U Click Me...I Click U Back

Wednesday, September 7, 2016

My Simple Kari Telur

As salam...


meh..meh..dekat sikit meh..
ambik kertas cepat!!
master chep nak bagi resepi mudah aje nih

aku kalau masak kari series simple je
takde beria..aku belajar masak kari simple2 ni dari arwah MIL aku...al-fatihah
and lagi satu kalau ko nak buat kari makesure korang kena pandai jugak pilih rempah kari okeh..
sebab ko masak cara betul camne pun..
kalau rempah kari ko pilih tak sedap..
maka it will turn out tak sedap jugak...

ni pendapat peribadi aku ye...sebab aku dah 17 tahun hah masak kari untuk hubs...memang aku boleh perati la dia memang suka sangat kari aku...takpela..bagila chance aku puji diri sendiri okeh...hahahahaha

rempah kari brand apa yang sedap?

kalau ko tanya aku soalan ni...aku suka mak siti...faeza...pastu aku mix dengan rempah kari timbang aku beli dari mydin...aku beli ikan dengan daging siap2...takyah banyak2 sangatla belinya pun...takkan hari2 nak makan kari...hahahaha

dalam banyak2 kari..aku notis hubs aku memang suka sangat kari telur...so cara masak kari bagi aku sama jek...yang beza apa yang ko bubuhla..kalau kari ikan aku suka tumis bawang putih bawang besar dengan halba campur....tapi kalau masak kari selain dari kari ikan aku tak letak halba campur

Bahan2nya
  1. telur rebus (suka kome berapa ketui)
  2. bawang merah besar 1@2biji - blender
  3. serbuk kari 3 sudu - blender
  4. bawang merah kecik 2 ulas - mayang halus
  5. bawang putih 2 ulas - mayang halus
  6. santan pekat 1 cawan
  7. ubi kentang 3 biji
  8. 2 cawan air
  9. cili hijau 2 biji
  10. garam secukup rasa
  11. minyak masak
  12. sedikit daun kari untuk naikkan bau
Cara Memasaknya
  • panaskan minyak tumis bawang putih bawang merah dan  daun kari sampai naik bau
  • masukkan bahan blender dan tumis sampai pecah minyak...cara aku masak aku memang suka banyak minyak sikit bila masak kari..boleh garingkan serbuk kari..so takdela ko rasa serbuk kari tak masak bila kari tu dah siap...
  • pastu aku akan masukkan suku cawan air...masukkan kentang dengan telur siap2...
  • dalam 5 minit macam tu baru masukkan santan pekat dan masukkan air...korang pepandaila handle air tu nak pekat ke cair ke kari korang tuh...
  • last masukkan cili hijau..kalau nak masukkan tomato pun bisa saja buk!then tutup api...


lepas tu tumbuk sambal belacan...memang mahapla diet tolak tepi...kompem bertambah2 nasi....hahahahaha

4 comments:

Falsya said... Reply Comment

adehhh...tgh2 lapau nie nmpk pulak gambau kari telur...sedapnyeee kak....okayh, weekend nie cheat-meal, nak try la..hehehe

eima said... Reply Comment

SEDAP KAK FAV KITA JUGAK .. TP KITA MASAK KARI TELUR TUMIS HALIA ....
MCM MSK KARI AYAMDAGING TU ....

MMG KENA ADA SAMBAL BELACAN ...GU YG NGAM ...

Diana Rashid said... Reply Comment

saya pulak kalau buat kari telur macam resepi buat kari daging tu..siap dengan kerisik bagai..heheheh

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

Wooooooo I loike kari babe.. serious i memang pencinta kari.. tapi mcm u cakap lah.. idok ler hari2 i masak kari .. panas badan weh hehehe.
kalau i kan Rine, i suka pakai serbuk kari chap babas sebab pedas kari tu mmg mencapati citarasa i hehe... pastu kan bila setiap kali nak masak kari, i mesti tengok kat belakang packet serbuk kari tu.. mak lupa.. hehehehe