U Click Me...I Click U Back

Tuesday, June 14, 2016

Ayam Masak Merah Versi Chekgu Azrine

As salam...

jenuh nak mikir everyday punya menu berbuka kan korang?

nak buat camne...
tanggungjawab...kan...
so far masih belum berminat nak tapau apa2 atau nak ke bazaar...tok laki ahkak je yang suka sangat pergi cari kuih muih...

2hari ni 2 orang anak aku demam..
kakcik Yaya dengan kakngah..
so 2 hari dah la kakcik tak dapat puasa..
demam urat...katanya pening2 pastu muntah...tp pagi ni dah nampak ceria dah muka kakcik...lepas sahur tu dia bangun mintak nasi...suka sengih aku sebab sebelum ni tak lalu sangat nak makan...
korang doakan anak2 aku sihat seperti sediakala ye...amiinn

eh..panjangnya mukadimah...hahahah

********************************

untuk bahan menumis..kisar cili kering dengan 2 biji bawang besar...tumbuk sedikit halia, lengkuas dengan bawang putih

pastu tumis bahan kisar sampai hilang hamis cili..letak sedikit gula dan garam secukupnya...

bila dah pecah minyak lebih kurang 15minit masukkan ayam, sos tiram, sos cili dan tomato (secukupnya) dan masukkan bawang holland atau bawang besar..gaul sekejap dan angkat...

aku punya versi is simple je..
dan cepat siap...sap2sui aje dah boleh makan...dan paling penting anak2 aku...

selamat mencuba!!

8 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply Comment

nyum nyum sdpnya kak..

Nieyl said... Reply Comment

Semalam berbuka ayam masak merah..yumyum..

Falsya said... Reply Comment

akakkkk..saje je tau zoom rapat2 gambo tuh...sobssss

mama tisya said... Reply Comment

fav ayam masak merah

Ct Aman said... Reply Comment

singgah follow sini..berdugaan sgt bile tengok makanan bulan pose camni..heheh..

salam kenal..
http://ctamanaqim.blogspot.my/

Suria Lekatlekit said... Reply Comment

saya pun suka masak versi simple2 ni.. senang jimat masa & tenaga

Encik Suami said... Reply Comment

Assalamualaikum.

Datang singgah n follow skali.follower 1122.
Mak aih..masa tgk menu nie jam ditangan menunjukkan 2.57pm.tros perut berbunyi.telan air liur.rasa nak jilat je screen pc nie ha.

eima said... Reply Comment

memang mudah .... ari tu try yg ltk santan sedap tp cpt basi