U Click Me...I Click U Back

Tuesday, August 18, 2015

KAKAK Dah 14 Tahun!!!

As salam...
sebenarnya aku nak keluarkan entry ni tepat2 on her birthday last 2 days...
it was on last sunday...16 August 2015
birthday kakak actually...
tapi takdela sambut2 pun...
sebabnya kakak pun dah besar...
ingatan untuk wish semoga dia sihat dan rajin belajo tu dah cukup kot...
mesti kena selit jugak supaya rajin belajo sebabnya...
sebab sekarang ni yang rajinnya aku nampak dok belek hp je manjangnya!!!
pffftttttttt



kalau korang nak tahu ..
anak dara aku nih la kawan aku gaduh kat rumah
husb aku memang geleng kepala je tengok aku gaduh dengan dia tau...
beso kecik je mata aku peratikan dia..
tapi cakap dalam hati..."sabar...sabar...dia anak dara..memang akan memberontak punya"
tu aku marah2kan tu memang ada sebabnya la kan...
kalau dah cara psikologi..cara halus tak jalan...
mau amukan ablasa yang keluar!!!
sepatah aku bebel...
berpatah2 dia jawab ko!!
ewahhh...ewahhhh...

betul orang kata jaga lembu sekandang lebih senang dari jaga anak dara sorang kan??
bertambah lagi ko duduk dekat bando...
kat sekolah berkawan pulak dengan anak2 orang ada2...
aku gi hanta dia open house pun bapak terkejut tengok rumah macam istana....
memang jenis kayo2...
dia anak cikgu je pong...
ko faham jela kan??
kawan sini sinun pakai iphone..
dia pun dokla bercerita dengan ummi dia...
kawan dia ni ada iphone blabla...
hadehhhhh!!! 

aku pesan kat dia...
kita nak apa2..better dengan usaha kita sendiri..
barula kita sayang barang kita tuh...
kalau ummi abah yang asyik bagi je..
kakak akan rasa senangnya nak dapat...
so kurangla kakak hargai apa yang kakak dapat...
benda senang dapat...kan??
sekarang ni kakak tumpu sekolah jek....aku cakap
tak payah pikir pasal gajet2...bf ke...nak melawa ke...
pelajaran is no 1 dalam kepala tuh...
benda2 ni akan menyusul kemudian
zaman sekarang ni kakak zaman semua orang berebut nak masuk U...
bukan macam zaman ummi dulu...
ada 2A atau 3A dah boleh masuk U 

berbuih2 la mulut aku ni peringat...
memang nampak macam paksa kan??
tapi memang aku manusia yang sangat tekankan pelajaran is no.1...
kalau result tak bagus..tak perform...
apa pun aku tak bagi..
even ko nak pergi lawatan ke...
ko nak pergi hitea ke...apa2 event sekolah ke..
sory naik lorry....
aptb!!!
gitewww...konsepnya!! 

ni bila time baik2 wasap macam kat atas tuh la...
padahal sebelum tu gaduh beso ko...
otw balik dari ambik dia dari jamuan raya sekolah dia..
aku kol dia sebelum tu 3x tak berangkat2...
dia silent telefon dia 24/7
dia berharap dengan vibrate tu aje dia akan dengar....
eh...memang aku amukan aje dalam kereta masa tuh...
sepanjang dari sekolah ke rumah tu aku bebel2 je ko...
turun je kereta berdesup lari masuk rumah dengan ayaq mata...
abah dia perati tanya aku kenapa....
aku cakap adala benda yang buat aku naik angin...
hubs aku diam jela sebab dia tak tahu hujung pangkal...
memang panas je hati aku masa tuh...
tapi aku coolkan ajela sendiri..
sebab aku ingat memang jiwa budak2 remaja ni mudah memberontak...

lepas tu elok je berwasap2 selepas setengah jam gaduh...
ko mampu???
hahahaha...

  
happy belated birthday kakak...
semoga panjang umur dan sentiasa murah rezeki
be a good girl..a pious girl..
and paling penting kakak belajar rajin2 dan jadi top 10 kat sekolah kakak ye...
bagi abah, ummi dan adik2 bangga dengan kakak...
luv u forever and ever


masa aku tengok gambar ni
besonya anak dara zaman sekarang...
dulu aku tingkatan 2 masih berhingus lagi kot...
takdela membesar bagai johan macam dorang nih...
tu sebabnya sekarang banyak sangat kes budak2 remaja kan??


baju2 aku hat yang memang dah tak celuih...
 semua dah bagi dia..
memang untungla dia...banyak dah baju2 kurung moden aku dapatkan dia...
mostly baju lepas bersalin dak Aish..
sebab berat badan aku dah naik banyak jugak lately...
alahai...bilala nak kurus balik nih????
seteressssssss mikio!!!

