U Click Me...I Click U Back

Thursday, October 29, 2015

Jogjakarta 2015 ~ Makanan Apa Yang Best?

As salam...
meh nak sambung entry jogja.... 

jangan mengharap sangat entry ni memberi 100% info yang boleh membantu korang kalau datang sini
bare in your mind...
kalau datang sini dengan agen ke travel agency ke..
memang tak sama la ek tempat2 makan yang kami pergi
sebabnya aku pergi free and easy...
so sukahatikamila kan nak makan kat mana..
tapi aku harap dapatla membantu sikit sebanyak khennn??



senang aku letakkan semua dalam 1 entry untuk korang2 rujuk....
indonesia memang terkenal sangat dengan makanan dia yang rare...
tapi masih boleh diterima tekak la
jogja tak sama macam bandung dengan jogja tau..
makanan western macam tak banyak sangat...
so mehla kita hadap makanan yang sama je everyday...
kwakk..kwakkk...



malam pertama aku sampai tu...
aku makan dekat2 dengan Universiti Negeri Jogja (UNY)
memang kami dok pun area hotel UNY..
so memang sampai malam still meriah lagila kawasan tu...
sebab ramai students kan..
plus more memang kawasan U
jalan kaki jela riki2 kedai makan...



wajib cari gerai yang ramai ummat....
dah tau mesti sedapkan...
selalunya la... 


 tapi betulla pakai hipotesis tuh..
serius memang sedap dan yang paling best freshhhhh gitu..
semua panas aje...
ayam sayur dengan sambal dia pun tak cukup sebenarnya..
tapi aku berjaya tampo2 diri aku supaya sedo diri sikit..
jangan makan banyak ye!!!
nanti esok2 ko meroyan dalam blog kata ko gemuk....
gituhhh!!!


selesai makan selpiah satu dengan gang2....

next....
 

 yang ni aku makan kat mall dekat jalan malioboro...


 macam maggi kan...
tapi masa order tak tahu pun rupa2nya maggi
sebab nama dia pelik..
seyes aku tak ingat dah...hahahahaha
tapi sedapla jugak....


kami semua pakat order benda yang sama...
sebab blank tak tahu nak makan apa... 


yang atas ni nasi goreng seafood...
makan dekat Mall mana entah...
pun tak ingat jugak...hahahahaha
tapikan...sedap okeh nasi goreng dia...
teringat2 aku....hahahahaha 


nasi, sup dengan ikan gurami....
pun sedap...tapi bukan aku punya..
ni gang aku yang makan... 


pun sedap sangat...
 


masa ni tak tahu nak makan apa..
tu yang order nasi goreng seafood...
macamkan Malaysia takde nasi goreng...
erkkk...
 


masa ni makan kat tepi pantai parangtritis...
best giler masa lepak2 kat pantai nih...
entry akan menyusul nanti k.... 


ulang makan kat gerai yang sama masa malam sampai Jogja tuh
sekitar UNY jugak... 
kali ni order ikan bawal dengan tempe..
tempe dia memang kalahla tempe sini okeh...
tak angkat2 kepala dah weyhhh...
sakan!!!!


alpukat..tapi tak sesedap bandung...
entah pelik sikit aku rasa.... 


tauhu ni seyes sedap...
kawan aku order...then aku rasa...
memang sedap dan freshhhh 

aku tak ingat masa bila aku order nasi goreng nih...
hahahahaha..
banyak sangat tempat kami makan...
tapi alhamdulillah semua memenuhi selera kami...
maklumla semuanya kaki melantak...
tak payah tengok tempat lain..
tengok pipi je udah....
kehkehkeh....

8 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... Reply Comment

Ikan gurami ni menang terkenal kan di Indonesia..
Akak pergi Medan aritu pun ikan ini yg dihidangkan.. sedap kan..
Air alpokat tu pertama kali akak minum di Danau Toba.. terus jatuh cinta dgn air ni.. serius sedap...
Akak belum lagi gi Jogjakarta ni..
Tengok mcm entri azrin ni senang jer nak mkn tu..

eima said... Reply Comment

ok la..menarik jugak kan tp klu bab sambal nasi tu kompom sedap sbb kat wong solo pun sedap kan

Falsya said... Reply Comment

teori ramai org kompom sedap tuh mmg betul la kan kak..sbb falsya pun pakai teori tuh..hehehe..nak2 pulak kalau nmpk gerai melayu yg byk cina dtg..haaa, itu mmg kompom sedap..sebab jarang org cina reramai nak makan kat gerai/kedai melayu...;)

nasi yg first2 tuh mmg nmpk sedap..kene pulak minum ngan teh o botol..lg sedappppp...hihihi

Si DauN CeRi said... Reply Comment

rindunya indon.. hahaha


antara bnda yg paling sy rindu kat sana semestinya food!

makanan kat sana honestly mmg sedap2, walaupun tengok mcm simple je sambal ngan ayam goreng tapi apesal ntah sedap nau masuk kat tekak ni. hihi

jogja pun mmg syokk.. sy suka sbb kat situ byk tmpt cantik2 and kawasan pergunungan yg gunung2 berapi tu dulu sy pnah gi seminggu ngan kawan2. panjat anak tangga ntah brape puluh ke ratus semata2 nak mandi air terjun, kak. Tapi puas hati gila. Air terjun die mmg syok abessss... Tapi nama air terjun tu tak lekat kat pale otak saya. haha

Julia Johari said... Reply Comment

Bestnya jogja....fuhhh pi dengan kawan2 lagi syiok tanpa anak2 ni bebas je rasa nak pi mana pun hahahha time ni lah geng mak2 nak selpiah byk2 tanpa gangguan...alpukat tu baru pestime tgk...woww kena pi bandung lah baru dapat rasa sebenarnya kan...best laaaaa tak penah pi indon lg huwaaaaa harap habis jerebu

Mama Zharfan said... Reply Comment

adoyaiii terliurrrrr

CikNaa said... Reply Comment

adohai kak.. semua makanan nampak sedap..

Diana Rashid said... Reply Comment

pergi dengan geng makan memang syok la makan..kalau pi dengan orang cerewet bab makan ni yang susah..serba tak kena..heheheh