U Click Me...I Click U Back

Tuesday, October 6, 2015

Cuti Yang Tak Best!!

As salam..
Semalam tak dan nak karang apa2 pun..
Semalam jugak birthday dear hubs..
Syukur alhamdulillah..
Allah masih panjangkan umur dear hubs untuk bersama aku dan anak2..
Semoga panjang umur dan murah rezeki ye abang...
Syukur alhamdulillah...

Semalam cuti jerebu..
So do today..
Tapi semalam paksakan diri datang sekolah semata nak jumpa GB..
Selain nak siapkan hrmis online..
Eh..sebut hrmis je terus meluat..
Ntah apa2 la deme ni nak suruh cikgu buat..
Kan dah hanta manual..
Nak lagi suruh buat online..
Lepas tu sistem ko langsung tak faham macamna nak buat..
Aku kesian kat ahkak2 yang tak berapa terror IT nih..

Hari ni aku dok rumah jek..
Dari sabtu sampai hari ni asikla dok pegi pasar..
Manjang je benda takde nak kena top up..
Pastu idea nak masak pun takde..
Tanyala anak2 nak makan apa..
Kalau tanya abah depa..
Jawab lagila ngarut..
Nak makan rusa la..blabla..
Baik jangan tanya kalau rasa bakal nak nyakit hati...gituh!!

Eh aku sebenarnya risau betul sekolah cuti lelama tau..
Aku rasa macam tak cukup waktu aku nak buat revision kaw2 dengan budak2 kelas aku ngajar..
Sebabnya sains seminggu 2x je..
Tinggal baki tak sampai 9 hari dorang dah nak mula exam..
Pastu minggu ni budak2 busy dengan teknik menjawab utk BM, BI n M3..
Aku harap sangatla aku sempat turunkan lagi tips2 kat dorang sebelum exam..

Paper sains ni memang payah nak score..
Kalau ko bukan cikgu sains..
Nak ajar subjek sains memang tak dapat nak nolong..
Especially kertas sains bahagian B..
Memang diakui kena ada ilmu untuk ngajar bahagian B tuh..
Even ada kawan aku dia ngajar sains tahun 1 hingga 3..
Dan tak pernah ngajar sains tahun 4-6
Memang tak boleh nak ngajar macam mana nak jawab sains bahagian B..
Semua ilmu tu memang kena kutip dari cikgu2 sains yang senior..
Even aku sendiri pun kena pergi kursus untuk dapatkan ilmu tuh..


Aku harap anak2 murid aku dapat lulus paper sains untuk exam akhir tahun ni..
Amin..

Eh..aku masih buntu nak masak apa hari ni?

P/s : entry tanpa gambar sebab type guna hp sajok...

10 comments:

Zie Azi said... Reply Comment

haze ni membataskan pergerakan anak2,harap dapatlah berjalan seperti rutin biasa kan..
anyway salam perkenalan

Diana Rashid said... Reply Comment

hah..gelak saya baca bab nak makan rusa tu..yang tidak2 je la..

Ye kak..rungutan sama macam jiran saya sorang ni kak..dia pun cikgu jugak..dia risau je asyik cuti buat banyak benda dia risau tentang anak2 murid dia..dah la ajar budak2 kelas biasa2 je..yang kelas bijak2 nun dia tak risau sangt..

eima said... Reply Comment

kesian cuti mcmtk cuti ye ...kak rine hrmis tu nk kena buat ape skt ke hape ni . tang mana yang tak tu mai habaq kat cek kot cek boleh tolong

seraa rose said... Reply Comment

betul sains kalau xtau cara nak jawab memang xleh jwb..huhu

Julia Johari said... Reply Comment

Seram dengar paper B tu...lagi seram kalau suh seat exam semula huwaaaaaaaaa

ameris said... Reply Comment

gara2 jerebu..... sedey jugak.

Nad MamaZN said... Reply Comment

tu la kan.. saya sbg mak pun risau gak tgk zakwan banyak hari kene tggl .. terpikir gak, sempat ke cikgu nak catch up pelajaran ni..

Mama Zharfan said... Reply Comment

Suka jer baca entry tanpa pic pun ;) i ingatkan u nak citer psl u pegi holiday yg tak besh..rupa2nya cyti jerebu hahaha

lieyalatif said... Reply Comment

tu laa rin..bukan rin jek...lieya ni pun tensen ngan hrmis...tapi tu laa skrang dah ade penambahbaikan...dah tak lembab mcm dulu...laju je laa kalo login tu.....

tu laa cuti jerebu ni anak2 lieya dok umah gak jek laaa...nak buat camne, omaknye takde cuti jerebu kene pi keje heheheheeh..suh bace buku je sbb nak peksa kan....

Falsya said... Reply Comment

Skang nie cikgu2 ramai yg pening kan kak..silibus byk lagi, exam nak dekat pastu asyik cuti sebab jerebu..xterkejar..smp ade sekolah yg panggil parents buat meeting mcm mana nak cope up silibus yg tertinggal.