U Click Me...I Click U Back

Thursday, August 6, 2015

Memang Takut Baca Cerita Nih...Aku Ada 3 Anak Perempuan Weiii!!!


As salam

actually aku rasa macam terpanggil nak share pengalaman aku ada 3 anak perempuan..
memang serius tak dinafikan memang susah giler okeh ko kena jaga anak perempuan..


aku ni garang okeh...
aku punya garang sampai tahap memang jadi tarzan punya..
and sori...aku memang tak penah benarkan anak2 aku lepak ke keluar ke dengan kawan2 dia..
alyaa si kakak tu selalu mintak nak jejalan wangsa walk dengan gang dia...
banyak la cantik muka ko!!!
giteww konsep mak tarzan....
takpe la orang nak panggil aku kolot ke apa...
hahahaha...


tapi aku tau budak2 ni kalau dah sampai zaman remaja dia..
tak kisah la awal remaja ke dah remaja ke..
memang gatai merenyam dia lain macam..
tak payah citer orang lain..
anak aku si kakak tu dah boleh nampakla dia punya blushing tu bila lalu dekat mamat2 yang lepak ke apa..
tak payah nak tipu..
sebab aku pun pernah ada perasaan macam tuh masa aku sekolah menengah dulu..
aku lagila sekolah perempuan semua okeh..
bila ko balik tunggu kat station bas punyala ramai budak sekolah menengah sebelah tu..
mulala cuak..malu...perasan pun ye!!


bagi aku dengan adanya iman sahaja yang boleh hindarkan perkara-perkara tak baik dari berlaku...
asas agama tu penting..suruh anak2 solat...
bising jadi tarzan pun takpe...
aku sekarang pun masih belajar menjadi seorang ibu..
sentiasa belajar dari sehari ke sehari..
serius aku takut sebenarnya ada anak perempuan yang sedang membesar..
dalam zaman teknologi dihujung jari ko je..
rancangan tv pulak asik la main drama laki bini berpeluk2
nak kawal camne sebab kita bukan 24/7 dengan anak2 kita kan?
yang penting sebagai parents kita kena ambik tau dengan sapa ank kita berkawan..kalau ada hp kena cek selalu..
Keluar2 ni kalau boleh aku memang tak suka nak bagi..
Kecuali nak pergi party birthday ke..
Tu pun aku hanta aku ambik..
Ko nak sekat sangat dia bersosial pun tak boleh...kan?


macam kes kat atas nih..
umur 11 tahun dah melahirkan anak...
aku 11 tahun dok berhingus2 lagi weyhh...
langsung tak matang lagi..
sex pun belum tahu masa tuh...
punyala luruih....
budak2 perempuan sekarang period awal..
anak2 aku pun 2-2 dah period...
memang awal budak2 sekarang ni sebab mungkin faktor pemakanan pun sama...
lagi lama lagi mencabar dunia kita ni kan??
aku harap anak2 kita dilindungi daripada perkara2 sebegini...aminn


ada perumpaan lebih baik jaga lembu sekandang dari jaga anak perempuan sorang...
eh..tak boleh dinafikan okeh...
benda ni aku tak rasa macam derang kecik2
bila dah besar..dah menginjak awal remaja..
dah pandai sangat melawan cakap aku....
masa tu baru aku rasa susah betul bela anak perempuan...
tapi aku bukan citer merungut ni tau..
aku cuma nak share apa yang aku rasa...
alhamdulillah la kalau anak2 perempuan korang yang besar2 dengar kata...baik lemah lembut..
beruntung la korang...
bahagian memasing...dugaan memasing...
kan??

aku rasa sebab itu aku garang kot...


16 comments:

Mila Hilas said... Reply Comment

memang takut nak jaga anak pompuan skrg ni..tp kita xblh jugak garang x bertempat kan.yg penting kita kena jadi kawan/sahabat kepada anak2 kita.biar dia boleh kongsi ape2 mslh dgn kita...so nanti kalo ada pape, dia x segan silu nk bercerita dgn kita..

sy kan kalo nak tahu smpikan terpikir, xnak anak pmpuan.haha..sbb tkt dgn dunia skrg ni lah..skrg tgh preggy, bila org tnya laki ke pmpuan, cpt2 sy jwb lelaki..pdhl anak sulong dh lelaki..org len mesti ckp kalo dpt sepasang kan bgs..sy senyum je.ekekeke

Nad MamaZN said... Reply Comment

macam2 cerita skrg ni.. riso sesangat. walau ada nayli aje tp tetap riso

MizzTina said... Reply Comment

akak, bkn ada anak pempuan je kena tkt, anak lelaki pun kena perhatikan.. sama² meleset, gini jdnya..

safurara said... Reply Comment

kdg kdg mmg kesian kan kak.tp mmg xleh bagi muka lah.risau betul.

