U Click Me...I Click U Back

Wednesday, April 20, 2016

CIKGU Dan STRESS!!

As salam...


fuhh...isu ni memang tak pernah habis..
tapi ada kajian yang dibuat menyatakan kerjaya guru paling banyak stressnya dan ada yang menyebabkan masalah mental...

tak...aku bukan nak kata aku cikgu aku je yang stress kat tempat kerja..
semua orang ada stress memasingkan?
tak kerja dok rumah pun ada stress dia kan?
biasala..kehidupan mesti ada pancaroba memasingkan?syiokla hidup kalau langsung takde masalah kan?

balik rumah tidur then bangun pastu makan...pastu esok rutin yang sama...
bergembira je sentiasa...wahhh...syiok!!!



  
dulu tahun 2009 aku punya bff Kak Min meninggal kerana darah tinggi...stress pasal kerja...
masa tu aku mengajar sekali dengan arwah kak min di gombak setia...memang kehilangan yang besar untuk aku...

ada aku kongsikan cerita kisah arwah kak min meninggal kat [SINI] 

dah 6 tahun lebih berlalu..Al-Fatihah Kak Min...sentiasa merinduimu kakak... 

kali ni aku diuji lagi dengan seorang kakak sahabat baik aku jugak...
tempat aku luahkan perasaan masa beliau mengajar di SKTM 2 nih..

sekarang beliau dah bertugas sebagai PK Hem di sekolah lain...

   
  last ahad aku pergi melawat kak mizah yang sebulan dah terlantar di HUKM due to high blood pressure...stress sebab kerja sebagai HEM katanya...sedih actually melihat kawan2 kita sakit disebabkan bebanan kerja...
heard from someone else..saluran darah kak mizah dah koyak sikit sebab tinggi sangat bp nya...Allahu...

semoga kakmizah cepat sembuh....:-( 

maaf cakapla ye..aku rasa faktor umur juga mempengaruhi tahap stress nih..aku rasa setiap kenaikan pangkat kena jugala ada saringan kesihatan ni...sebabnya tak semua berkemampuan dari segi mental dan emosi untuk menjadi pentadbir..jangan ambil syarat time based atau dah patut jadi pentadbir..

ada je segelintir guru yang nak jadi guru biasa je even dah dapat offer jadi GB/Pengetua sebab takmo pening kepala dengan masalah sekolah...huhuhu

aku rasa pihak kementerian kena ambil berat jugak isu2 macam nih...jangan jadi sampai dah melarat2 kisah cikgu2 sakit mental...cikgu sakit sebab stress..terlantar dekat hosp lelama...

sapa jugak yang rugi???  

10 comments:

Falsya said... Reply Comment

Allahuakbar...sedih betul tgk kawan kak rin tuh...bahaya betul stress nie kan kak..bile dh overdose stress tuh yg smp masuk hospital tuh..semoga kawan akak cepat sembuh...

Nad MamaZN said... Reply Comment

Allah... :(
moga kawan akak tu cepat sembuh

CikNaa said... Reply Comment

akak jaga kesihatan yer! mak saya pun stress tu..nak pencen je tapi tak pencen2 jgak sampai skrg..uhuhu

anajingga said... Reply Comment

salam ukhuwah, singgah pagi ke sini, semoga cikgu dan sahabat dipermudahkanNya atas segala urusan,amiin:)

• Ain Cho'in • said... Reply Comment

Allahuuuu. :( Semakin tinggi pangkat semakin stress kan. Betulla tu. Sebab kita berhadapan dengan orang sekeliling. Kadang-kadang ada orang sukakan kita, kadang-kadang sebalik-nya. Semoga kawan akak cepat sembuh yer saya doakan, Aminnnnn.

Diana Rashid said... Reply Comment

cikgu zaman dulu dengan sekranag lain..sekarang bebanan kerja tu banyak..dulu budak cuti cikgu pun cuti..sekarang budak cuti , cikgu tak de harapan la nak cuti macam budak2..tambah lak kerja cigu sekarang bukan setakat mengajar je..macam2 benda lain kena buat..mana la tak stress.mak paka jaga anak sendiri pun stress ni kan pulak anak orang..

LYAfrina said... Reply Comment

btul tu kak..kerja mna2 pon ade stress..kdg2 dibebani dgn kerja melampau y mjdkan keadaan n stress mkin teruk.. mmg kna pndai handle.. tp x diakui...kakak lya y jd cikgu pom slalu bersungut..terlalu penat n stress..

zulhilmitempoyak said... Reply Comment

semoga semuanya dimudahkan.

♥ aiNa yaZiD ♥ said... Reply Comment

Allah...faham tugas cikgu mmg la stress. tapi Tak ada kerja yg tak stress kan kak.. Lain org lain beban kerja. Apa pun kena pandai tangani n jgn sampai memudarat kan kesihatan.. Kesihatan kita lebih bernilai dari semua nya.. smoga urusan nya di permudahkan kak.

lieyalatif said... Reply Comment

paham rin...lieya sendiri dikelilingi ipar duai cikgu2..selalu dengar dieorg citer...cikgu skrang mcm2 beban tugas.... lg pun bukan setakat pegang tugas mengajar...kalo pegang pusat sumber , perpustakaan, guru kanan, guru displin...aduh mcm2 beban...

ape2 pun rin jaga diri juga ok....