U Click Me...I Click U Back

Tuesday, August 23, 2016

Dari Kecik Sampai Besar Tak Penah Pandai Belajo

As salam

hari tu kan aku scroll gambar2 lama dalam album fb aku..kebanyakan gambar2 dalam album fb aku..aku dah lock..aku je boleh tengok..dan ada sesetengah album yang friends boleh tengokla..tak semua aku lock..yang personal sangat tu aku lock senang...

scroll punya scroll jumpa la 1 gambar nih...

v
v
v
v
v
v




gambar kami di makmal biologi...opkosla subjek biologi..yang aku rasa giler jugak susahnya sebab belajo level universiti ni lain tau tak samala bila ko masuk mengajar sains sekolah rendah kat sekolah...

lagi pun apa yang ko belajar memang 10% je kot ko akan aplikasikan di sekolah sebab sains kan based pada dapatan yang ko dapat selepas membuat sesuatu eksperimen atau based pada fakta la...sebab masa zaman U aku belajo sains....aku belajar semua virus2 hiv bagai..details ko..aku jadi serius takut nak duduk exam takut failed...hahahaha

yang paling best kelas fizik..datang kelas balik rasa kosong je macam tak belajo apa2...giler ko susah kot fizik..dan subjek paling aku tak suka ko...tak habis2 kira...speed...joule...bagai tuh....dah la belajo dalam english...kalau fizik susah kimia pun takde kurangnya jugak...entah apa2 persamaan kimia entah yang aku kelentong masa exam...hahahaha

pastu dahla ada kelas matematik jugak sem lain..memang tak lari la semua susah2 even bila ko dah jadi cikgu ko mengajar sekolah rendah je pong...huhuhu

tapi kan bila exam alhamdulillah sangat..takde pulak repeat paper...takde la failed ke apa..tapi memang study hard la ko..dah kata belajo pure sains kan susah....bersengkang mata je belajo...aku memang jenis last minute punya..aku tak reti belajo awal2...last2 minit baru dapat..pastu mesti kena buat banyak latihan sebab jenis tak terror sangat add maths...aku 2x failed paper statistik masa kat UiTM...kali ke3 baru lulus...lalalalalala

masa sekolah dulu pun bukan student cemerlang pun...rezeki aku jugakla dapat belajo sampai menara gading...aku ni bukan jenis pandai sangat...tapi ada yang cakap aku jenis cepat tangkap...dan cara aku mesti last minit punya..aku siapkan assignment pun last minit...belajar pun last minit....sanggup tak tidur tak makan...huwaa..huwaaa...

tapi alhamdulillah murah rezeki aku sampai sekarang masih lagi belajo sampai hubs aku cakap dah nak masuk 18tahun kawen u masih belajo lagi...maknanya dah 18tahun la aku belajo tak habis2 lagi ni...hahahaha

..korang doakan aku ye supaya dipermudahkan urusan aku ke next step....:-)

7 comments:

Falsya said... Reply Comment

kalau falsya amek aliran sains mcm akak mau pecah otak falsya..hehehe..

insyaAllah kak..falsya doakan akak semoga sukses dlm ape jua..

Mama Darwiish said... Reply Comment

Rindunya zaman study dulu kan. Ilmu tu luas.... Jom belajar :p

ibuayu said... Reply Comment

good luck ...

Diana Rashid said... Reply Comment

tahniah sis..saya selalu pandang tinggi pada sis..sebab orang nya hebat bukan saja dari segi kerjaya dan pelajaran tapi rumahtangga dan keluarga jugak..

eima said... Reply Comment

pasni panggil DR Rine le ye

LYAfrina said... Reply Comment

betul tu kak.. apa y kt blajo..bila dlm kerja x sama . kdg x guna pom apa y kt study dulu..jauh trs lari..

kiranya hebat student sains tulen ni.. lya dulu sub fizik ssh sgt kat cath up.. huhu..

alhamdulillah kak..selagi ada pluang..timbalah ilmu..x kira usia.. lya doakan smoga sgalanya dipermudahkan utk akak..

lya pom ada cita2 nk samb study... tp kna tgu dpt keje dlm gov dlu la(kalo ade rezeki keje gov) sbb sng nk samb blajo.kalo swasta ssh skit..komitmen keje..

Julia Johari said... Reply Comment

Hebat kak rine...juju je pancit tak sambung belajar lg lepas pegang scroll ijazah...ingat nak majukan bisnes online...hehe