U Click Me...I Click U Back

Thursday, January 14, 2016

Kenangan Asrama KENANGA, UiTM Shah Alam

As salam...
saje nak stori kisah2 lama...
kisah2 masa dok UiTM, SA dulu..
zaman diploma..zaman remaja...
 masa semester ke2 aku dah kahwen..
tapi memang takde sapa tau pun aku dah kawen termasuk lecturers melainkan budak2 kelas aku masa diploma...
dan disebabkan depa semua kebudak-budakan..
depa pelik kenapa dari sem 2 sampai sem 6 aku tak mengandung2...
nampak sangat luruih hampa nih...
 hahahahahhaa...



dulu aku buat diploma in building 3 tahun
ada tambah 1 sem sebab aku failed paper statistik...
giler ko susah tau paper tuh...
ada beberapa la budak batch aku pun kantoi paper yang sama...
so secara berjemaah la kami repeat dan secara berjemaah jugak aku grad diploma dengan depa...
bukan setakat paper statistik aje yang senang nak kantoi..
ada lagi beberapa paper tak silap aku paper ukur bangunan...
kena kira excavation semua bagai...
tapi paper tu aku tak kantoi...
aku pun terkejut jugak sebab lebih dari separuh kelas failed paper tuh...
alhamdulillah la untuk aku sebab tak perlu nak repeat paper lain selain paper statistik  



eh..aku nak cerita pasal asramakan??
kehkeh



masa sem 1 aku dok asrama jauh dari fakulti aku tau..
menapak peluk ketik aku setiap kali nak ke kelas..
sebabnya asrama kat anggerik dah penuh..
so aku terai buat rayuan nak dok asrama dekat dengan fakulti aku..




kira asrama memang betul2 berdepan dengan fakulti FSPU..
so takdela lorat sangat nak kena bangun awal2 kan?
asrama yang aku dok masa sem 1 namanya asrama kenanga
macam asrama kat sekolah tu kekdahnya...
macam dorm 1 bilik ada lebih daripada 10 students...
katil tingkat2...
pastu mostly students dari pelbagai latar course la..
ada secretary..ada chef...ada microbiologi...
yang satu fakulti dengan aku ada 3 orang yang sesat kat sini...termasuk aku...hahahahha




kalau hat paling bising sekali sure asrama kitaorang
sebab semuanya junior2 belaka..
maklumla baru sem 1..akal pun cetek...
tapi series..tiap2 malam pun happening tau...
yang paling best bila kena basuh baju banyak2...
selamba je malam2 dok bilik air membasuh...
mandi lewat malam pun pernah...
takde kisah pun pasal keseraman ke apa... 



amacam...ada macam aishwarya rai tak???
hahahahahaha
zaman sekempeng ni..isi pun takdak....
ada jugak kenangan aku kat asrama kenanga UiTM, Shah Alam tahun 1998 (yang mana yang lahir tahun 90-an tu jangan kira2 ye umur ahkak dengan korang..sentap ahkak nanti..hahahaha)





still dekat asrama kenanga
 sayang gambar ni dah rosak sikit..
nasib aku sempat scan simpan dalam email aku...
masa ni umur aku 18 tahun...
zaman baru pakai tudung nih...
aku masuk UiTM baru aku pakai tudung sepenuhnya...
alhamdulillah terbuka pintu hidayah dengan sendirinya tanpa paksaan dari sesiapa




then masuk sem 2 aku dapat stay dekat asrama anggerik..
tapi masa tu sedihla jugak sebab nak kena tinggalkan kawan2 sekepala kat asrama kenanga...
tapi terpaksa redha sebab untuk memudahkan aku jugak...
dekat 1 hal..bila break nak makan solat boleh lepak bilik sendiri....
kalau masa dok kenanga aku kena scouting bilik kekawan yang dok anggerik untuk makan dan solat...




