U Click Me...I Click U Back

Friday, November 18, 2016

Kurus Gemuk Kurus Gemuk... Bila Nak Maintain Nih??

As salam..

perempuan memang camni kan??

dah kurus pun rasa gemuk lagi..
dah kurus nak kurus lagi..
pastu bila kita kata kita gemuk..
ada je yang jawab mana ada gemuk..
hahahahha... nampak tak.. nampak tak


macam aku ni kategori badan berisi jugak..
pinggang aku jarang naik.. tapi peha, muka dengan lengan memang akan naik dulu..
part paling aku tak suka is tang lengan tuh
hadoii.. nak cari blouse aku kena ambik one saiz larger sebab lengan tak muat.. ko ghase??

dah memang kena dietla sebenarnya nih
sebab kita je tau badan kita ni naik ke tak
kalau berjalan pun dah berlaga2 peha..hahaha.. apa cer kan?

ok.. ahkak bukan nak kurus sekempeng sangat dik non... cuma nak kuruskan sikit bahagian lengan yang banyak lemak..
peha pun kena kuruskan balik..
sekarang ni ahkak suka makan sangat..
makan je keje.. tanpa rasa bersalah..

kena salahkan lakik jugak ni...
selalu ajak pekena neskepe kat mamak..
sekejap2 mamak..camne ni.. mamak tak gemuk2.. aku yang gemuk..hahahaha




boleh dapat ke berat macam ni ek..
masa ni kalau ikutkan aku dah banyak put on weight dah ni berbanding masa baru anak 1 ngn 2 dulu...

yang belah kanan tu gambar masa tahun 2011 rasanya.. lepas tu pregnant badan naikla sikit sebab masa preggy aish la berat tak naik banyak sangat.. sebab tak lalu makan nasi.. 

belah kiri setahun selepas bersalinkan dak Aish.. 

jangan pulak korang suruh aku beranak untuk kurus pulak.. hahahaha 


berat aku pernah capai sampai 67kg..
masa tu memang giler punya takut..
tak ketara sebab mungkin aku tinggi..
tapi kita akan notis bila kita ambik gambar nampakla sisi2 ketembaman kita.. huhu

yang 56kg tu aku dapat lepas raya..
puasa 6 aku buat direct.. 
masa tu memang takde napsu sangat nak makan.. memang senang je turun.. 
dalam sebulan je dapat berat 56 kg tuh.. 
tapi sekarang macam tak berdaya je kalau tak makan nasi.. 
ye aku cuba sebenarnya cut jumlah tu bg sikit.. makan sayur je tau..
tapi perut rasa tak kemas.. mcm kebulur aje..hahahahaha

aku respek betul yang kuat semangat tuh..
berdiet jaga makan.. hehehhe
aku so far adala exercise..
tu pun husband paksa.. hehehehe

korang doakan la ek aku istiqamah dalam berdiet.. memang kena dietla... umur makin meningkat nih.. makan memang kena jaga

diet just untuk kesihatan masa tua
jangan dah macam2 penyakit datang baru tergerak nak jaga kan?

prevention is better than cure...kan?

7 comments:

nadiah hanum said... Reply Comment

Rin untung sbb tinggi..klu berat naik pun tak nampak sangat..yang saya tahu cikgu azrine ni cun sentiasa! Stay gojes ye dear;)

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply Comment

wahh kak 56kg nmpk langsing..tggi kak brpe?

Falsya said... Reply Comment

Betul sgt tuh kak..perempuan dgn berat badan mmg sensitive kan kak..and nak kurus tuh mmg harapan setiap perempuan kut..hihihi..falsya paling berat 69kg..itu berat masa pregnant..seumur hidup xpenah dpt berat cenggitu..hehehe..

Falsya skang nie dh turun almost 10kg kak..tp masih rase xcukup..masih rase nak turunkan lg berat nie..hehe

Wawa Yusoff said... Reply Comment

alahai kak rin.... lawa nye.....

ameris said... Reply Comment

yaa betul rine... jaga kesihatan skrg sblm penyakit dtg menjenguk kita...

fathiyah jamaludin said... Reply Comment

betul kak.. lepas bersalin no 3 sy mcm static je beratnya.
ni nak bagi below 60 pon pyh. salah satu sbb xkonsisten sukan...

LYAfrina said... Reply Comment

Lya skarang pom berat 56kg.. nk dpt blik berat 45-48kg rsa cam ssh sgt dh.. tp mujurlah xnaik ke lengan..jd xde msalah nk pkai baju.. cuma tang muka leh nmpk membulat.. n satu lg bila berat bdn naik.. kt nk jln pom rsa mengah kan..