U Click Me...I Click U Back

Monday, November 21, 2016

#Trip to Bandung 2016 ~ Final Part ~ Lunch @Saung Gawir Ciwidey | Cibaduyut | Kartika Sari | D'Fashion | Kain Sulam | Bakso Semar

As salam...

sambung terus entry lepas turun dari Kawah Putih

ko faham2 jela.. kalau dah turun dari tempat sejuk memang kruk krak kruk krik la bunyi perut.. Kakjun bagitahu kami tempat yang kami nak gi makan ni memang sedap.. 
and harga boleh tahan la.. tak kisahla labu..
bukan tiap2 hari kot gi Bandung... hahahaha

nama tempat makan ni Saung Gawir Ciwidey.. berdekatan dengan ladang stoberi kalau uols ke Kawah Putih.. memang boleh rekues makan kat sini..
cuma kami tak singgah ladang stoberi sebab nak skip.. 
masa jeles sangat dengan kami.. kehkeh

so lepas makan kononnya nak terus gerak ke pekan Bandung balik... sebab banyak lagi tempat kami tak cover.. esok tu dah nak balik Malaysia..

masa sampai sini cuaca dah mula hujan balik.. 



ni kat pintu masuk...
macam biasa ramai peniaga yang kerumun nak suruh beli barangan depa.. 
kalau taknak beli buat2 tak tahu jela.. takdela dia ikut kita sampai dalam..
tips dia jangan dilayan kalau tak nak beli..
dia mmg dah tunggu sesapa tourist yang datang..tunggu ko sebelum ko keluar dari van lagi.. tu cara dorang cari rezeki.. so abaikan aje kalau tak nak beli..




konsep makan bersila kat sini..
kalau kome nak makan sambil baring pun takde sapa nak marah...hahahaha

Kakjun pergi order makanan..
kami terus lepak2 sembang2 sambil tunggu makanan sampai
masa ni lapar sangat dah sebab pagi tadi makan bubur je kan...



sampai dah makanan...
meh tengok apa menu kami



zoom in lagi...



semua sedap.. tauhu ngan tempe tu sedap sangat.. favourite akula tempe tu... siap gatah2 lagi... makan ngan nasi tau semua ni... takde la pulak gambar nasi dalam ni..



kat sini terkenal dengan ikan gurami..
aku setiap kali ke Indonesia.. never missed to order this... sedap!!
lagi 1 tempe dia lain tau... u should try!



lepas makan terus solat je kat sini siap2 jamak takhir.. so lama jugakla kami kat sini.. jangan risau surau dia depan tempat kami makan ni je.. 

setel semua.. bergerak la kami meninggalkan kawah putih... tak tahula bila dapat sampai sini lagi.. inshaAllah nak datang sini bawak anak2 pulak.. aamiin...

agenda selepas ni patutnya nak ke tempat perfume.. tapi tak sempat..
terus kami ke Cibaduyut.. tempat barangan kulit.. tapi kat sini kulit2 dia berkualiti dan murah.. sesuaila untuk peminat barangan kulit.. sebab kalau kat KL mahalla ye.. hehehe



bila sampai Cibaduyut ni aku dah letih tahap dewa-dewaan dah.. memang penat sangat tahap seret kaki.. tapi sebab aku belum pernah sampai.. layankan ajela sikit2...

kat sini memang tak lama sangat..
sebab masing2 takde aimed nak beli barangan kulit pun..



tapi serius kasut2 budak memang lawa2 la..
aku belila sorang satu kat deme berempat tuh.. jadila sebab aku takde aimed nak shopping kat FO sebab tak sempat pun nak gi.. huhu




gambar kasut yang aku beli tak snap sebab malas...tapi murah la kasut besar2 yaya tu lawa2.. jadi tak tahu nak pilih mana satu..

besar2 anak dara pun not bad..
tu sebab rembat jugak utk kakak2nya..
nasib saiz betul aku beli.. hehehehe

lepas tu terus ke Kartika Sari
sini terkenal dengan brownies dan bagelen..
brownies adala aku beli 2..
satu nak bagi parents aku.. 
bagelen aku beli banyak sikitla sebab ank2 aku suka sangat...





setel kartika sari.. singgah pulak dekat D'Fashion..
1st timela ni aku sampai sini..
sebelum ni aku biasa kalau beli lace dekat Pasar Baru je.. sini tak penah sampai lagi..



jangan tak tahu.. harga semeter lace jatuh rm10 je semeter.. tak ke berpusing2 mata nak membelinya..
tapi aku punya lace kat rumah belambak lagi tak jahit.. jangan gatal2 ye nak menambah lagi.. tu semua bisikan syaitan je menyuruh aku beli lagi tuh.. hahahaha



kakak ni dia beli untuk pakai raya katanya.. sweetkan warna dia??



aku membayangkan anak2 aku pakai masa raya..alahai sweetnya.. tapi mikir ada kain lace yang aku beli tahun lepas kat pekan baru tak jahit2 lagi..huwaaa...



hasil rembatan kekawan...
kemahen lagi dorang tu tau...



jumpa www.cikguhailmi.com kat sini..
cikgu cemerlang sains ni.. aku memang suka bukak blog dia untuk sebarang rujukan...
aku yang tegur dia dulu sebab cam muka beliau sebab aku pernah kursus di Petrosains dan kebetulan beliau bagi talk untuk Pendidikan Abad ke-21 dulu...
kebetulan beliau ada kursus di bandung..
kemahen lagi jauhnya hah kursus..hehehehe

masa ni dah pukul 10 lbh kot waktu Indonesia.. tapi sebab supir aku kata ada lagi kedai kain sulam yang bukak.. makanya mohla kita ke sana pulak..



