U Click Me...I Click U Back

Wednesday, March 16, 2016

Berat Badan Impian

As salam..
Nak celoteh sikit2 pasal isu perempuan dengan berat badan...
Sebab aku pun alami masalah yang sama..
Aku sekarang tengah on diet tapi buat slowly jela..
Aku takde buat secara agresif ke apa..
Makan still makan macam biasa...
Takdela skip makan..cumanya aku banyakkan lauk dan kurangkan nasi..
Tak boleh umur 36 ni tak makan nasi langsung...gigil badan ahkak dik!!!


Sebab umur pun dah meningkatkan..
Metobolisme pun dah rendah nak bantu cepat turunkan berat..
Aku jenis kalau ada aimed nak turunkan berat..
Aku tak suka nak timbang2 selalu berat aku....tapi aku pernah baca dalam artikel luar negara la...nak dapatkan motivasi dan tak hilang tumpuan untuk berdiet...
Ko mesti letak alat penimbang tu dekat rumah supaya sentiasa bersemangat nak diet..
Aku tak payah kot...tgok badan kat cermin dah boleh buat hati meronta2 dan nangis tepi bucu katil...
Aku mesti kena diet jugak...huwaaa

Jangan kata aku tak nampak gemuk sebab lain orang lain kot definisi gemuk dia..
Aku bukanla gedempol..
Tapi ada part2 dekat badan aku yang perlu aku get rid of..banyak lemak berkumpul..
Especially tang lengan dengan hip...
Sebabnya aku akan jadi stress bila nak beli baju baru...saiz M muat atas badan aku..tapi tang lengan jadi ketat ko...
Pastu kenala ambk saiz L sebab nak sangat punya pasal baju tuh...huhu

Saiz S mmg tak la kot..aku memang tak penah dapat pakai saiz S kot..
Kalau ikut brand baju yang aku suka belila..

Last week aku ada timbang berat aku dekat bilik kesihatan kat sekolah aku..
Rasa nak tendang2 je penimbang tu..
Dia ejek aku ke tak tahula...takpun rosak kot..hahaha
Geram je aku..aku timbang takde turun pun berat aku...
Tapi seluar jeans aku yang dah ketat b4 boleh pulak pakai...
And aku notis banyak baju aku yg ketat2 sikit dah tak berasa ketat sangat aku pakai..
Aimed aku nak turun 56-58kg...
Tapi punyala susahnya nak dapat berat tu balik...
Since aku bersalinkan dak Aish last berat aku 57kg kot...
Pastu dah naik sampai 62kg..
Pastu dah tak turun2 dah...
Bengkek ahkak dik!!!


Ni gambar tahun 2011...
Aimed aku nak capai berat macam atas nila.

Aku bukan nak kurus sekempeng...
Sebab hubs aku dah pesan jangan kurus sangat sebab makin berumur biarla nampak berisi sikit...baru tak nampak kita tua..erk

Masalahnya bila nak dapat balik berat badan impian ni?
Please jangan suruh aku diet atkin erk..
Aku memang tau tahap kebolehan aku..
Exercise pun dah buat pagi2 weekend joging dengan hubs tanpa failed...
At least kan?
Lagi????

10 comments:

Kak Nieyl said... Reply Comment

misi belum tercapai untuk mengurangkan berat badan ni... :(

mama tisya said... Reply Comment

tk mkn nasi mmg berat akan turun tp sbb pernh tgk adik xmkn nasi sebln..turun berat die...kita tkleh kalo tk mkn nasi hehe

• Ain Cho'in • said... Reply Comment

Semoga misi akak berjaya. Saya pon sedang menjalankan misi trunkan berat badan. :) 3 minggu saya tak makan nasi and naik tangga dari ground floor sampai 14 tingkat. turun 5 kg. Utk akak, chaiyok-chaiyok. :)

Falsya said... Reply Comment

Nasi mmg susah nak skip tau kak..nak2 pulak kalau sedap..mesti terdetik, "nie kalau makan ngan nasi nie sedap nie"..bile makan nasi konon amek separuh senduk..bile dh makan xcukup pulak nasi..bertambah lg bersenduk2..hancussss diet..hahaha..

Falsya skang nie jeans yg beli waktu bulan puasa last year jd motivation falsya utk kurus..sebab xpenah pakaiiiiiii lagi..xtau mampu ke x nak pakai sebab jeans tuh size pinggang 25..huwaaaaa..

~ NANA ~ said... Reply Comment

kak!!!!!! baca entry ni sambil makan nasi ayam dgn kerepek pisang tau...terus rasa nk muntahkan balik dlm perut ni...hahahaha..nak slim gak tp susahnya nk control makan T_T

ameris said... Reply Comment

caiyok..caiyok..

sweet tooth said... Reply Comment

huhuhu... i tgh diet ni, alhamdulillah so far dah turun 7 kg. Start buat tahun baru tu. Memula 2 minggu pertama, ikut atkins. memang drop 4 kilos. tapi tak tahan lapar...bila surf2 internet, terbaca tentang low carb hi fat diet. yang ni la yg i amalkan skang... berat turun sikit2, tapi memang rasa kurang lapar sbb fat tu ganti carb. at the same time, i exercise. Nak kurus mmg susah, nak naik berat, senang ja kan...

Julia Johari said... Reply Comment

Good job akak...julia ni kena tggu dpt rezeki anak kedua baru nak buat badan hahahhahaha

LydSunshine said... Reply Comment

Boleh tu Rin. Kena gigih lagi. Tak jauh sangat beza berat Rin skrg dgn berat badan impian Rin tu. Saya pun ada azam nak kurus, tapi tak tau le berjaya ke tak. hakHak. Diet Atkins saya pernah buat sebelum pregnant dulu, tp takleh la. BP turun sampai nak pitam.

muhammad syahmi said... Reply Comment

Salam Puan,

Saya Syahmi dari http://hidup.my/ dan ingin menjemput untuk review
laman web kami. Kami sangat hargai jika Puan boleh review laman web kami.
Puan boleh hubungi saya dengan maklumat di bawah.

Terima Kasih.

Syahmi
syahmiruhaizat@gmail.com