U Click Me...I Click U Back

Tuesday, February 2, 2016

Jogjakarta 2015 ~ Keraton Ngayogyakarta Hadiningrat, Yogyakarta

As salam...
krikkk...krikkk....
bunyi cengkerik....hahahahaha
jangan kecam daku ye...
entah bilala nak habis entry #jogjakarta nih...


bukan apa weyhh..sebelum ni alasan payah nak transfer gambar dari hp...
sekarang ni sindrom M menguasai diri...
cenggana???? 


ok..ok..meh sambung hari ke 4 di Jogjakarta...
hari ke 4 ni memang ditunggu2 sebabnya tazzabar nak ke borobodor dengan gunung merapi!!!!



tapi....



parking dulu depan hotel UNY..tempat kami menginap...
sementara tunggu supir sampai kita posing2 dulu la...
maklumla muka still fresh lagi...kehkeh
aku tak tau la salah baju ke memang badan aku gumuk sangat masa nih...nampak tembun betul aku nengok...
#nangiskatpuncakgunung 





tapi sebelum ke sana..kami singgah dulu di Keraton Ngayogyakarta Hadiningrat yang terletak di Kota Yogyakarta, Daerah Istimewa Yogyakarta...
dalam jadual takde pun nak kena melawat tempat nih...
tapi katanya pak supir rugi tak tengok sejarah jogjakarta...
so kami singgah la sekejap....




lepas tu ambik ko...kat sini je gambar2 dah berapa ratus okeh....fitammm!!!! 


 masuk je pintu korang akan nampak pemandangan macam ni...and first impression...memang nampak la tempat ni takde la lawa kan...dah namanya istana lama kot...
tapi sejarah dia tu yang mahal...kot kan?


keraton ni maksud dia istana la dalam bahasa indonesia....




masuk sini kena bayar la macam biasa...tapi murah je... rp15000...kalau ko bawak kamera dia cas lagi rp1000 tambahan....macam kami hari tu aku tak ingat bayar sekali kamera ke tak sebab bayar secara berkumpulan je...dah lama kot...dah hilang ingatan...hahahaha


eh...ada gambarla..aku masuk bayar sekali dengan kamera...maknanya hp ko tu pun dikira jugak la sebagai kamera....erkkkk 


 korang layan gambar kat sini jela ek...
banyak sangat malas nak letak caption...hahahaha




terserlah ciri2 kejawaan... 
bagi aku tempat ni cantik dari sudut sejarahnya dan terjaga...bolehla buat2 mereka yang berminat dengan sejarah istana lama...sejarah tentang budaya orang jawa....





lupa nak bagitau..kat sini penjaga istana semua memakai pakaian tradisional orang jawa seperti yang korang boleh tengok dalam gambar....



"pakcik buat apa pakcik...sonyap aje?"


 yang belakang tu manusia hidup tau...yang depan tu patungan saje buk!!!!



lepak ke pakcik????














tumpang posing dengan abang jawa....kikiki








btw...istana ni open for public dari kul 8am sampai 2pm sahaja...tapi setiap Jumaat dia tutup kul 1pm...
  habis kisah di istana jawa...
tunggu next entry yang tak tau bila k....
krikk..krikk..lagi sekali 


Link Jogjakarta 2015

5 comments:

LM said... Reply Comment

Cantik istana lama dia. Klu nk g sana LM kena gali balik entri rine yg LM dh tertinggal byk ni

Diana Rashid said... Reply Comment

ada filem malaysia yang bat kat sini..cerita hantu..tajuk apa entah..

Yana Libra said... Reply Comment

cantik tempat ni :)

achiek anis said... Reply Comment

Byknya entry jogja...hope boleh sampai suatu hari nnt

LYAfrina said... Reply Comment

istana ni dh x didudki kan? dijadikan tmpat lawatan k mcm mana?