa nak check online nak semak aku dapat tak temuduga yang aku mohon...masa bulan 1 without missed aku check everyday... 

aku dapat tau pun on the same day aku patut datang untuk temuduga tuh.. dah pukul 12.30 tghri dah masa tuh.. aku dah called pihak IAB derang cakap kalau pagi2 dorang dah blh masukkan slot untuk aku.. but it was too late...

but aku percaya Allah ada planned benda lain untuk aku... so aku REDHA sangat dengan ketentuannya.. masa ni hubs aku banyak main peranan.. mula2 dia bising2 jugakla sebab aku ambil mudah sangat.. lepas tu dia dah cuba nak pujuk2 aku supaya lupakan ajela.. husb aku cakap ada rezeki yang lebih baik mendatang... inshaAllah korang doakan ye...

*****************

tutup la cerita sedih ek..

sapa2 yang follow fb dan ig aku mesti tahu sekarang aku jadi fasi untuk program sukarelawan sukan sea 2017 yang akan berlangsung pada bulan Ogos nanti...

dari awal bulan 1 hingga akhir februari la program ni akan berlangsung di UKM.. modul kami adalah modul 1 (patriotisme) dan berlangsung pada waktu malam.. so ikut jadual mana la yang aku terlibat.. kalau kena hari sekolah memang masak jugakla penat dia..hahahha... sebab kena drive sendiri tau.. i hate drive malam.. sebab aku ni silau kuat!

tapi kan best sangat bila dapat jadi fasi ni.. dapat gain experience bercakap di khalayak.. belajar how to speak well in public...build confidence la kan...hehehehe


bangga sebenarnya jadi sebahagian daripada program ini.. kira dapat jugak memberi sumbangan kepada negara...


sebahagian kenangan2 yang sempat aku rakam sepanjang kami mengendalikan modul 1 nanti... tak silap aku 13 ribu ye sukarelawan mengikut kohort yang akan mengambil modul 1 nih.. 


semasa sukarelawan menyanyikan lagu warisan...#touching


#bertugas



bergambar kenangan bersama penyelaras program modul 1 Prof Madya Dato Dr Abdul Razaq dan Dr Mahzan

banyak lagi gambar tapi cukup2la kang muntah hijau...hehehhe

bila mengikuti program ni penatla sikit sebab kena datang belah malam.. KL - UKM boleh dikatakan jauh jugak la weyhh cuma aku dah biasa sebab belajar kat situ kan...ngeeee

ada lagi beberapa kohort yang kami perlu habis sehingga 27 Feb ni... doakan perjalanan kami sebagai fasi dipermudahkan ye....

nukilan ikhlas dari :
-chekguazrine-

9 comments:

mrs kayrul said... Reply Comment

bestnya dapat sumbangkan sesuatu utk negara

Ida Puanstoberi said... Reply Comment

1. sedihnya tk dpt attend IV tu..kalo kita pun dah nanges2 gak nya. Tapi, fikir, mesti ada hikmah di sebaliknya. Tgk nanti, mesti tahu sbb apa kita tak attend. Jangan risau. Ada rezeki lebih baik :)

2. Anak buah kat office ni pun ada sorang jadi sukarelawan sukan sea. dah course dah tu ari

Falsya said... Reply Comment

mesti la akak akan ade ralat tuh sebab ter-missed that interview..but mcm hasben akak ckp, insyaAllah akan ade rezeki yg lebih baik lagi..percaturan Allah adalah sebaik2 percaturan kan kak..hehehe..

best betul akak dpt jadik fasi..utk sukan sea pulak tuh..;D

eima said... Reply Comment

tahniah kak rine ....
klu kak rine dpt pi interview tu boleh ai rekemen kat pgrh aib tu keh keh ....

TeacherAzimah said... Reply Comment

aduh rin..terlepas interview sayangnya!! tp btl lah, pasti ada rezeki lain yg lbh baik utk awak. haah sy tgk awak update fb pun wahhhh busy nya u skrng? i do think eh tak penat ke siang malam siang malam? i yg tgk pun terasa penat. hat off my dear! u mmg hebat! go go cayuk!

hainom OKje said... Reply Comment

Tahniah Rine....
Suka tak suka kena jugak terimakan Rine jadi fasi tu. Boleh tolak ke?

Betul sangat tu perancangan Allah adalah yg terbaik. Adalah benda lebih baik yg Allah nak bagi tu Rine

Ainniah Zulkefli said... Reply Comment

nampak dah tu, Allah memang dah rancang & tetapkan something yang much much much better untuk sis. dont worry, redha & percaya je dengan ketentuanNya. :)

lieyalatif said... Reply Comment

aduh rin.... lieya plak telan air liur bace kisah pertama tu.... boleh telepas date ye... sabar la rin..anggap jek ade bende lain tersurat yg Allah akan beri....jgn putus asa..mungkin ade rezeki lain nanti....

wahh rajin rin.... sempat lagi jadi fasi sukan sea.... mmg pengalaman yg berharga tu...bukan senang nak dpt peluang nieh....

LYAfrina said... Reply Comment

Alhamdulillah.. Setiap y blaku ada hikmahnya. Rezeki akak dpt jd fasi program ni.mmg akak aktif sgt.. Bukan sng nk bhagi tugas seorg guru n tugasan lain jgk kan.