17 comments:

sweet tooth said... Reply Comment

happy belated bday alyaa, smg menjadi anak solehah, berjaya dunia dan akhirat...amin...

LydSunshine said... Reply Comment

Nervousnya bila mikio nanti anak dah remaja. Mesti mcm-mcm perangai nak kena hadap. Anak aku lelaki, dengan cara budak lelaki plak. uhuhu...

Tergelak baca rin cerita pasal kaka alyaa ni. Buat masa ni mgkn selalu gaduh lagi. Nanti bila dia dah 20an mesti akan jadi besfren Rin yg paling besfren sekali. Terutamanya bila dia dah kawen. Lebih2 lagi bila dia dah ada anak. Macam kita juga la dulu-dulu. Masa remaja perangai tah hapa2. bila dah ada kawen baru la rasa mcm pentingnya untuk rapat dgn mak.

erin said... Reply Comment

aah la..kite masa tgkatan 2 dulu comotnye la..baju pun ala kadar. budak zaman skrg kemain bergaya kan..anak dara sgt nampak kak alyaa ni. riso pulak sbb kite pun ada anak dara jugak ni

Suria Lekatlekit said... Reply Comment

alahai comelnya kakak.. happy belated birthday kakak.. moga jadi anak yang menjadi kebanggan kedua ibu ayah yer kakak... nak book buat menantu pun kita takde anak lelaki yg dah besar hahahaha... anak pompuan sorang je tu pun cinonet lagi

Yana MIB said... Reply Comment

err oke kita duk bygkan zafirah 10 tahun akan dtg...nebes oii! huhu

eh kakak x baca blog mama dia ke?? tett tettt :p

♥ ROS ♥ said... Reply Comment

Bestnyer ank dara dh besar..hihi...
Bleh jd kwn, bleh jd lawan.. haha

Falsya said... Reply Comment

Hehehe..agaknye mcm nie la kut nnt falsya ngan si mek tuh..dh la falsya nie pun garang boleh tahan..hahah..neway, happy belated birthday kakak..;)

Diana Rashid said... Reply Comment

Selamat hari jadi kakak.belajar rajin2..tak jadi yang terbaik pun tak pe asalkan jadi antara yang cemerlang..kan??

ameris said... Reply Comment

anak dara sgt dah ni... tak lama dapat menantu pulak rine..

ayu Ismail said... Reply Comment

akak yg ada anak bujang ni pu selalu bertekak mulut...selalu coolkan diri sendiri..anak nak membesar ...tp zaman kita dulu2 takut sangat nak menjawb bila mak marahkan...cun anak dara rin ni...happy birthday

lia ummiirfan said... Reply Comment

happy belated birthday kakak..
kakak cun-melecun! anak dara sangatt .. sweet! :))

Nad MamaZN said... Reply Comment

hepi besday kakak! moga jadi anak kebanggaan ummi n abah

Julia Johari said... Reply Comment

Bila dah marah jadi ablasa...hahahha adoiii bukan akak je...julia yg ada anak sorang kecik tu je pun dah jadi tarzan...tp hati ju ni mudah menyesal lepas marah...mlm2 peluk Qi...ntahlah...marah tu tak salah...tp jgnlah kita penat...lg terukkkk...

Kakak selamat hari jadi ye...dah besar dah...makin lawa dan cun...kakak nanti belajar rajin2 dgn cakap umi tu...nanti nak hp masa universiti pun tak pe lah...buat masa sekarang tak perlu semua tu...#pesandirisendiriuntukQi

Nurul Aula A'Akif Fadzil said... Reply Comment

owh comelnya dia.
Happy belated Birthday kakak. Insyallah semoga kekal menjadi wanita yang baik sempurna dan taat pada ibu bapa ameen

Meroyan pemusnah rumah tangga

Nurul Aula A'Akif Fadzil said... Reply Comment

owh comelnya dia.
Happy belated Birthday kakak. Insyallah semoga kekal menjadi wanita yang baik sempurna dan taat pada ibu bapa ameen

Meroyan pemusnah rumah tangga

lieyalatif said... Reply Comment

hepi belated besdei kakak...moga jadi anak yg bijak dan solehah....

tu la rin..skrang ni budak2 bukan leh di marah di bebel2 mcm dulu...kuat memberontak.... kene amik pendekatan lain kan...kene bijak dekat dgn dieorg nie...in sha Allah anak2 rin semua sopan2 behave....

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Selamat hr lahir kakak. Dah 14 tahun dah dia


Kena belajar dgn rine ni cara nk urus anak2. Ntah la rine kadang2 LM jadik buntu tak tau cara nk dekati ank perempuan ni. Keras sgt nmpk muka dia dah ketat dan dia mula tak bercakap. Tp mana blh biarkan saja.. Smua benda tak elok kalau boleh kita nk dia ubah.