U Click Me...I Click U Back

Monday, March 21, 2016

Jogjakarta 2015 ~ Rumah Makan Bale Kambang, Singgah di Salak Pondoh, Muzium Sisa Hartaku dan Pengalaman Naik Jip Di Merapi

As salam...


sambungan dari entry candi borobodor


setel berpanas2 dekat borobodor kami terus gerak ke merapi yang terletak di jawa tengah iaitu di kabupaten magelang...tak silap aku lagi atas dari candi borobodor...

tapi sebelum terus ke sana kami singgah ngisi perut yang lapar dong!!!

1. Rumah Makan Bale Kambang
 
 memang nama restoran kat sini pelik2..

tapi makanan derang sedap2...hehehhe

 aku makan nasi goreng jek...sebab dah boring makan nasi ayam penyet tuh...

 kalau di indonesia..jus alpukat ni popular...bolehla mengkome terai kalau datang sini....tapi yang aku minum ni kurang kick....

tempat makan ni aku tak reviewla ye...
sebab aku takde snap2 gambar pun kat sini...just benti makan je pun reramai...

2. Salak Pondoh Turi
   kami singgah beli buah kat sini yang terletak di Jalan Raya Sleman  (Sepanjang jalan raya dari Jogjakarta menuju Muntilan)...

kat sini aku beli 2kg je buah salak kecik dan besar untuk abah aku...sebab abah aku peminat buah salak...hehehehe

aku handcarry je bawak naik flight...ngeeee...

pastu kami berpecah sebab tadi datang dengan 2 van kan...tapi gang lagi 1 dah pergi pun ke merapi masa hari pertama dorang kat Jogja...so kami 1 van semua yang belum sampai lagi ke Merapi...tapi yang kelakonya gang kami ada sorang je kumbang...si syawal...dia ni kelako nak mamps...layankan ajela...

untuk naik ke gunung merapi kereta persendirian tidak dibenarkan...so kami naik...

  depa dok busy nego harga jip...aku busy posing...kohkoh

tapi kan series okeh...naik jip ni sangat advanterous...sebabnya driver jip kami memang style gangster bawak jip...hahahaha...sakit habis urat2 bonts aku...wakakaka

sebelum sampai ke puncak atas merapi tuh...kami di bawa dulu ke....

3. Muzium Sisa Harta Ku

muzium ni dibina khas untuk memperingati mangsa2 gunung berapi yang rumahnya hancur pada tahun 2010...

aku masa datang sini terus insaf dan rasa down giler...sebab aku tak dapat nak bayangkan kalau kita duduk dekat dengan kawasan gunung berapi yang masih aktif...
dan sentiasa hidup dalam ketakutan...huwaaaa...

(info : gunung merapi sangat berbahaya kerana ia merupakan gunung merapi paling aktif yang pernah meletus sebanyak 68 kali dan akan aktif setiap 2-5 tahun sekali...dan akan meletus dengan besar setiap 11-15 tahun....)

tapi kan still ramainya yang tinggal dekat sekitar merapi tu sebab dah tak tahu nak kemana...kesian kan??

antara gambar2 kami sekitar Muzium Sisa Harta Ku...

 rangka lembu







 
 setel kat sini...then the advanterous is begin...


inila kami...sumbat 6 orang 1 jip demi berjimat cermat...ko tengok kumbang sekor tu...hahahaha...

 aku nak cerita kat hampa tak reti..
tapi aku rasa giler best weyhh naik jip ni...memang bergoncang2 habis badan ko...sebab segala batu2 besar semua dia langgar je...pastu si syawal ni plak asyikla buat lawak...choiii....memang sakit habisla badan2 aku malam tuh...siap aku gi spa urut badan teman fuza...hahahaha

korang kena rasai sendiri pengalaman naik jip di merapi nih...series memang tak rugi...aku kalau diberi kesempatan memang nak datang lagi sini..inshaAllah..

masa ni kami dah sampai kat kemuncak cumanya sebab berkabus so tak nampak gunung merapinya...

  nampak tak gunung belakang tu ditutupi kabus??sayangkan

ko tengok syawal dok posing ala artis sorang2 kat atas jip tuh...kehkeh...

 28 Ogos 2015 as at 6:00 pm


dengan ini tamatla kisah travelog aku ke Jogjakarta selama 5 hari di sana....
semoga manfaat kepada semua ye....
 
 
 

6 comments:

eima said... Reply Comment

sambil pi bentang paper dapat pi berjalan syok la
bukan senang nak dapat pengalaman mcm ni

Julia Johari said... Reply Comment

Wowww kat sana ada buah salak ye sis...kagum jap sis hand carry buah salak tu hehe. Nama tempat restoren dia unik la sis hehehe nak ketawa bila baca...wahh sana memang cantik, seronok 5 hari puas hati

Kak Nieyl said... Reply Comment

bestnyer jenjalan :)

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said... Reply Comment

penah minum skali jus alpukat masa gi bandung dlu tapi takleh masok lol

Diana Rashid said... Reply Comment

amboi..buah salak 2kg bawak gitu je..kalau saya mau pecah peluh jugak..hahah

Malinda said... Reply Comment

sedapnye buah salak...seronok dapat jalan2 tempat orang :)