U Click Me...I Click U Back

Friday, April 15, 2016

Pukul 8:00 Pagi Shopping di KLCC?

As salam...


last sabtu punya cerita...
aku dengan aliza pukul 8 pagi dah terpacak dekat KLCC...kami ada program science educators for sc teachers...


actually program ni bukan paksaan dari pihak sekolah...but aku dengan aliza memang suka nak tambah ilmu berkenaan dengan pdp especially pdp abad ke-21...so interested sangat nak tau ilmu2 dalam pengajaran ni kan?yup..being a teacher...ilmu memang tak pernah cukup..kena gali bebanyak...especially bila dah masuk zaman millenia nih...budak2 sekarang didikan banyak atas skrin...hmmm

 pagi2 dah terpacak depan pintu petrosains..kami orang pertama sampai...then kul 830 baru ramai yang datang...

 pendaftaran

 ruang seminar...

 dewan makan...besar dan selesa...and en azhar cakap kita orang boleh je datang repeat makan 10x pun takde hal...lol sangat...hahahaha
 

  makanan pun banyak..tapi yang best cikgu2 serbu coklat2 sampai habis..macam budak2...hahahaha

hai..saya chekgu azrine..nice meeting u!!!

en azhar dari petrosains...serius dia memang lawak giler...hahahaha..we ols memang tak kering gusi langsung!
beliau speaking berhabuk okeh!

more than 80 participants all over selangor...sek ren dan sek men....

untuk cikgu2 sains yang berminat nak sertai...kena selalu tengok update dari facebook petrosains (petrosains educators)...selalu ada je program dorang sepanjang tahun tapi tempat memang limited sangat....

science show sebagai induction of the program
ko tengok replika hidung tu comel jekan?

 sekali besarnya pengorek hidung dia!!!hahahah

segala bakteria paramesium melekat dekat pengorek hidung tu...pandai idea derang nih...aku dengan aliza dah dapat banyak idea untuk minggu sains tahun depan..kehkeh

this is what im waiting for...dan paling best pensyarah dari ipg ni sangat kelakar..rasa macam alahai sekejap je dia bercakap...hmm...i want more!!!

korang dari generasi mana?aku millenials...#sambillibastudung....

ok apa yang aku dapat dari pensyarah ni..
dia cakap budak2 sekarang ni tak sama macam zaman kita membesar...kita belajar dari pengalaman..budak2 zaman millenials ni more into screen..sebab tu dorang lurus...kalau kita cakap berkias2 ni kompem dorang takkan faham...contoh kalau anak kita main lompat2...kita cakap..."lompat lagi tinggi2"...kompem dia akan buat lagi...hahahaha...yang tu memang betul sangat tau...aku selalu macam tu dengan dak Aish...haishhh!


setel abad ke-21..then they invited their CEO of petrosains to give a simple speech...
very nice person and down to earth
 

very humble person...can see it...


lepas tu sambung lagi untuk science show...
cikgu2 get involved the games that provided by them...enjoy!!!

aku dengan aliza tengok jela..tapi best aku tengok periodic table ni..teringat zaman sekolah menengah...hahaha

 comel je cikgu2...takde cikgu yang jawab salah okeh..cikgu sains kot...hahahaha

 ni mainan dia macam teng2...tapi kena jawab fraction baru boleh move forward...


lepas habis science show and games

apa yang ditunggu2 oleh aku and the gang semakin hampir...


cikgu hilmi in the house!!! 
 
 guru cemerlang sains cikgu hailmi..aku rasa semua cikgu2 sains dekat Malaysia yang biasa google berkenaan dengan pdp sains memang akan bump into his blog...dan dia seorang blogger yang terkenal dan banyak menang anugerah...


blog beliau sangat bermanfaat untuk guru2 sains..dan boleh belajar bagaimana nak belajar sains secara fun dengan buat eksperimen...banyak info yang aku dapat dari cikgu hailmi..

 dapat jugak bergambar dengan beliau...

habis je ceramah oleh cikgu hailmi then maka berakhirnya seminar....

lepas tu aku dengan aliza turun bawah tingkat C KLCC cari surau untuk zohor...

then...

 dapat tiket masuk petrosains percuma...

 kali ke-4 masuk petrosains...kehkeh...

cuma pengalaman kali ke2 naik gondola sebab sebelum ni aku datang sini terus masuk ikut pintu lain...teruja jugakla naik gondola tu sebab last was in 2009 naik...

dark ride nama diberi

cerita kat dalam tak payah masukla ye..
sebab dah 2x aku cerita pasal petrosains dekat entry [sini] dan [sini]


sebelum balik aliza dengan aku macam rasa lapar yang hamat pulak..
aku baru 2x je pernah terjah food court kat klcc tuh...so tak berapa tau sangat mana yang sedap...

so kitaorang makan...

   spagethi black pepper...sedap jugak not bad...kyros kebab...

 licin hahhhh...tak tahula nak kata sedap sangat ke atau aku lapar sangat!!!!

5 comments:

Yana MIB said... Reply Comment

wow well done utk semua cikgu cikgi yg join seminar mcm ni...beruntungnya anak² murid dpt cikgu yg sgt komited mcm ni..terharu iols baca...harap ank sy sok dpt cikgu² yg best mcm ni...sentiasa cari bahan baru and menarik utk jadikan medium mengajar...u r ze bezz cikguuu! *kesat air mata*

Julia Johari said... Reply Comment

Menyeronokkan betul!!!!!!!
Seawal jam 8 dah terpacak kt KLCC...inilah cikgu yg betul2 bersemangat...julia baca pun rasa terangkat2 montot nak ikuti sekali tau...syokkkkkkkkk gila...saya generasi Y tau akak...hahhahaha akak junior saya ye....*libasshawl* haha

Falsya said... Reply Comment

awalnye kak rine smp klcc..hehe..kalau dpt yg kelakar mesti masa pun xsedar..tau2 dh abis jer..

Diana Rashid said... Reply Comment

NI semua cikgu2 la ye??

Betul tu..Anak saya pun kalau dia menangis saya kata, menangis lagi..kuat lagi menangis..nangis sampai hilang suara.."lagi dia menagis kuat macam nak pecah telinga ni dengar..geram betul..ahahah

LYAfrina said... Reply Comment

waa..tahniah..smoga trs dpt idea utk mberikan ilmu y terbaik pd ank bangsa..