TeacherAzimah said... Reply Comment

Org tua2 ada cakap..anak lelaki susah jaga masa kecik..dah beso senang. Anak pompuan senang jaga masa kecik..dah beso susah. Mungkin ada btlnya kan rine? I ada 3 anak lelaki yg sdg membesar ni..phewwwww tak gemok2 maknya wei hahaha

eima said... Reply Comment

hmmm takutnye.....
risaunye hai .....

Falsya said... Reply Comment

falsya terdgr kat radio time nak gie keje pagi td..mengucap pjg falsya kak..falsya nie anak pmpn kecik lagik dh risau2 dh..Allah..semoga dijauhkan dari kite2 semua..nauzubillahiminzalik..

Suria Lekatlekit said... Reply Comment

banyak faktor benda2 camni berlaku.. memang menakutkan sebab budak2 sekarang terlalu banyak pengaruh. even kat rumah duduk depan tv pun banyak benda boleh mempengaruhi mereka apatah lagi duduk depan internet

Julia Johari said... Reply Comment

Yang ada anak lelaki mcm ju pun kna jaga...kena byk ajar adab2 pergaulan...ohhh bukan senang.

CikNaa said... Reply Comment

isu yg semua mak-mak takut kan kak? moga dijauhkan dari anak kita semua..

NanyFadhly said... Reply Comment

Salam perkenalan..

Saya 1st time jalan ke blog Cikgu Azrine...salam kenal dari saya. Memang takut sangat pk bende2 macam ni. Rasa nak hugs the kid and bubble wrap derang. Semoga anak-anak kita semua dalam lindungan ALLAH SWT.

Diana Rashid said... Reply Comment

betul..mencabar betul nak jaga anak zaman sekarang.anak saya darjah 2,balik rumah bagitau kawan sekelas tu dapat no telefon dari budak lelaki kelas lain..adoi..macam nak meletop dada ni dengar..awal2 dah warning anak kalau nak bercinta,ada kekasih time sekolah berenti sekolah ibu bagi kawen.lepas tu pi la duduk dengan suami kat luar..ibu tak mau bela.

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Err rine garang ke? LM lagi garang kot? Tarzan betina kat umah ni sape lagi? LM la.

Ank ramai.. Makin membesar. Byk benda kita nk mereka ikut dan patuh. Solat solat solat! Cepat solat. Perkataan tu pun buat hati ank panas kot. Ummi terjerit2. Tp betul kam rine, klu xde ajaran agama solat x jaga. Mak bapak sporting sgt smpi pakwe blh tido selalu kat rumah, mmg la ank naik kepala.

Budak2 yg awal period kita bimbang hamil . Tp yg mana x period lg tu ramai juga yg dh rosak kan rine? Cuma x mengandung je. Badan gelebeh semacam dah mcm ayam pencen padahal br menengah rendah. Mak bapak buat x tau je padahal tau ank liar. Malu nk antar ank pusat pemulihan akhlak

Rizziela said... Reply Comment

Memang takut... dulu masa umur 11 tahun.. dok main lari2 lagi..sampai mak geleng kepala...x tau apa itu dunia perempuan..yg tau nak bersoronok..lapar balik makan... main gaduh..merajuk .. kawan balik...laki perempuan x ada perasaan....semua main mandi sungai... main galah panjang.. main teng teng

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

betul Rine.. memang takut.. lagi2 kita2 ni ada anak perempuan.. sehabis boleh dah kita lindungi diorang ni.. takut sangat ngan apa yang terjadi kat adik umur 11 tahun (sebaya Khairine) dah melahirkan anak.. Mintak2 & berdoa pada Allah supaya sentiasa melindungi anak2 kita.. Amiinnnn :)

alia farhan Said said... Reply Comment

kan...bila ada anak pompuan ni..risau dia lagi lainnnn macammmm...risau....saya pun mcm tarzan jugak kak....bukan saja nk garang2...tp garang brtempat la kan