U Click Me...I Click U Back

Tuesday, December 15, 2015

Jogjakarta 2015 ~ Pengalaman Menjadi Peserta Seminar di International Conference on Current Issues in Education 2015

As salam....


huwaaa....baru dapat nak sambung entry #Jogjakarta2015
sebab banyak lagi entry nak menyusul selepas nih
entry Riau dengan Bangkok lagi...
kompem tahun depan sambungannya....
kohkoh


okeh...okeh...

inila tujuan sebenar aku ke Jogjakarta
aku menghadiri seminar pendidikan sebagai peserta pembentangan...
and sebagai peserta ko kena sediakan 1 paper untuk dipublish dalam prosiding....
dan paling tragis paper tu will be published in english...
1st time la aku buat paper dalam english...
ada la dalam 2 hari aku buat kerja translation nih....
dan alhamdulillah...accepted...


yang paling syiok dah sampai slide presentation pun masih belum siap..
kul 3 pagi bangun edit dan ringkaskan supaya slide tak banyak sangat....hahahahha
pastu tertidur balik sebab kat sini masa lewat sejam dari Malaysia...
kul 6 dah cerah terang benderang.... 

 
seawal pagi kami sarapan dulu ni hotel UNY...
makanan di hotel UNY was not so badla...
tapi mostly kering2 la makanan dorang...
kalau berkuah pun sup sayur je yang aku selalu nampak...
aku mampu bedal roti dan telur dadar je....

setel breakie
 terus gerak jalan kaki je ke tempat conference berlangsung....
as I told uols before...
aku menetap di hotel yang provided by UNY...
UNY tu stand for Universiti Negeri Yogyakarta...
seminar ni JV antara UNY dan UKM....

jalan kaki pun nak patah jugak kaki sebab aku pakai heels....
tegang je urat betis aku lepas2 tuh...
sapa suruh gatai sangat pakai heels....


tempat berlangsungnya seminar...
nama tempat aku tak ingat....
kehkeh

wajib berkenangan kat sini kan???


cerita sebenarnya....aku patutnya datang sini masa tahun 2012...
tapi sebab rezeki aku preggy kan Aish...so tak dapat nak join sebab dah sarat...
masa tu aku sempat bentang di Bandung aje....
so aku posponed ke tahun 2015 baru dapat merasa nak jadi peserta kat ICCIE nih...



 masa aku masuk...orang masih tak ramai lagi...

apa yang aku simpulkan dari observation aku....
bila ko berseminar di negara Indonesia...
jarang sekali masa ditepati...
macam aku pergi bandung...riau..
pun macam ni la tabiatnya....hehehehe
kata mula kul 8...kul 9 pun belum tentu mula...
aku tak dapat nak hadam jugak peel derang nih...
layankan aje...tempat orang kan??

 kenangan....

selak2 buku yang diberi semasa pendaftaran...
bumped into abstrak paper aku...
kembang kempis hidung sebab kertas ni buat sorang2 ye...
nama pertama tu nama supervisor aku tau..
memang wajib letak bila ko present sebagai seorang student
gitchewww.....

dalam ni ada la aku selpie2 dengan gang2...
tapi banyak sangat nak tetempek sini...
malas nak tapis bebanyak gambar sebab banyak sangat...

 selesai keynote speakers semua berucap...
lepas tu break untuk lunch...
aku dah fenat sangat sebenarnya masa nih..
sebab sapa suruh ko edit slide kul 3 pagi kan??
so memang takdela snap2 gambar makanan..
gambar the crowds semua...   

ni semua presenters
mostly aku kenal even berlainan course....


dalam lebih kurang pukul 2 giliran aku untuk present....
dan syioknya aku jadi peserta pertama sebab felestin tu didnt turn out....
bagus sangat...hilang nerves aku...


  
sampai moncong mulut2 aku excited kata ko!!!


setel bab presentation....
lepas2 ni boleh fokus untuk berjimba2 ngan shopink pulak...
eh?????

8 comments:

lieyalatif said... Reply Comment

cayalah rin....tahniah2.... muke masa presentation tu sgt2 konfiden...kalo lieya dah kecut2 perut dok kene berckp depan org...mau keje nak pi toilet jek....tapi lepas present legaaaaa mcm nak matikan kan hehehehee

ape pun tahniah rin...berbaloi usaha bangun pagi2 buta sudahkan slide....

Falsya said... Reply Comment

salute la kak..kalau falsya xtercakap..aiii is very the pemalu..hehe

eima said... Reply Comment

tahniah .. muka konfiden .. hebat betui hehehe

ameris said... Reply Comment

cayalah rine...

Zie Azi said... Reply Comment

kipidap cikgu,hilang nervos bila dah present kan

aziekz said... Reply Comment

Tahniah...
Btw.cantek tudung purple tu,

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

congrats & good job Rine..
sebelum present mesti debor2 kann.. hahhaa
lepas tu terus ingat shopping.. kihkihkih

LM said... Reply Comment

Gigih edit smpi ke pagi. Klu LM dh panik dh tu takut tak siap.

Lawanya rine!!