U Click Me...I Click U Back

Thursday, September 22, 2016

Masalah 'Urinary Tract Infection' (Kencing Kotor)

As salam...

korang pernah kena ke kencing kotor?
kebanyakan wanita selalu kena especially wanita yang dah berkahwin...korang paham2 jela ek maksud hakak..ngeeee

...sekarang ni aku tengah mengalaminya..
serius tak selesa okeh...dah seminggu baru aku tau simptom aku ni ialah kencing kotor..
dulu2 masa setahun kawen aku pernah kena kencing kotor ni tapi masa tu simptom dia kencing sakit sangat..haduuuuhhh...giler sakit dia..memang macam seumur hidup ko dah tak nak pergi kencing sebab takut sakit lagi...

tapi kali ni takde langsung sakit2 tang mana2..
cuma rasa tak selesa..asyik2 nak kena gi tandas sebab rasa bladder kita penuh manjang..haduss..seminggu jugak weii..ingat aku ganti dengan air dia hilang..masih tak ok jugak..lastly semalam aku try wasap personal tanya kawan aku..dia terus cakap kena gi klinik sebab simptom kencing kotor..

aku pun tak tahu yang kencing tak lawas ni pun simptom kencing kotor...so terus sarung tudung gi la klinik dekat2 je sebab dah pukul 8 malam dah masa tuh...jumpa DR semua..dia buat urine test semua dah konfem ada jangkitan kuman dalam air kencing..tapi takde la teruk..DR bagi antibiotik dan ubat serbuk bancuh dan minum macam rasa garam tuh...huhuhu..

lepas tu aku google2 la apa penyebab kencing kotor nih?


kalau dibiarkan tanpa mendapat rawatan boleh menjadi semakin teruk..tu yang boleh sebabkan kencing sakit dan berdarah tuh...fuhh seriau aku!


yang penting kena minum air banyak...aku rasa aku jadi macam ni sebab lately busy dan tak sempat minum..aku ada satu penyakit kalau bawak botol air dari rumah selalu hilang sebab lupa letak kat mana?lols sangat

Bila dah banyak minum air masak, kita akan kerap terkencing, atau memang masa kena kencing kotor ni, kuman suka buat main dengan kita, air kencing baru sikit pun dia nak kita masuk toilet..jadi masuk je dan kencing je walau sikit je kita kencing

selain tu jangan tahan kencing...ni pun satu penyebab jugak sebab tidur kan malas nak bangun pegi tandas kencing...wuuwuwuw...lagi 1 kelas dengan tandas jauh pun 1 penyebab jugak..hadoiii...so lepas ni jangan tahan kencing..bahaya!

jaga kebersihan alat sulit dan kalau boleh pakai seluar yang longgar....dan yang paling utama kena kencing sebelum dan selepas melakukan hubungan intim....

dan makan buah-buahan dengan banyak seperti cranberries atau nenas untuk membantu mempercepatkan sembuh dari kencing kotor..katanya air bali lambat sikit kadar penyembuhan dia..huhuhu

tengah2 menaip ni aku masih lagi rasa nak kencing2...huwaaaa....

semoga manfaat kat korang ek..sharing is caring gitcchuuuu













9 comments:

lieyalatif said... Reply Comment

kurang minum air la kan rin kalo kencing kotor ni....lieya ni plak sejak2 ade fibriod rase cepat jek bladder ni penoh...tapi bile kencing sikit...fibriod besar so bagi tekanan kat bladder tu pasal asek rase nak tekencing ajek....

tu laa kite pompuan ni mcm2 sakit laaa..better pi cek atau buat yearly checkup....biar mencegah dari merawat...

Falsya said... Reply Comment

Falsya pun penah kene kak time pregnant kan qisya dulu..sakit die tuh, yarabbi..pedihhhhhh..seksa sgtttt..tp alhamdulillah xmelarat smp pas bersalin..kejap tuh je..walapun kejap tp kalau boleh xnk kene lg dh..

Aeen said... Reply Comment

ain dlu time pregnant kerap kene kak...lepastu dok minum la air kelapa hari2...Alhamdulillah..ok..asal kene kencing kotor je..air kelapa je la ubat ain..heh..

Mia Liana said... Reply Comment

memang sangat x selesa... nak baik cepat2 jumpa doktor..

psssttt.. jemput join giveaway mia... http://www.mialiana.com/2016/09/giveaway-3d-gold-stemcell-serum-my.html

Juls Julie80 said... Reply Comment

salam ziarah & follow sis..

tengah mengalaminya sekarang..azabedahhh sangat... mlm2 x leh nak tido...blh kata tido kul 12, sampai 6am tu mmg akan g toilet sekurang2nya 5-6x..tp keluar sikit2..huhuhu :'(

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

Mmg seksa Rine.. Aritu i pun kena.. Rasa nak nages je asek ulang alik gi toilet.. Apa2 pn lps ni take care ya darling ��

Noor Maizan said... Reply Comment

roomate sy ada seorang mcm ni,tak bleh control n kerap sgt. maybe dia ingat beser biasa2 je kot, sbb sy pun baru thu pasal kencing kotor ni. Thank you info kak nnt sy suruh dia check up.

Apapun, semoga akak cpt sembuh.

LYAfrina said... Reply Comment

kna byk minum air ..
mmg pnh jgk kena.. rsa x lawas ..

Etuza Etuza said... Reply Comment

Asalam cikgu blog ni lama dah saya follow ya