U Click Me...I Click U Back

Wednesday, March 30, 2016

Pekan Baru, Riau ~ Part 5 ~ Masjid Agung An nur | Jejalan Pasar Malam

As salam...


mehla sambung balik bagi habis cepat2 entry Pekan Baru, Riau...
kang lagi lama simpan lagi tak hingat apa2...

 masjid agung an-nur...sumber google je...

[sedikit info : Masjid Agung An Nur merupakan sebuah masjid yang terletak di Pekanbaru, Indonesia. Masjid ini dibangun pada tahun 1963 dan selesai pada tahun 1968. Masjid yang di ibukota Provinsi Riau, Pekanbaru tersebut saat ini merupakan salah satu yang termegah di Indonesia. Dilihat dari sisi bangunannya, masjid banyak mendapat pengaruh dari gaya arsitektur Melayu, Turki, Arab dan India]

sampai2 je kat depan sini kita posing dulu...
btw..masjid agung an-nur ni tak jauh dengan kedai maka taragung yang aku cerita dalam Part 4


 kami buat solat jamak kat sini....

 beberapa gambar yang sempat aku snap...alhamdulillah sebelum kami sampai riau terukkan jerebu dekat sini, tapi Allah punya kuasa...cerah je langit...


layan gambar kat dalam masjid...
 



antara gambar2 yang sempat aku snap...



kami tak lama pun kat sini...sebab dah kepenatan seharian dari pagi kot berjalan sakan...

balik hotel dapat lena sekejapan...
sebab malam nanti nak keluar lagi nak jejalan2 sekitar hotel...
kebetulan ada pasar malam berdekatan dengan hotel...tapi kecik jela..
takdela meriah sangat...



 murtabak kalau kat Malaysia apam balik kan?...sini panggil murtabak...

 putu bambu versi pekan baru...tapi serius aku dah rasa tak sedap macam kat Malaysia..dan rasa dia lain sikit...


last but not least...
 adala sekeping gambar aku 1 ni pun cilok dekat ig aku..sebab dah lama sangat trip nih gambar pun dah kat mana2 dah aku simpan...huwaaa!!!

p/s : ada yang komen semalam sekarang dekat Malaysia dah ada magnum pink..trip aku ke Riau ni since november tahun lepas..so masa tu Malaysia belum ada lagi magnum tuh...kot ada yang salah faham tulisan dalam entry aku..just nak clarifykan aje ye...

4 comments:

lieyalatif said... Reply Comment

seronok kan rin dpt jalan kat tempat org...lawo2 gambar rin..terang hah....

ehh kuih pukis tu pemes ooo kat sane kan...murtabak manis.... kemain tebal die letak inti, lieya penah tgk video streetfoods kat indon....nampak le kuih nieh...teliyo2 i dibuatnyer kahkahkah

Julia Johari said... Reply Comment

Ya Allah, cantiknya masjid pekan baru tu...terkesima tgk tau....julia mmg pencinta senibina...suka alam yang adapt dengan senibina cantik...jatuh cinta...sgt2 jatuh cinta...untung tau akak dpt pi sana sambil bekerja...alhamdulilah

LM said... Reply Comment

Lawa masjid..haah la rine cerah dan byk awan kat sana. Kejap je pulih kan?

Falsya said... Reply Comment

Cantiknye masjid kat sana kak..bile tgk terasa mcm sejukkkkkk je kalau duk kat dlm tuh..hehe..

Kalau kat sana murtabak tuh apam balik, kalau murtabak kite kat sana panggil ape?..hehehe