U Click Me...I Click U Back

Thursday, March 24, 2016

Pekan Baru, Riau ~ Part 3 ~ Pasar Bawah

As salam...

fuhh...hari ke3 di Pekan Baru, Riau..
ok..to be honest...sini takdela banyak sangat tempat2 menarik untuk ko terjah ke hape..
sebab aku datang pun atas urusan sebagai seorang pelajar...datang pulak sebab conference...ngekor jela SV aku berconference dekat mana...

previous entry boleh baca dekat [Part 1 and Part 2]

 get ready to enjoy...kwak..kwak
tak plan pun nak pakai merah...sehati sejiwa tanpa sengaja gitchewww....

hari ke-3 kami jejalan pasar bawah dekat area hotel kami stay...tapi berpoloh ketik jugakla kami berjalan...hahahahaha

 aku dengan kakjun...sebelah tu mana2 kami berjalan mesti ada...En.Mansur..kalau korang notis masa aku gi Bandung dengan Jogja pun dia ada jugak..pembantu khas Sv aku tuh..Dato' Razaq...



 posing depan hotel...

kami gerak ke Pasar Bawah berjalan kaki...
boleh tahan jauh dan panas jugak area sana...tapi alhamdulillah masa ni totally clear dari jerebu....


 pemandangan semasa menapak ke Pasar Bawah..



 nasi ramas?????kehkeh

 kami dah sampai ke kawasan pasar basah...

buah-buahan fresh semua...tapi kami takdela membeli sebab masa nak makan nak simpan pun takde...hehehhe

 kakjun with azie...hangkut la ke ceruk mana pun depa 2 orang ni..tak cerewet..semua benda dia nak rasa..


 temulawak...erkk???

lepas puas berjalan di pasar basah...kami terus masuk ke Pasar Bawah...

 pemandangan luar Pasar Bawah, Pekan Baru...


 dalam ni la Pasar Bawah...sini mostly jual cenderamata...kerongsang...kain pasang...macam2 lagi la...best jugak...sediakan rupiahnya saja buk!!

 muka memasing senyum manjang sebab dah selesai presentation...sekarang sesi perabihkan rupiah!!



aku beli kerongsang ni banyak jugak...bagi kat anak menantu aku...(terus rasa tua bila cakap pasal anak menantu...haihhh!!)

memang aku banyak shopink dekat sini jela...sebab esok tu kami dah nak balik...so habiskan semua aktiviti berjalan dengan shopink hari ni jugak...

 masuk je kedai ni terus berpinar bijik mata...hahahaha...dasar sangat!!!

 yang kat gantung2 ni aku rembat 2 pasang...harga memang tak dapatla kalau kat Malaysia...huhu

 budak ni la rajin layan kami...aku rembat kain pasang dalam 8 pasang jugak kat sini untuk aku dengan anak2 aku...

 en.mansur tu dah borink dah layan kami...orang perempuan dengan shopink berpisah tiada...khennn

 masuk bab shopink riang aje muka ko kan azie....

 last but not least...melayan Abang Is minum jamu tepi jalan Pasar Bawah tuh...terkujat2 aku tengok dia minum..kemahen weyhh orang laki jaga dalaman mengalahkan pompuan...kalah haku!!

bersambung....

8 comments:

LydSunshine said... Reply Comment

pasar bawah tu memang buka tiap2 hari ke Rin? Meriah sungguh kalau tiap2 hari. Dah tu nasi ramas tu cemana gaya dia? Kna ramas ke? Hehe.

Seronoknya shopping kain. Mana lagi murah dgn harga kain kat bandung?

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said... Reply Comment

cantik2 jugak kain pasang tu..

eima said... Reply Comment

cantik ...syok nye berconference sambil berjln kan

lieyalatif said... Reply Comment

alamak rin...ade due bende buat lieya dok wow2 tauuu....first buah2 tu...ishh daku ni pi aeon big kalo pi area buat mule laaa meroyan..semua nak beli ....mujur kat umah ni kaki mkn buah...mmg licin le stok2 kalo beli byk pun....

lagi satu wow kat kain sulam tu laaaaa...mak oiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....lawooo2....dulu mase pi bandung mmg menggila soping hah....puas hati stok baju 2-3 tahun hahaahaha....

♥ aiNa yaZiD ♥ said... Reply Comment

Syok nyaa p sini, tang kain pasang tu adoi lawa lawa la kak! yg tengok dkt screen pc pun blh berpinar mata. =D

Qhaifa Nur said... Reply Comment

Seronoknya dtg tmpt org..mcm2 kita jumpa..rambang mata dtg pasar ni..smua nk beli..

Diana Rashid said... Reply Comment

nasik ramas?tetiba teringat masa kecik2 minachi jiran saya dok ramas nasik dengan kari ..heheh

LYAfrina said... Reply Comment

puas hati membeli kain psg..org kata murah2 kan..