sepanjang 16 tahun dah aku meninggalkan UiTM..
aku dapat rasakan kenangan yang paling indah masa zaman U ialah kenangan aku di UiTM Shah Alam..
masa ni la busy belajar...dating dengan hubs (belum jadi husb)...pastu masuk alam rumahtangga...
nak adapt belajar sambil melayan suami pun was not an easy task i can say...
dengan kelas malam...tidur dalam studio siapkan final projek..
tu belum masuk gaduh2 dengan hubs...sampai lari ke asrama kawan tak bagitahu hubs...
isk..isk...durhaka betul...hahahahaha




pastu masuk sem 3 aku dah tak dok asrama dah..
sebab aku dah kawen aku berulang jela dari seksyen 27 ke UiTM...
bila takde kelas petang aku turun la KL lepak office husb aku...
nanti petang just balik dengan dia jela..



rindunya zaman dulu2...
rindunya zaman U...:-(

16 comments:

Aeen said... Reply Comment

badan akak maintain je dari dulu smp skang kak..kuwuss...:)

Julia Johari said... Reply Comment

Huhhh kurusnya akak tahun 97 tu...time tu ju baru form 1 tau akak hehehhe

cik hani said... Reply Comment

1997 kami masih duk main masak2 kat rumah..hehehe...
seronok kan time belajar..
happening je rasa...

Kami duduk anggerik dari Semester 2 hingga semester 6.
Pernah ke kolej Kenanga (sebab ada kawan kat sana).

lieyalatif said... Reply Comment

ya Allah rin....lieya bace ni senyum2 kambing tauuuu....lieya pun penah dok kolej cempaka kenanga tuuuuuuuuuuuuuuuuu...lieya lupe laa blok mane...kenangan 1 kot...lieya dok tepi betul2 sebelah pintu masuk tu yg dicover lemari2 baju.....heheheehehe...tapi katil bawah....laju2 daftar sebab nak cop katil bawah....

bace citer rin mmg terus terimbau semua kenangan2 lieya kat kolej nie....lieya duduk 2 sems kat sini...sems 1 dpt bilik dorm ni laaa...sems 2 dpt sebilik 4 org.....seterusnye dpt kat kolej teratai.....

syawalsimpsons said... Reply Comment

teringat zaman2 belajaq kat sekolah asrama dolu, gini la

LM said... Reply Comment

Camne rine blh tak mengandung ye??? Hahah soalan best tu!

Suami rine x cemburu ke rine muda remaja bergaul dgn kwn sekuliah ada lelaki perempuan. Pernah cemburu tak?

Zaman2 kita dulu mmg main garfield ye? Za pun peluk garfield zaman kat uitm jengka dulu

Falsya said... Reply Comment

kurusnye akak..tp yg garfield tuh mmg wajib ade yg utk org2 yg tinggal kat hostel...wakakakakaka..

miss eimanhikmah said... Reply Comment

dulu belajar uitm tp tak pernah masuk hostel sb menyewa kt luar...ehehehe

Diana Rashid said... Reply Comment

Kawen muda ka??best nya..mesti syok masing2 dok rindu2 dari jauh ja..kan??

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

ohoi sucinya muka you Rine.. seronok kalau ingat kisah dulu2 kann. hihi

Aiezza Sue said... Reply Comment

ooo.. patut la mcm pernah kenai jer, hai..:) selalu dok selisih bahu kot kolej anggerik, kot fspu sana tu rupanya..

Etuza Etuza said... Reply Comment

Asalam menggamit memori kan cikgu

eima said... Reply Comment

kak zaman study dah cerita, crita la plak slot cinta korang ...camne korg leh bercinta ni .... cam romantik habis je ....

SHERWIEYNA MUZZAWER said... Reply Comment

Memang ada iras iras pelakon cantik tu lah..hehehe

Othman Zan said... Reply Comment

Assalam. Kalau nak kira akak dgn cikgu pengalaman di ITM ye bukan Uitm. Nampak tak lamanya.. hahaha

baikikomputer&internet said... Reply Comment

http://beki-kputer-intenet.blogspot.my/

Baiki Komputer & Penyelesaian Masalah Internet Kawasan Gong Badak, UMT & Unisza ( 019-9988215 )