U Click Me...I Click U Back

Thursday, March 31, 2016

Peel Anak2...Nasib Anak 4 Aje...Kalau 10?

As salam...


rasa dah lama tak cerita kisah dorang kat dalam blog nih kan...
lately dah jadi macam travelog dah blog aku nih...dah la nak kena kerah ingatan nak ingat balik cerita travel tahun lepas...
#SapaSuruhMalasUpdateBlog

 tu pun ada hutang 2 lagi trip...Bangkok dengan Langkawi...alahai..berchenta okeh...

tahun ni tumpuan lebih dekat kakak Alyaa la sebab dia bakal seating for PT3 this year..
so nervous jugak la ummi dia tahun ni..


dia selalu marah ummi dia kalau letak gambar dia kat dalam blog...tapi ada aku kisah??hahahaha...

progress belajar dia so far so good la..takde la bagus sangat...takdela teruk sangat..cuma dia ada bagitahu aku stress sebab duduk kelas depan sekali...which is cikgu2 suka pressure derang untuk dapatkan results yang bagus..aku cakap bagusla kan...dari cikgu buat tak tahu je pulakkan?

tahun lepas dia ranking no.10 dalam aliran so dari duduk kelas no.2 masuk kelas no.1...so baru2 ni dia cakap dia dah jatuh ranking no.20..aku cakap ranking no berapa pun takpe..yang penting kakak nak belajar dan usaha sungguh2...aku cakap dapatkan balik apa yang kakak tak dapat masa UPSR...nangis sampai bengkak2 mata sebab dapat 4A aje..

korang doa2kan la ye untuk PT3 kakak...semoga dipermudahkan urusan dia untuk menghadapinya soon...

***********************

kakngah pulak tingkatan 1 dah la tahun ni
ada 2 anak dara beso2 dah aku ek..hikss
alhamdulillah dah boleh mintak tolong carakan adik2 dia..so kalau nak keluar dating dengan abah dia dah LULUS la nak keluar berdua je..tapi sekejap jela..tak boleh lelama...


masa ni memang nampak baik je berdua nih..
tapi tak sebulu jugak..yaya dengan sapa pun tak sebulu..even dengan dak Aish..dia sebulu dengan abah dia je...apa2 abh..dengan ummi dia pun gaduh kalau nak bangkit bangun pagi...derr sangat okeh....

kakngah waktu pagi dia tinggal sorang2 jela kat rumah...kalau abah dia kerja pagi la..kalau abh dia masuk kerja lambat abah dia akan hanta dia gi sekolah kul 10pg camtu...lepak sekolah aku..makan semua kat kantin sekolah...

bagusnya kakngah semua atas meja makan dia clearkan...siap2 basuh pinggan...jemur baju...baru dia siap2 pergi sekolah...memang perangai langsung tak sama dengan kakak dia...kakak dia balik sekolah dok terperap dalam bilik...pffftttttt

macam sapu2 rumah ni aku tak bagi sangat buat sebab tak mencapai piawaian sangat..
dari aku sakit hati balik sekolah aku buat sekali dengan mop2 semua la..sebenarnya jemur baju pun sama jugak..tak mencapai piawaian tapi aku pejam mata jela..bila aku bising2 dekat hubs..hubs cakap anak dah tolong buat pun dah 1 rahmat dah...iyola bang!!kikiki


fuhh...ini budak korang jangan tergoda sangat ek...dia very the cheeky one...alah..macam korang tak tahu sangat perangai dia..hahahaha

sekarang menyembang 24 jam ko...aku dok kat dapur dia sembang dengan abah dia..aku yang kat dapur tu rasa penat dengar...boley??

dia cakap masih pelat tapi banyak sangat words yang dia dah tau...semua belajar dari persekitaran aje...kalau haiwan2 tu kebanyakan dia tau dalam english je..sebab dari kecik dah ajar benda tu...nombor pun aku ajar kira dalam english dulu...

tu belum cerita pasal dia nyanyi lagu hindi...
fuhh peminat sungguh ko...dalam kereta dok pasang lagu jaanam..jaanam dilwale tu kemahen lagi dia talabbb..talaabbbb...hahahaha
memang dia dah boleh ikut satu2 tuh...
habis anak2 pun terjebak ikut ummi dia suka lagi nustang!!! 

nasibla ada 4 orang anak aje...
kalau 10 berjela2 dah macam karangan sekolah menengah dah aku bercerita...

kehkeh...

8 comments:

LM said... Reply Comment

Okey baru tau dia ikut ummi suka hindustan rupanya. LM dulu masa ank dara suka sgt lagu filem man. Ya rabbi, smua lagi dlm kaset(zaman tu kaset lg).. Saya hafal. Beriya nyanyi. Smpi skrg klu ada lagu tu sesekali kat radio blh nyanyi ank2 jd pelik. Ahaha

Kakngah rajin buat kerja perempuan. Biar je lah rine walau tak sempurna atau tak perfect . Memula mmg gitu. LM pejam mata je klu maisarah buat kerja walau mmg kerap gak bebel kata x bersih bla bla bla. Bab lipat baju pun sama. Tp sejak dia form one ni dia dah pandai lipat kemas2. Mmg blh serah tugas klu terdesak bila dia blk cuti tu.. Ank2 ni mmg ada yg x sebulu.tp ank LM mmg sama je.. Jap yg ni gaduh ngan ni. Jap lg tukar regu.camne tu? Masing2 kuat menyakat. Yg kecik pun usik yg besar.manala tak gaduh

• Ain Cho'in • said... Reply Comment

Goodluck untuk anak akak untuk hadapi PT3 nanti. ☺ Semua comel and handsome anak akak. ☺

eima said... Reply Comment

RAJIN KAK NGAH .. BETUI APE ABAH DIORG CKP TU ANAK DAH TOLONG DAH BERTUAH DAH TAU ... KAK NGAH MMG BOLEH DI HARAP ... SIFAT ANAK KEDUA MMG MCM TI INDEPENDENT KAN

Suriaamanda said... Reply Comment

anak- anak kan..SA yang sorang ni pun macam 10 orang..tambah anak buah lagi..tp sekarang mmg kena tumpukan kat Dania sebab nak UPSR tahun ni

Mar Mansor said... Reply Comment

yelah kan...baru 4,, tapi dah besar-besar semua..alhamdulillah

Nory Zoulkefle said... Reply Comment

nory ni anak baru sorang tapi macam 10 anak je rasanya...hahahaha...

Diana Rashid said... Reply Comment

tu la setiap anak ni berbeza orang kata..tapi menghiburkan..seronoknya tenmgok anak2 dah besar..boleh buat kerja rumah dah..untung nya..

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

seronoknya anak2 dah besar. Lagi2 anak perempuan.. dah boleh jadi bff.
biarlah Rine.. lain anak, lain ragam.. janji budak2 sihat, belajar pun bagus dah cukup kann..