macam nak muntah weyhh tengok kain...
kata supir kedai ni masih bukak sebab menunggu kami datang.. supir dah siap2 called bagitahu jangan tutup.. hahahaha haru!



harga sekitar rm45 hingga rm55 macam tuh..
beli banyak harga boleh nego...



ni semua kakjun yang punggah...
katanya beli nak bagi kat kawan2.. bagus betul kakjun ni..




aku beli atas kiriman orang jugak nih...
habis la kat sini nak dekat sejuta jugak..huhu

mata dah kepenatan sebenarnya tapi perut kruk krik..kruk krik mintak isi 

singgah makan pulak dekat Bakso Semar..
dah malam sangat pun nak makan nasi..



ni hah menunya.. tapi satu hapah pun aku tak faham.. hahahaha

so kami decided nak ambk bakso biasa je
sebab dari juwatan dah tukar jadi papa kedana.. krik..krik



tapi bakso biasa pun sedap nak arwah okeh
aku rasa macam tak cukup aje bedal 1 mangkuk ni.. tapi takpela.. dah ngantuk sebenarnya nak layan2 makan nih...hehehehe

lepas setel makan terus balik hotel..
aku solat dan terus lena.. kakjun siap sempat panggil tukang urut datang bilik..
ajak aku urut sekali aku takmo sebab nak tido takmo diganggu.. so melena la aku..
habis nak dekat 2 pagi kot kakjun ngurut...
sini ngurut murahye.. tak sampai rm60 kot.. 2jam dia urut.. memang sedap.. aku dah rasa masa gi jogja hari tuh...

esok bangun pagi2 nak ke Pasar Baru pulak..
deme ni ada yang nak beli telekung..
ada yang nak beli pelikat..
ada yang nak beli beg luggage tuh..
aku punya aimed nak cari telekung kiriman kawan sekolah dengan minyak fresh care tu ajela..



ni je gambar yang ada masa kat Pasar Baru sebabnya kami semua lorat2 je shoping sebab flight kami pukul 2ptg...
masa ni gang2 ni dok membeli luggage.. sorang 1 hah ko.. pergi 1 beg balik bawak 2 beg.. apadahal.. malindo air bagi 30kg kot..



dah check out masa ni.. beg semua beranak pinak okeh.. biasala.. hahahaha

masa ni gabra jugak sebab taxi takde langsung.. mogok.. cuak jugak kami sebab dah pukul 11 masa ni.. so terus call ramathan.. syukur dia tolong kami hanta ke epot.. huhuhu



ni jela satu2 gambar yang ada masa last day kat sini.. tu pun kawan aku snap.. 

sampai epot dalam kul 12 macam tuh...

tapi flight delayed and take off pukul 3 tepat waktu sana.. so nak sejamla jugak delayed..



epot bandung kecik je.. tu semua tu pelajar2 UKM je yang ramai...



good bye Bandung.. till we meet again..

Related post

1) http://www.chekguazrine.com/2016/11/trip-to-bandung-2016-part-1.html
2) http://www.chekguazrine.com/2016/11/trip-to-bandung-2016-part-2-icerd2016.html
3) http://www.chekguazrine.com/2016/11/trip-to-bandung-2016-perjalanan-ke.html
4) http://www.chekguazrine.com/2016/11/trip-to-bandung-2016-kami-di-kawah-putih.html

9 comments:

Ann said... Reply Comment

sakan sungguh kak nyoppingnye...ade geng baru syok nk buat aktivit shopping ni..

lawaaaa2 sungguh kain tu...

lieyalatif said... Reply Comment

setuju dgn konsep rin..mahal pun ubkan selalu...alang2 jalan kat tempat org kan...lieya suke foods kat indon...mcm nasi timbel die...ayam bakar die...serius sedap...kene plak sambal die yg pedas berair bijik mato tu heheheeheheh

sakan soping rin.... wajib tu beli kain2 kat sane...telekong...murah2 kot.... rugi kalo tak membeli...at least dpt selai pun jadi leee..beza harga kat sane...ms lieya pi bandung dulu, telekong je 7 lai...mengekeh2 luggage berat haahahahahah

eima said... Reply Comment

mknan yg atas sekali tu nampak sedap sgt kak oi ....

ameris said... Reply Comment

memang syurga dunia laa utk kaum wanita kt sibaduyut tu

zeera lily said... Reply Comment

sakan shopping... syoknya.. boleh kirim tak?
btw, jemput singgah tempat saya ye.. =)

Diana Rashid said... Reply Comment

Peghhh..berpinar saya khatam juga entry bandung sis ni..yang lepas2 tak dan baca pun pulun baca.eekekek..sebab teringin nak pi tapi tak tau la bila..

amal said... Reply Comment

Syoknya kak. Haih bila la nk sampai sana hehe

LYAfrina said... Reply Comment

Bestnyer..mau berpinar bijik mata dtg sini..semua nk beli rasanya..kna pndai2 lah kontrol diri.. klo borong byk2,blk sini blh jual blik nih

Farah Wahyda said... Reply Comment

aduiiii kak..meltingnya tengok makanan dia..confirm sedap kan!!! last pi bandung hari tue ikut trip..so rasa mcm bosan sikit..tapi tengok akak share nie terus membuak2 nak pi bandung.. tengok la boleh masuk dalam travel list tahun depan..hahaha.. akak kain lace tu muraahhhhhhhhhhhhnya..jelosssssssss! ok bye!