U Click Me...I Click U Back

Wednesday, February 3, 2016

Fuhhh....STRESSS!!!

As salam...


saje nak tempek gambar kat atas ni nak bagi hilang stress..
hari ni ada pemantau 6 orang dari PPD datang ke sekolah...
tujuan untuk pantau fail dan PdP...huhu
so nerves jugak aku...fail RPH aku pun takde la sepenuhnya siap...tapi 80% tu inshaAllah...
tak sempat la nak godek2 benda tu sepenuhnya...
sebab semalam tidur kul 12 malam...
siapkan relif cikgu2 hari ni...
sebab hari ni ramai cikgu keluar untuk kejohanan yang macam2...hmmm...ai is peluk ketik buat relif...




semalam adala kawan aku share dekat fb dia..
pasal cikgu2 sekolah beliau buat muka bila dapat relif...
relif ni ko kena gantikan kelas cikgu yang takde atau yang tak hadir ke sekolah...macam kat sekolah ni aku la yang membuatnya...so far alhamdulillah takdela apa2 masalah besar timbul lagi sepanjang lebih 2 tahun aku buat relif..
sikit2 tu biasala bagi aku..pejam mata jela kan?




tapi adala dalam cikgu2 dalam fb beliau komen yang dorang tak penah dapat relif sampai sejam...
bagi dorang kejam kalau dapat relif sampai sejam...hmmm
gb aku penah pesan takde istilah masa free untuk cikgu2 sekolah...masa free ialah masa untuk kita ganti PdP sekiranya cikgu2 lain takde...



tapi kita nikan ada sifat perikemanusiaan...
takkan la ko kejam nak bagi cikgu tu relif sampai sejam kalau jadual dia penuh hari tuh...
aku akan bg relif sejam bila dalam dalam 12 masa tu dia ada 4 masa je...so memang akan dapat sejam la kan?
yang ada 6 masa tu aku bagi setengah jam aje..
and ada cikgu yang pegang jawatan sebagai guru pusat sumber, guru displin ke..masa mereka memang 4 masa je setiap hari...aku takdela tiap2 hari bg dia relif....
dalam seminggu tu mungkin 3x je relif la...sebab memang keperluan terdesak...contoh macam hari ni la..
hampir 10 orang cikgu takde kot...
pastu pemantau dari PPD datang...kelas mesti ada cikgu yang jaga kan??




aku rasa cikgu2 yang suka komplen tu tak rasa macamana duduk kat tempat cikgu yang buat relif..macam sekolah aku ni sekolah besar...cikgu je 140 orang...murid lebih dari 2000...ko bayangkanla...takkan aku nak bagi setengah jam...setengah jam kat semua cikgu yang tak hadir tuh..


penat weyhh buat relif ni!!!


tu ko belum hadap yang bangsa suka komplen2 dapat relif..pastu ada yang mengelat ada kerja la..blabla..eh macam2 tau...hahahaha...cikgu pun manusia biasa jugakkan?tapi aku  ni pesen 1 jek..ko tak nak masuk banyak komplen..rekod ada kat aku..aku dah bagi slip siap2...
so kalau jadi apa2 kat budak ko la bertanggungjawab....



entry ni bukan nak komplen...cuma nak luahkan pendapat sahaja..nak buat relif ni bukan senang tau...banyak sudut ko kena consider...umur cikgu..tahap kesihatan cikgu...kalau cikgu yang dah tak berapa sihat..takkan nak bg dia relif kelas tinggi2...pastu yang mengajar tahun 6 selalu akan relif pun tahun 6 demi memudahkan mereka...
kalau dia dari kelas blok A...aku akan usahakan jugak dia dapat relif kelas dekat2..atau paling jauh blok B...
aku faham dan kesian jugak cikgu2 kena menapak jauh2...kan? pastu nanti aku jugak yang kena sumpah dalam hati derang...krikk..krikk...takut jugak aku!!!hahahaha





cara aku cukup mudah..kita mudahkan kerja orang...inshaAllah orang mudahkan kerja kita..
kan?

7 comments:

eima said... Reply Comment

hahaha aku baca pun stress cam ne ni ....
betui ... jgn sbb tak mo terima relief tu ... jg ape2 plak murid ... terima je la ..demi kebaikan semua ...
sedih dan takut plak sbb kes budak jatuh dlm tangki najis di sekolah tu ....

aku tak salah kan cikgu tp salahkan kontarktor dan pegawai yg jaga tender dan projek sekolah tersebut ....

lieyalatif said... Reply Comment

bace citer rin teringat akak ipar borak2 ari tu...lieya ni dikelilingi akak2 ipar n biras cikgu2 tau rin so selalu gak le dengar kisah2 ni heheheeheheh nak nyampuk tak reti so pasang telinga jek la dengar dieorg citer ehehehehehe

Lea Ismail said... Reply Comment

Kadang-kadnag org yang tak paham kan.

Julia Johari said... Reply Comment

seram plak juju baca kisah cikgu ni...aduyaiii tak ada istilah rehat ye ke kak...berat betul kerjaya seorang guru, memang hebat bernama guru, tapi hanya insan yang terpilih boleh jaid cikgu sebab tak semudah itu...betul tu, kita mudahkan kerja orang, orang mudahkan kerja kita...good Quotes!

Sheila Adziz said... Reply Comment

hehehe.... memang jahanam ler... lawak la sis

Yana Libra said... Reply Comment

huhu..bukan sng nak jadi cikgu tu..mak saya cikgu gak..umur dah 50+ pun kena menapak sampai tingkat 4. Cikgu-cikgu umur 20++ tak nak naik. banyak komplen, mak saya gak yg kena..dahla sakit-sakit lutut..mana kesedaran cikgu muda yang suka komplen tu..huhu..

LYAfrina said... Reply Comment

itulah cabran seorg guru..selain mendidik..kerja2 blakang tabir pon kena fikir kan..