U Click Me...I Click U Back

Tuesday, November 15, 2016

#Trip To Bandung 2016 ~ Perjalanan ke Kawah Putih

As salam..

entry yang paling aku tunggu2 nak karang..
kononnyala!! sebab inila kemuncak kami di Bandung.. sebab sebelum ni dah 2x aku gi Bandung.. dah pernah ke Tangkuban Perahu...korang boleh klik [Link] nih...

so kali ni nak ke Kawah Putih pulak.. dulu2 series aku tak penah dengar pasal kawah putih ni pun.. mungkin tempat wisata kawah putih ni baru diperkenalkan untuk pelancong yang datang ke Bandung... so mohla kita ke sana...

untuk datang ke sini korang kena spent at least 1 day trip ke belah selatan bandung
kalau nak ke Tangkuban Perahu dia belah Timur Bandung... so kena pegi hari lainla ye... so kalau uols nak cover semua tu sekali trip ke Bandung.. uols kena stay at least 3 malam di Bandung.. baru dapatla pergi dua2 tempat... korang faham tak nih...hahahaha



korang boleh rujuk gambar aku tempek kat atas ni.. inshaAllah faham apa yang aku nak sampaikan.. dan tempat2 yang korang nak pergi tak semestinya bergantung 100% dengan itinerary yang dia bagi.. korang boleh suggest tempat yang korang nak pergi.. tapi mestila sehaluan..


macam kami yang dah pernah ke Tangkuban Perahu.. kami decided hari ke3 nak terus ke Kawah Putih..



so seawal 7pagi waktu indonesia kami dah terpacak kat depan hotel menunggu supir..
tapi end up supir yang tunggu kami.. kehkeh..

sebelum aku melalut dengan lebih lanjut
korang bear in ur mind..
entry ni banyak sikit gambarnya...
janganla korang jelek pulak ye..
jeles takpe..aku faham.. ahahahahah



kalau hati dah tenang (sebab dah habis presentation).. terus je terpancar keseronokan kat muka memasing... kan?



nila supir kami nama ramathan..
dia best dan baik..senang la deal dengan dia.. sapa nak contact number dia ambik je kat sini (+6281224777227), wasap je pun boleh.. very nice guy..

memula mintak supir singgah nak beli simkad.. aku wajib beli sebab nak sentiasa update dengan husband ke mana je aku sampai.. husb dah pesan tak yah beli.. aku beli jugak.. aku takmo nanti takde wifi payah.. so aku beli simkad yang hanya ada data internet 5gb.. dalam rp75,000 je.. tak sampai rm25.. 

lepas tu singgah money changer..
ada yang nak tukar duit.. masa ni duit aku ada banyak lagi sebab belum mula lagi shopping ke apa...





sempat lagi nih hah si samni dok deal dengan minah jawa ni.. dia paksa kami beli ubat dia.. ubat sapu2 dekat pinggang boleh kurus ko.. tapi mahal pulak.. macam tipu je.. dia tau kami ni orang luar.. pandai je dia nak auta.. so abaikan aje.. lagi pun tak berani simply2 nak beli..



kemahen minah 4 orang ni...
terus jadi jutawan rupiah..hahaha

lepas tu kami breakfast..
kat hotel memang tak ambik breakfast sebab kena bayar asing.. katanya takde banyak choices.. so memang tak ambikla..



makan di Bubur Ayam Pak H Amid di Pajajaran.. jangan tanya aku ek kat mana..
sebab supir yang bawak..
yang penting sedap sangat bagi aku...
kedai dia buruk2 je.. tapi bubur sedap...
jus alpukat dia pun walaahhh!!



masa ni aku mintak teh tarik..
sekali datang.. cair macam air susu je..
hahahha.. tak pe.. rasa masih boleh telan lagi tapi kena biar bagi lama sikit.. baru rasala sikit teh tarik...



jus alpukat (avocado).. kawan aku yang order aku rasa sikit...sedap.. masa gi jogja kureng sikit rasa dia.. aku lebih suka jus sirsak..



kedai ni biasa2 je tapi ramai orang..
dah tentu sedap kan?



sempat lagi kekawan beli pisang cheese dekat gerai berdekatan.. rasa dia tak sama macam kat Malaysia.. lagi sedap.. 



licin hah...hahahaha...

jom gerak ke kawah putih.. perut pun dah full.. alhamdulillah..

perjalanan ke kawah putih mengambil masa dalam 2 jam..tak masuk machet2 ye.. bandung kalau tak machet mana ada sah.. pfftttt

singgah indo mart beli makanan pulak...
tak habis2 makan.. makan.. dan makan...



kakjun belanja aiskrim roti.. 



ni la aiskrimnya.. serius sedap tau... 
rasa lelemak je.. siap dalam dia ada cerita animasi.. setiap satu aiskrim lain jalan ceritanya.. menarik bak hang!

pastu kami melena jela..
sampaila ke kawah putih..
tapi... belum sampai lagi tempat sebenar ke kawah putih.. sebabnya... untuk naik ke kawah putih ada di sediakan angkutan khas ke sana.. dan ada tambang kita perlu bayar...



aku lupa nak snap tempat khas untuk naik angkutan ke kawah putih.. ada gambar kami lepak dekat 1 kedai ni membeli sarung tangan..

harga tiket masuk ialah rp18,000

lupa nak cakap pasal cuaca..
kat sini sejuk nak mamps..
tangan aku ya ampun rasa takmo bawak kua je.. kebetulan masa kami sampai hujan renyai2.. so lagi bertambah sejuk...

dan ada banyak mamat2 indon yang akan datang kat ko jual mask.. ye mask.. kononnya bau belerang dia kuat sangat..
tapi takde bau sangat pun.. xyah pakai pun xpe.. saje depa nak bagi laku depa punya mask... pun aku lupa nak snap.. sebab masa ni ada 2 gang aku yang muntah selepas keluar dari van supir..



 ada jugak gambar angkutan yang bawak kami naik ke atas.. masa ni aku ingat lagi kami chatered 1 van ni takmo share2 dengan tourist lain dan kena tambah extra rp10,000



dah siap2 pakai glove sejuk punya pasal..



macam dah panjang sangat cerita kat sinikan?nanti naik atas lagi banyak gambar

so aku sambung esokla ye...
esok pun korang kena bertabah jela dengan gambar2 kami syiok sendiri kat atas tu...
hahahahaha

to be continued...

5 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply Comment

rindu lak nk minum alpukat sana..huhuhu

CikNaa said... Reply Comment

pisang cheese tu dan dan tengok telan elior.. adududu kakrin..menguji sungguh entry ni.haha

lieyalatif said... Reply Comment

bestnye rin...rindu nak gi bandung....tangkuban lieya tak sampai pun lagi mase pi dulu....

bab mkn mmg win laaa..sedap2 tgk menu semua...semua unik2...jus alpukat sampai skrang lieya takleh minum...pelik nau2 rasenye haahahaha...tekak jakun tuh....

safurara said... Reply Comment

Seronoknyaaaaa kak! nt lepas beranak nak pergi lah!

Farah Wahyda said... Reply Comment

pernah pergi dah tangkuban perahu nie.. ok la..tapi time farah pi tue tak sejuk sangat..okok jer cuaca dia.. tapi orang ramaiii..penjual ikut vontottt pun ramai kan..hehehe