U Click Me...I Click U Back

Wednesday, February 15, 2017

Academic Trip to Bangkok - Day 2 | Melawat Sekolah-Sekolah Islam di Bangkok

As salam

dah namanya pun academic trip..
maka tempat2 yang di lawat pun sememangnya berbentuk akademik la..hehehe

mehla layan tempat2 yang telah ditetapkan oleh mereka2 yang terlibat...kami mengekor aje.. gitcheeww!!!hahahaha


1st and for all aku sajikan la dulu gambar tuan belog kedaung nih.. saje je ambk gambar kat depan bilik hotel buat kenangan... hotel mana? ada aku citerkan kat [Part 1].. korang picit je la kalau2 ada hati nak baca...ngehhh!

ok..jom get ready untuk muntah dengan gambar2 aku lepas nih...hahahaha.. 

tempat persinggahan pertama kami ialah 
v
v
v
v
v


Masjid Jamiaulislam yang terletak di kawasan Ramkhamhaeng (mostly penempatan orang Islam di Bangkok).. dulu masa aku datang pada tahun 2015 memang menetap di kawasan Ramkhamhaeng ni sebabnya senang nak cari makanan HALAL.. hotel pun stay area sama atas sebab yang sama jugak...


kat sini kami takde la duduk lama sangat sebab banyak lagi tempat yang kami akan terjah lepas nih...so lepas setengah jam kami gerak ke tempat lain pulak..


inila pelajar2 yang terlibat dalam program lawatan ke Bangkok ni...mereka semua dari Program Akademi Menara Gading (AMG) di bawah seliaan Dato Dr Abd Razaq... AMG ni program Tengku Mahkota Pahang sebenarnya untuk menjaga anak2 orang susah yang pandai2 la..mereka diberi tusyen dan dijaga oleh pihak AMG nih...

next....


singgah sini untuk bergambar sahaja...


so I pun bergambar ajela..kehkeh...
orang semua busy photo group..I ambik gambar sorang2.. masa ni dah panas terik malas nak layan gambar reramai lelama... #eksyen

next...


sebenarnya aku lupa nak catat nama sekolah nih..
aku ingat aku dah ambik gambar dah ok.. rupa2nya bahasa thailand je dia tulis kat depan nih hah...
maafkan daku ye.. tapi sekolah ni sekolah swasta yang bercampur2la.. ada je Islam dan agama2 lain.. 


kami diberi salam pengenalan dengan menayangkan slide berkenaan latar belakang sekolah...

selepas tu kami dibawa melawat sekitar sekolah.. tapikan waktu ni aku dah rasa lapar nak mampus dah..al-maklumla.. pepagi takde makan beria pun.. makan roti.. nak cari mamak mana nak ada..kehkeh.. so menunggula bilala dapat makan...hahahaha #taksenonoh

setel.. move to next school.. rupa2nya jalan kaki je..sebelah sekolah kami je hah...



kat Thailand ni mereka bangga dengan bahasa mereka sendiri.. kalau kat banner2 tepi jalan pun semua tulis bahasa thailand.. takde pun campur dengan BI ke apa... baguskan?



cikgu yang pakai tudung hitam tu dah nak masuk 50 umur dia tau.. tapi uols tengokla bergetah hah lagi...hahahaha



bersama our Prof Dato Dr Abdul Razaq.. 



Kasut hitam macam ni senang sebab takdela sibuk nak basuh sangat setiap weekends...sekolah di Malaysia patut pikir2kan..hehehehe


dorang punya classroom..


sempat belek2 buku tulis dorang....


sempat swafoto dengan murid2 mereka

lapar cari makanan kat kantin dia pulak...
not to worry...semua HALAL... inshaAllah..
pekerja kantin semua boleh cakap melayu...





alhamdulillah.. kenyang dah... bolehla berjalan2 lagi lepas nih... muka pun ada senyum!!!


satu pengalaman yang sangat berharga bila dapat menyelami budaya sekolah di Thailand.. dan ada beberapa cikgu2 kat sini yang berasal dari selatan Thailand boleh berbahasa melayu sikit2la.. 
v
v
v
v
v


sempat berkenalan dengan cikgu sejarah dorang nama Yaisa.. very nice person.. cuma nak berkomunikasi tu la susah sikit sebab beliau tak pandai berbahasa inggeris.. apa2pun tak jadi masalah untuk meneruskan silaturahim.. kan?

bersambung....

3 comments:

mummy_ayu said... Reply Comment

wah..ke bangkok ke? tak gi sekolah anak Ayu ker.. he he..sekolah islamic gak tu. Cresent International School

LYAfrina said... Reply Comment

Seronoknya kak.. Dpt tgk suasana sek kat sana..sambil2 blh kna tmpat org

achiek anis said... Reply Comment

Sekolah kt kampung saya dah lama pakai kasut hitam kak...sekolah menengah la...