U Click Me...I Click U Back

Thursday, September 1, 2016

Respect Pada Ibu Yang Macam Nih...

As salam..
Tetiba terlintas nak sembang pasal benda nih...kebetulan cikna share pasal isu ni kat fb..



Pastu berduyun2 hah komen2 dalam tu kongsi masalah yang sama..
Serius aku ingat aku sorang jela mak perangai huduh kat Malaysia nih..lols
Rupa2nya ramai je yang 'terpaksa' jadi tarzan kat rumah...
Sebab perangai anak2 punya pasal..

Eh aku selalu jugak berselisih faham pasal benda ini dengan hubs aku..
Dia selalu tegur aku kalau bercakap dengan anak tak reti nak slow2..
Maksudnya aku marah ke tak marah ke..
Suara tu macam petir la kononnya..
Memang makan dalam ko kena tegur dgn hubs...dia ingat aku ni macam tak pasal2 nak meroyan marah ank2..
Itu 1 isu la..sebab suara aku memang jenis kuat weyhh..hasil 9 tahun jadi cikgu..

Cikgu ni jarangla ko dengar cakap pelahan2 ni...ko datangla kantin sekolah aku..
Mesti terkejut punya ko dengar suara macam halilintar memasing..
Macam nak kiamat dah kantin tu gegarannya...lols

So nak tak nak memang aku kena jugak slow down tune voice aku bila tegur atau bercakap dengan anak2...
Hubs dah tegur katanya tuh..
Takmola aku durhaka...
Tapi hubs aku selalu cakap kat aku..
Jadi ibu ni cakap dengan anak kena lembut2...sopan santun..baru anak tak melawan kita balik...hmmm
Kadang2 memang kena petirkan aje..
Baru la dia tak buat lagi kan?

Aku ni memang dah malu alah sangat dengan jiran2 atas rumah aku sebab aku rasa kompem dia mesti ada mengata aku belakang2 ni..mesti dalam hati dia dok sembang...cikgu ni nampak je ayu kat luar..kat rumah hilang dah keayuanmu...hahaha
Jadi tarzan kat rumah tu perkara biasa dah untuk aku...

Tu sebab aku respek sgt ibu2 yang sentiasa tak penah marah2 anak2 dia..
And anak2 dia ok je..dengar je kata..
Rezeki la kan ibu2 dapat anak2 macam tuh.tenang je rumah dia...hahahaha

Korang macam mana?
Ada tips tak nak share kat sini yang ibu2 ni tak perlu nak jadi tarzan...huhu

11 comments:

TeacherAzimah said... Reply Comment

Ko hagak aku tarzan ke tak kat rumah? Hahaha...

hainom OKje said... Reply Comment

Salam kenal ye cikgu
Hihi....nak gelak dulu ni, sebab ahkak pun lebih kurang jer kekdahnya. Anak beranak tarzan hihi....Mmg tak reti nak cakap bisik bisik.
Mengikut pemerhatian ahkak yg tak seberapa ni rasanya betul jugak ckp hubby tu tu kot. Cuba tengok tingkah laku anak anak yg lemah lembut ibunya, anak anak pun akan lemah lembut jugak.
Entahlah cikgu mcm ahkak ni dah terlambatlah kot sebab anak anak pun dah besar besar. Anak anak pun dah terlanjur jadi anak tarzan kikiki

LydSunshine said... Reply Comment

Wp saya dh lama tak bw, tetibe nampak rin share link ni bersemangat saya jenguk blog rin. Rasanya antara mak dgn ayah, mmg selalu mak yg lagi garang kot. Saya ni selalunya ckp lembut dgn anak tp bila sampai boiling point tu mmg dah mcm org gile saya marah. Pdhal puncanya sbb anak gigit kuku je pun. Huhu. Ayah takpe la, derang lelaki. Derang selalu tak kisah dgn benda2 remeh yg biase buat mak2 ni naik hangin. Lelaki kan selalu cool. Haiihh.. Kalau ada pil kesabaran mmg elok mak2 mcm kita ni prescribe. Baru la normal sikit tahap marah tu ye dAk.

CikNaa said... Reply Comment

kahkahkah..dengan status tu semalam, saya pun baru tau rupanya bukan saya sorang je yang suara halilintar kakrin.. kat ofis baca macam-macam tips, balik umah dalam kete dah buat hal. macamane la mak tak memetir?! haha.. harap2 anak2 kita faham situasi kite ni kak kak..marah bukan tak sayang..

achiek anis said... Reply Comment

Tu la kan kak..nk xmo jd petir sbb ada sorang kawan ni cikgu jgk..tp ckp ngan anak2 lembut2 je n anak2 dia mmg baik peel..dengar kata...try nk tiru dia..tp selalu gagal...nak memetir jgk...kdg suka tgk kawan tu anak2 dia bila dtg umah org duduk elok je n manja giler ngan mak drg...mak dia plak ckp ngan anak puji2 n kiss2 gelak...huhu

Nad MamaZN said... Reply Comment

saya pun tarzan jugak kat umah ni kak. huhuhu.. kadang ksian kat anak2. yg saya perasan menda ni slalu terjadi bila kita rasa penat ya amat pastu ada yg buat perangai dan menambah kepenatan tu. haaa masa tu mmg naik angin cepat sgt huwaaa.. ksian anak2 :(

- dieyana - said... Reply Comment

hahahha... dah lama juga mencari suara mak mak yang bisik2... setiap hari berazam nk jadi mak2 yang bersuara bisik2..tp akan daya..mmng tk terdaya..hhahah

Rai OurKizuna said... Reply Comment

eh macam tak logik je ada ibu-ibu yang tak memetir kat rumah.. hahaha..

ameris said... Reply Comment

kesimpulannya semua mak2 ni sama je kan...
tp kan bila apak naik suara kita terus sentap. betul tak??

Falsya said... Reply Comment

Falsya suke sore akak..serak2 basah gitu..tp mmg boleh bayangkan kalau akak jerit, silap2 dgn falsya pun boleh ketar lutut..hehehe..kak, mcm mana pun garang seorang mak tuh, bile anak2 dh besar, mesti anak2 akan pegi jugak kat mak..especially perempuan..hasben falsya pun mcm hasben akak..die mmg susah nak marah anak die..kalau falsya tertinggi suara sikit je kat qisya, nnt kuarlaaa ayat die, "janganlah marah qisya"..pfftttt..

qisya tuh mmg jarang sgt kene marah..wat masa skang nie tahap kesabaran falsya dgn anak2 still under control..tp xde la kate qisya xpenah langsung kene marah..ade jugak kene..agaknye die kecik lg sbb tuh mcm xsmp hati nak jerit..tp tunggu la die besau sikit..barulah saka singa mak ko nie keluar..itu jam jaga baik la..sumbat kapas dlm tinge siap2..

Nurul Hamimah said... Reply Comment

Ade ke mak yg tk bersuara halilintar kak?serius sy nak menuntut ilmu jgk la mcmtu.....huhu.kadang klu suami tkde kat rumah lg dasat suara tarzan ni berkumandang.kadang risau jiran2 call polis je sbb mcm org tgh bergaduh pn ye.mcm org nk dera ank pn ye.huhu