U Click Me...I Click U Back

Tuesday, November 8, 2016

No. IC Lepas di Imigresen Tapi Tak Semestinya Lepas Ke Luar Negara | Semakan Status Perjalanan Ke Luar Negara

As salam...

sesiapa yang teringin nak melawat atau melancong ke luar negara boleh cuba menyemak no kad pengenalan masing2 di


jangan salah faham kalau kita lepas dekat imigresen tapi ptptn kita mungkin tersangkut...sebab sekarang ni ptptn tengah proses menyenaraihitamkan peminjam2 yang belum melunaskan hutang PTPTN...

boleh cek nama memasing dekat icon yang aku bulatkan tuh...atau uols boleh terus ke link http://eform.ptptn.gov.my/semakan-senarai-hitam/index.cfm untuk tujuan semak lepas ke tak ke luar negara...

sekiranya peminjam disenarai hitamkan, peminjam tidak dibenarkan renew passport dan dihalang daripada ke luar negara..

sekadar berkongsi info dan maklumat...


12 comments:

Yana MIB said... Reply Comment

dh pnh merasa pengalaman kena blacklist sbb ptptn 4 thn lepas! haha now x riso dh sbb mmg potong gaji tetiap bln byr ptptn..pfft!

CikNaa said... Reply Comment

good info. saya takde ptptn tapi teringin nak pegi oversea.. doakan sy kakrin :)

Shark Kay said... Reply Comment

nak selamat setel ler PTPTN tue,
hehehe.
kaunter PTPTN pun rasanya dah buka kat airport skang,

Mommy Cici said... Reply Comment

hehehe hari tu time nak setel ptptn , officer tu cakap 'awak lepas lagi pergi oversea ni'. hamboi nak perli ke apa. takkan nak setel sebab nak pergi oversea je. kalau ada duit pergi travel, takkan lah takleh nak bayo ye tak T_T

lieyalatif said... Reply Comment

TU LA RIN...skrang kaw2 ptptm tuntut hutang...mujur lieya istiqomah bayar...pastu settle terus sekelepuk bile ade duit sikit...skrang legaaaaaaa.....

Julia Johari said... Reply Comment

TQ kak...status julia TIADA HALANGAN...dah lama settle byr lumpsump ptptn sejak tahun 2011...alhamdulilah...nak pergi melancong ke luar negara mana lah ni ek...hmmm hahhahaha

achiek anis said... Reply Comment

dulu slu bebelkan husband suh bayar...mentang2 la dia ada kekebalan diplomat dan takkan kena blacklist....sekarang Alhamdulillah maintain byr tetiap bulan...nice sharing kak

White Oleander said... Reply Comment

Fuhh nasib tiada halangan

Kepada sesiapa yg nak bercuti or berkunjung ke Melaka tu..

Jom Terjah: Homestay Muslim Murah di Bandar Hilir Melaka

atiehilmi dot com said... Reply Comment

wah !! best nih.. nanti boleh try cek..

eima said... Reply Comment

o0o ... ingatkan klu kat imigresen ingat dah lepas dah .. tak rupanya

admirenaa said... Reply Comment

nasib sis xde ptptn tp nk kluar tabung tak penuh lagi hihi

Aty_Fared said... Reply Comment

waktu2 ni kan kak..saya rasa bersyukur dulu2 ptptn saya tak dilulus kan.. hahaha..[masa tu rasa marah gak sebab struggle nak bayar dan semua kawan2 joli2 ngan duit ptptn..saya tak tau lah kenapa tak lulus pulak] tapi..ada hikmah nya.. hihihi..yer lah..sebab dah tak kerje pulak ni sekarang kan...;p