U Click Me...I Click U Back

Monday, June 13, 2016

Resepi Nasi Daging Utagha

As salam...


meh..meh..dekat2 ambk kertas..
kalau malaih screen shot je..
kata hp memasing canggihkan?
hahahaha...bedooh sangat!!

saje nak share sebab rupa2nya senang je buat dia..dan paling best menjadi pulak!
sebabnya nasi daging ni hubs punya fav
so kenala belajar2 buat kan?

Bahan-bahan

  1. bawang besar (hiris halus)
  2. bawang putih (hiris halus)
  3. halia (hiris halus)
  4. tomato (potong dadu)
  5. rempah kurma (2sudu je aku guna)
  6. rempah 3 sekawan
  7. daging direbus siap2 sehingga empuk (air jangan buang sebab nak guna masa menumis)
  8. minyak sapi (aku pakai minyak biasa)
  9. beras (ikut berapa ramai yang nak makan)
  10. 2-3 helai daun pandan
  11. garam
  12. setengah tin susu cair

sebelum aku teruskan aku nak habaq awai2..sukatan takde ye..agak2 ikut sukatan nasi ok...

Cara membuatnya

  1. panaskan minyak/minyak sapi
  2. tumis rempah sekawan bersama bawang putih, halia dan rempah kurma
  3. masukkan garam dan perasa
  4. setelah sebati, masukkan 1 mangkuk air rebusan daging (yang ni ikut sukatan beras)
  5. tunggu mendidih dan masukkan beras
  6. masukkan susu cair
  7. masukkan daging rebus dan tomato
  8. kemudian masukkan ke dalam periuk nasi elektrik dan tunggu sampai masak

btw..aku guna beras biasa...so sukatan air macam ko masak nasi biasa okeh..kalau nak lebih air pun boleh kot sikit....


nasi daging kena makan dengan ayaq asam..
style aku memang potong kasar2 macam atas tu sebab hubs suka macam tuh...
aku buat sekali daging dendeng sekali dengan sup tulang+daging...

fuhh..meletop2 perut...hahahaha

selamat mencuba!!

2 comments:

mama tisya said... Reply Comment

dapnye ...entry kita pn ada menu daging juga hehe

Norhayati Mohd Isa said... Reply Comment

Emm sedapnya CA..
Tak pernah buat sendiri nasi daging ni..
Nanti nak cuba lah resepi CA..
Terima kasih ye :)