U Click Me...I Click U Back

Wednesday, October 28, 2015

Cikgu oh Cikgu!!!!

As salam..
Macam dah tak cukup tangan dah ni...
Nasibla tangan masih ada untuk makan...
Huwaaa..

Lama tak update blog..
Aku jenguk blog korang2 pun pakai hp..
Masa betul2 dengki dengan aku..
Masa 24jam dah tak cukup...
Drama betul ko ek azrine!!!

Pagi2 datang sekolah stress ngadap relif..
Minggu exam mana boleh takde cikgu jaga kelas..
Sehari ada lebih 15org cikgu takde sepanjang budak exam..
Keluar meeting, kursus, pskpp dan cikgu2 yg sedia ada betukar dan pencen..

Memang tak dapat ganti okeh..
Katanya PPD takde peruntukan untuk bayar gaji guru ganti..
Sedihnya dengar..uhuk..
Yang susah cikgu2..
Yang kesian murid2la..
Yang paling stress haku yang mengadap relif pepagi..
Sampai masuk angin perut tak sempat sarapan...huwaaa..

Semalam meeting GB dah pesan..
Cikgu2 kena jadi multitasking sepanjang beberapa minggu persekolahan ni..
Tolak cuti deepavali..
Dah tinggal berapa minggu je..
Pastu sekolah pulak busy mcm2 program akan datang..

Hari Anugerah Cemerlang is jz around the corner..
Markah exam minggu depan paling lewat kena bg pada guru kelas..
Sedangkan exam minggu ni baru habis..
Nangis tepi staffroom aku kat situ...
Semua terkejar2..
Semua nak cepat..
Tu sebab ada dalam kajian..
Cikgu paling ramai dapat stress berbanding kerjaya lain..
Tu pun ada jugak yang hentam cikgu2..
Takpela..aku redha je..
Tak mo dah meroyan pasal isu2 nih..

Bagi aku so simple je..
Ko2 yang suka sangat cakap pasal cikgu2 nih...
Sebab ko tak merasa jadi kami..
Ko tak duduk tempat kami..
So korang boleh tohmah apa aje yg ko suka...

Alhamdulillah...
Semoga Allah memberi ganjaran kepada kami yang bergelar guru...
Amin...

10 comments:

Falsya said... Reply Comment

aduhaiii..falsya baca pun dh boleh tau mcm mana stress-nye and hectic-nye akak sekarang..

mmg besar pahala seorang yg bergelar pendidik nie kak..;D

Nad MamaZN said... Reply Comment

sgt bangga bila ada kwn jadi cikgu. igt senang ke? jaga 40 org anak dlm 1 masa.. ko hado? semoga mendapat ganjaran yg hebat dr Allah swt kepada cikgu2 yg mendidik anak bangsa.. terima kasih cikgu..! selain doktor, cikgu la pangkar org akan panggil sampai kita dah pencen n dah tua. tetap dipanggil cikgu.. engineer xde.. hehe

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

kalau tambah lagi 24 jam rasanya pon tak cukup juga Rine..

Ida Puanstoberi said... Reply Comment

ai tumpang simpati.
Ai faham sbb ai penah jadi cikgu walau sekejap dan ai juga dikelilingi oleh adik beradik yg semuanya cikgu.
Sbb tu ai tak penah nak meroyan2 bila cikgu dapat cuti lebih ke apa ke.
Kalau nak cuti lebih sgt, try lah jadi cikgu. Mampu ke tak?

p/s : bajet gomen skrg mmg tight..kami pun berjimat cermat ni. Huhu

eima said... Reply Comment

aku kerja dikalangan cikgu ...boss aku pun cikgu juga ....mak2 sedara aku pun cikgu kira nye aku mmg dikelilingi cikgu sokmo dah tahu dah kerja korg camne sbb tu aku mmg tak setuju terutamanya fer naz tu...

mesti cikgu stress sbb minggu exam sekolah cuti jerebu pastu tak berapa hari lagi nk key in sistem markah murid ngan hari cemerlang kan nasib la kan

♥TheOnlyFarah♥ said... Reply Comment

depa tak tahu besarnya jasa seorang guru nie akak.. just ignore jer kata2 negatif tue ok..kipidap! =D

LM said... Reply Comment

Moga mudah dn lancar urusan ye rine. Mgu ni baru nk exam rasanya kalau jerebu teruk pun tetap tak cuti kot mgu ni.. Huhu..

Mujur skrg ni lmbt cuti sek, klu dulu2 awal nov dh cuti lg la kalut kan? Jumaat dh antar buku teks.. Kejap je smua rasanya.

Rizziela said... Reply Comment

apalah salah cikgu kan.... saya pun x faham

Selama ni anak2 kita g sekolah..kan cikgu2 yg beri tunjuk ajar..dr x tau apa2..sampai masuk universiti..cikgu2 punya kerjalah tu

Harapkan parents...semua sibuk..kalau ada pun segelintir ajer yg sanggup berhenti kerja utk jaga anak sepenuh masa..tp still hantar ke sekolah utk mendapatkan ilmu

Nafira usof said... Reply Comment

bertabah lah cikgu.
cabaran menjadi cikgu zaman sekarang.
semoga cikgu x jemu nak didik anak bangsa kita.

PoohGumux said... Reply Comment

sabar ye cikgu rini...tugas guru tugas yg mulia...jauh dri rasuah...walaupun sy bukan cikgu tp sy amat sensitif bila ada segelintir yang hentam cikgu...sebab suami sy pun cikgu so sy paham sgt la kesibukan sbg guru...org yg hentam tu pun pandai sebab cikgu yg ajar dia...dia je x sedar...huhu...sabar k cikgu rinni...