U Click Me...I Click U Back

Friday, March 18, 2016

Jogjakarta 2015 ~ Candi Borobodor

As salam...


krik...krik...
bersambung lagi kita di episode baru...hehehehe
jangan kecam aku okeh...selagi tak sambung selagi tu aku rasa bersalah pulak dengan diri sendiri...hahahahaha
takpela aku paham mungkin borink kot korang baca travelog aku nih...
tapi aku nak jugak abadikan dalam blog aku nih...kot2 mana tau ada rezeki lagi aku ke Jogjakarta bila2...#harapanbeso


ok...nak habaq awal2...gambar dalam entry ni banyak sangat sebenarnya...sebab aku rasa ni pengalaman paling best dan kira kemuncak trip aku ke sini...
kalau datang jogjakarta...mesti kena jugak melawat candi2 yang terdapat kat sini...
full of history..dan salah 1 keajaiban dunia..


lepas setel kami melawat Keraton di pekan jogja...kami terus gerak ke Kecamatan Borobodor Kabupaten Magelang, Selatan Jogjakarta....perjalanan memakan masa lebih kurang 2 jam kot....sebab tu kami semua sepakat untuk ke trip ni hari terakhir untuk cover ke borobodor dan merapi....


dalam perjalanan aku tidur aje...
sebabnya malam semalam tu tak cukup tidur...aku dah mula rindu dekat hubs dengan anak2 sesangat...maklumla dah 4malam ada kat jogjakarta....huhu

 rombongan kami baru sampai..

ada cerita lawaks sikit masa dekat sini...
kononnya pak bambang (supir kami) mintak kami berlakon jadi warga indonesia untuk mendapatkan tiket masuk murah kat sini...

kalau warga tempatan tak silap bayar dalam IDR 30,000 aje berbanding dengan warga asing macam kami....tapi niat awal tu dah macam tak baik je kan?memang derang dapat detect kita bukan warga tempatan sebab cara pakaian kita pun dah lain dari dorang...pastu failed bila derang mintak id card kita (kad pengenalan)...

ada gang kami tu siap cakap..."memasing pakai macam mak datin...ada hati nak jadi orang indon"....hahahahaha...itu lawaks sangat okeh...gelak memasing kemahen kuat....

btw..kami datang sini naik 1 van dan 1 kereta...kami upah supir untuk sehari just untuk datang ke borobodor dengan merapi...

jangan ditanya berapa harga supir sebab series aku dah tak ingat...tapi series takde mahal mana..kebetulan kami dapat supir yang sangat baik...nama pak bambang... 
 
 kat sini wajib bawak air sebab panas yang hamat!!!

takpela dah datang sini takkan takmo masukkan???untuk info dekat Jogja ni ada lebih kurang 13 candi dan yang paling popular are borobodor dan parabanan..tapi disebabkan tiket masuk sini mahal...so kami sepakat nak masuk borobodor sajok....

kami pun masuk tempat khas untuk foreigners beli tiket....


 ticket price fyi...

 sebab most of us are students...so dapatla harga students...ada yang tak dapat sebab tak bawak kad matrik...

(IDR : 250ribu tu lebih kurang rm64)

 tempat beli tiket....
 
 foreigners wajib pakai kain untuk diikat dekat pinggang...dah macam sampin je dah aku tengok....hahahaha

 ada welcome drink untuk foreigners...

hai tuan rumah....T____T

 dengan en mansur...kalau ikutkan en mansur ni dah macam PA Dato'Razaq...aku punya SV kat UKM...dia selalu ngekor je mana yang Dato pegi...aku kenal since aku pursue Masters aku kat UKM...kira dah 8 tahun kenal...dah kamceng...hahahaha
 
 my bff ever....sentiasa bertiga kalau pergi conference di luar negara...:-)

ok...setel beli tiket segala bagai...
terus keluar ke candi borobodor...
ada 2 cara nak ke candi nih...
jalan kaki atau naik bas (bayar rm10) tak silap aku...maklumla lama sangat dah weyhh...bulan ogos tahun lepas hah!!! 

  kemudahan dah ada kan??nak jalan kaki...kang penat nak...dengan cuaca lit2 lagi...oh tidak!!




 dah sampai dan bersedia untuk panjat tangga candi...huhu




korang layankan ajela gambar2 kat sini k...
ada banyak tapi aku tak tempek semua..
malas nak letak watermark...kohkoh




 me and fuza...keje kami selpiah aje manjang....


aku tak dok lama pun sangat kat sini...
sebabnya memasing kepanasan dan kepenatan...kelaparan pun ye jugak...

actually lepas turun je dari sini...
terus kena serbu dengan minah2 menjual nih...lagi ko layan lagi menjadi2 ramai yang datang...so aku bolayan aje...
tapi bila dok lepak2 tunggu gang2 yang lain turun sempat jugak aku tawar2 harga dengan minah ni..dapatla aku beli tshirt jogja dengan fm jogja...(ada aku mentioned kat sini je ada banyak jual FM.. kalau dekat malioboro memang takde langsung)   

 macam artis je kena serbu macam tuh...hahahaha....


lepas ni kami ke mana?
stay tuned!!





3 comments:

Julia Johari said... Reply Comment

Seriussss! Lawa sungguh sis bergambar atas candi tu, senibina candi ni mmg julia suka tgk uniknyaaa kak...huhhh 2jam tu lama sungguh...nak pi kena tggu anak2 dah besar mcm anak akak baru leh pi...kalau tak nangis anak minta dukung hahahhahha...terbaik!

zeera lily said... Reply Comment

cantik tempat ni.. seronok nya g bercuti..
btw.. singgah sini.. jemput follow blog sy ye..

Jati Wijaya said... Reply Comment

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan, saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami ialah company pelanjongan khususnya pakej pelancongan Jogja. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan. Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan service memuaskan kerana kami handle langsung dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan sila whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.(FREE).

Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (31-50 seater) dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian. Bole ambik pakej fullboard, ground (tanpa hotel), atau pakej tanpa makan, semua kami sesuaikan keinginan Tuan/ Puan/ Abang/ Akak.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
Day 1
Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Lepas itu kita pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Lepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat persiapan tour esok hari.
Day 2
Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.
Day 3
Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.
Day 4
Drop airport

Harga bermula dari:
RM 599 (2-5 pax)
RM 421 (6-11 pax)
RM 379 (12-17 pax)
RM 333 (18-33 pax)

All package types include:
Private Car AC (All new Avanza /Livina /Jazz /Xenia /Innova for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 18-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
Hotels 3 nights *2
Driver
Driver Meals
Parking fees
Tour guide (by request)
Entrance ticket’s stated in itinerary
Dinner and lunch based itinerary
Documentation (by request)

Exclude:
Airport taxes
Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
Additional menu for dinner / lunch (if included)
Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau whatsapp +628985101301 (FREE).
Email: ganeshabantul@yahoo.com
FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassallamualaikum Wr Wb