U Click Me...I Click U Back

Wednesday, September 30, 2015

Jogjakarta 2015 ~ Something RARE To Share

As salam...


nak share dengan hampa pasal indonesia...
khususnya Jogjakarta...
yang aku nampak sangat RARE
dan memang takdela kat Malaysia...
sebab aku rasa benda2 nih unik..
so mohla kita kongsi2 kat sini ek...

firstly aku nak share tips kalau korang pergi ke any part of Indonesia...
korang wajib bawak adapter 2 pin dia..
kalau tak memang tak boleh nak cas la hp korang....
aku masa dulu pergi bandung tak bawak pun pinjam dengan kekawan jek sebab masa tu memang tak bawak pun smart phone...
masa pergi jogja ni jek aku beli kat MR DIY tapi hampeh...
tak lekat betul2...so aku beli je dekat koperasi UNY..
murah nak arwah ko...
nyesal aku beli dekat MR DIY rm15 tapi tak boleh guna...ciss!!



sapa biasa guna minyak freshcare nih...
kat Malaysia ada jual dah minyak tapi mahalla dari Indonesia..
kalau korang datang sini korang wajib tapau ikat tepi minyak ni sebab sedap dan paling penting murah!!!
aku nyesal beli 15 botol jek..
fuza la ajar aku guna minyak ni..
memang sentiasa je ada dalam handbag aku...
tak tipu..terbaik minyak nih...
flavour pun dah banyak...ko nak yang mild and kuat pun ada...
gituhhhh!!!


kalau melancong dekat indonesia memang korang akan pening dan kompius sikit dengan bahasa dalam menu2 dia...
paket tu maksud dia pakejla...dulu aku pun kompius...
since aku dah pergi 4 buah negeri di Indonesia..
so dah macam faham la sikit2...
lele tu aku pun tak tahu pekejadahnya...hiks...
kalau kredit hp dia panggil pulsar tau..
kalau pergi sana aku pun dah biasa panggil pulsar...kahkah... 
tapi serius enjoy actually belajar bahasa indonesia...
 


 normally kalau ada apa2 event dorang memang akan letak makanan dalam kotak macam nih...
ko nampak aje macam pelik je kuih2 dia kat sini..
tapi.....walaupun rupamu tidak ku kenal..
tapi rasamu tatap menjadi pujaan hati ku...
gituhhhh!!!!


masa aku try jagung manis cheese nih..
serius i cannot go...
aku rasa macam kurang kena jek dengan tekak aku...
to me...aku lagi suka jagung manis biasa jela..
tapi dekat sini macam2 pesen menu dorang cipta...
tapi tak salahla kalau kita nak cuba2 kan??? 


kalau jagung di tambah sambal ko mampu ke??
memang ada erk....sapa nak cuba silakan???
krikk...krikk....
 


kalau ko masuk pasaraya depa..
ko akan jumpa aneka makanan yang ko sendiri tak mampu nak imagine...hahahaha
aku boleh belek2 jajan dorang nak dekat setengah jam ko..
sebab nak tau...eh keropok apa nih??
dah la bahasa pun tak berapa nak paham kan??
tapi aku tetap beli sebab nak cuba katanya...
itu baru makanan tau...air dia??

memang nampak pelik...tapiii...
semuanya sedap dan air yogurt dia macam botol hijau kat atas tu pun sedap..banyak perisa ada...
pilih je mana suka..dan paling syiok murah dan halal....
kalau magnum dia memang advance la dari Malaysia..
Malaysia belum keluar..
derang dah ada dulu...tahukk!!!!
 

aku nak tayang air botol fruit tea tu...
hat tu dah menjadi idaman hati aku since aku datang Jogja..
ini semua salah fuza!!!
diala ngajo aku minum air botol nih...hahahahaha
suka2 hati jek salahkan orang...

teh botol dia pun korang kena rasa...
takde plak gambar aku snap...
hehehehe



 ini namanya BAKPIA
apa namanya murid2?
BAKPIA cikgu!!!!ya betul!!!!!!

kiranya kuih ni famous dekat Jogja..
dan wajibla korang bawak balik untuk kekawan bagi dorang rasa sebagai buah tangan kan??
bagi aku okla rasa dia..
ada macam2 perisa dalam tuh...
yang paling sedap katanya kacang hijaula...
tapi jangan beli tepi2 jalan macam nih...
macam aku hari tu sehari sebelum balik baru beli order dari kilang dia...
fresh from ovenla kiranya....
so baru konfiden nak bagi kekawan makan....




orang kata banyak berjalan luas pengalamankan??

inshaAllah awal bulan 11 aku akan pergi lagi 1 part of indonesia...
tiket dah ambik..pergi pun sebab conference jugak...
kali ni dekat Sumatera Riau pulak...
inshaAllah....

7 comments:

Nad MamaZN said... Reply Comment

harap masa tu jerebu dah takde la kot huhu..

mama tisya said... Reply Comment

jagung manis cheese..menariknye..kuih bakpia..unik...adapter tu mmg penting kalo ke overseas...dlu pi korea pn pinjam adik ipar punya

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said... Reply Comment

ku pulak cannot go teh botol dia..
haitu masa kat bandung hotel kami duduk ada plug biasa tu.. so boleh caj henpon cam biasa

Fuza Musa said... Reply Comment

Nama ku di sebut
Tersedak sakan.

Tapi Fruit Tea tu mmg my fav
Sedap uols
Rasa jus
Hat tu je pung yg ceq lalu telan.

Nak kirim nak kirim nak kirim sedozen fruit tea apel!!

eima said... Reply Comment

ok la ... menarik jugak ... nanti nk pi jugak la tp tgu RM dah stabil ...

Amanda Suria said... Reply Comment

Wah...SA nak ke Lombok minggu ke 2 November....Jogja X pernah sampai lagi....menarik ni nak terjah

lieyalatif said... Reply Comment

wahh rin ...lepas satu part ke satu part indo dah pi nie...best2...betul2, byk berjalan luas pengalaman..selagi ade peluang pergi jek...syok dpt tgk budaya negara org...cuba makan dieorg kan....


lieya penah rase bakpia tu...mmg sedap.... teh botol lieya tak suke sgt....betul kate rin, magnum kat sane advance kan....betul tu rin, kat sane semue bende nak di cheesekan hahaahahaha....sedap tak sedap jek laaa..nak tak nak kene cuba kan nak tau sedap ke tak...kene berani memcubalah....