U Click Me...I Click U Back

Thursday, July 2, 2015

Proses 'Weaning Off' Dak Aish

As salam...



dak Aish dah 2 tahun 7 bulan..
ye..aku tau dah terlambat sebenarnya..
sebab aku malas nak pikir2 pasal nak ceraikan susu aku..
pastu lelama naik rimas plak bila setiap kali nak tidur nak ngempeng..

dia bukan pun nak minum sangat
saje nak pelepaih gian dia...
nak ngempeng sambil tido..
alahai dak Aish...
tu sebab ummi hold lama sangat sebab tak sampai hati dia melalak2 memalam bila dia 'ngidam' susu aku...

buat masa sekarang dak Aish dah tak nyusu waktu biasa2..
dia nak masa nak tidur malam je..
pantang aku baring je nak nyelak..
so memang aku elakkan baring2 dengan sengaja ni...
ni aku cerita malam je tau..
siang dia takde masalah nak tidur...
dan takde mintak2 sangat nak ngempeng ke apa...
haihhh...

so sekarang ni aku dah try banyak jugak cara..
cara letak sos pun aku dh buat okeh...
masa nak tidur tu aku tunjuk kat dia...
"pedas dik..pedas"..aku cakap
pastu dia tengok kerut2 muka..
pernah jugak dia hisap..loya terus..hahaha
so dia tau tak sedap so dia tak hisap la sebelum tidur tu
aku ralikkan dengan dia tengok tv robocar poli...
so alhamdulillah dia tidur...

masalahnya bila dia tengah tidur tu dia memang bangun la nak nyusu
 masa tu pedas tak pedas dia balun jek...
kiranya failed la misi aku guna sos...

pastu semalam aku ambik salonpas tampal kat situ..
tunjuk kat dia..."sakit dik"
dia tak jadi la nak ngempeng...
2-3 kali jugak dia lupa dia selak2..
tengok ada lagi salonpas tuh...
so misi nak ngempeng sambil tidur tak berjaya...
Seronok dah aku time tuh..hahahaha
tapi dia bangun 3x ngamuk2 tak tentu pasal...
Ganggu kot jejiran tengah sedap tidur tuh..
stressed aku!!!
aku tau dia ngamuk sebab dia tak dapat tek..
aku pujuk2 dalam 25minit baru berjaya dan dia tidur..

masalahnya sekarang
aku jadi serba salah nak biar je ke camtu..
betul ke tindakan aku?
atau aku nak kena buat beberapa malam lagi 
dengan harapan he will get used to it..
ke camne??

tolong2...sapa2 yang pakar..
yang ada pengalaman..
share la experience atau tips korang dekat komen sini ye

really appreciated!!!!

-TIA-

15 comments:

Nazima said... Reply Comment

Kak..anak saya pun sama..umur pun sama..setahun 7 bulan..camne nak cerai susu ek? Kadang tu kesian..sebab tu je cara dia nak tidur malam..huhuhu..Helppp..siapa ada cara berkesan?

Nazima said... Reply Comment

eh silap..dak aish 2 tahun ea? Hehehe..anak saya setahun 7 bulan..mmg boleh lagi menyusu tapi tak larat jugak sbb susu tak banyak dah..

Julia Johari said... Reply Comment

Tudia...sos dan salon pas pun tak jalan ni dak aish...tegar sungguh ngempeng ni...julia takde pengalaman kak...kalau puting tu ye kita belah tunjuk kt dia byk kali baru dia takmo terus...akak cuba sapu liptik besar2...tunjuk darah...kata kt dia...darah dah aish isap sian mama...ada kawan buat gitu jadi...takpe try dulu kak...x jadi buat cara lain plak hmmmm

Ibu Dilah said... Reply Comment

kak.. akak kena buat 2,3 hari mcm tu.. kalau dah tiap2 ari dia nampak mcm tu baru la dia percaya.. pastu hati tu kena kental, jgn mudah mengalah nnt susah nak berjaya.. dilah dah wean off faris masa dia 2 thn.. tp skrg lain lak jadinya sbb dia nak menggentel lak.. huawaaa.. stress tiap2 mlm dia nak menggentel je sbb dgn nak bf baby lagi, kalo dia x dpt dia ngamok.. pitam mak nak layan dua2.. haha

CikNaa said... Reply Comment

alololo sian dak aish..teruskan je kak..kebalkan hati okeyyy..dah aish esok-esok nak beradik pulak..eheee..

erin said... Reply Comment

akak memang kena biar je dia nangis..lepas 2 3 malam insyaallah ok dan dia lupa, Aish saya pun saya buat gitu jugak 2 3 malam dia melalak, tapi kena keras hati tak bagi jugak, lepas tu terus dia boleh minum botol je, sekali sekala je dia teringat dia nak hisap, tapi daddy dia ckp x boleh dgn suara yg tegas, cakap kat dia dia dah big boy, x boleh hisap dah, memula mmg x sampai hati lama2 iallah dia boleh lupa. sy byk kali x sampai hati n nak bagi je, tp husband sy ckp klu nk berenti kena berenti terus x boleh kesian2 ;p..akak kena bertabah la kejap, suruh husband akak yg pujuk malam2

eima said... Reply Comment

huhu sy tak de tips kak .... tp mental si ibu kena kuat untuk teruskan wean off ni ....
kesian mmg kesian tapi dah sampai masanya kena wean off jugak kan

nadiah hanum said... Reply Comment

Takder tips nak share sbb ank2 nad tak direct bf..mak geli nak biaq depa isap tek! Kah3x... cuma nak habaq comeyyyy sgt pic dak aish dgn patung oppo tu!!! All the best yer rin...;)

::NureeN:: said... Reply Comment

nureen dlu gini
tumbuk halus bunga cengkih, campor air n sapu tp puting
rasa pahit2 gitu
buat 2 3 mlm, & dlm masa yg sama masa dia mintak tu buatkan susu botol
alhamdulillah x smpi semgu pon terus stop
pastu nureen la plak dok pump buang sementara nk stabil x der susu dh

Suria Lekatlekit said... Reply Comment

anak saya bercerai susu awal sikit setahun lebih.. tak tau tetiba dia minum susu dalam botol jer hahaha

Diana Rashid said... Reply Comment

sama dengan mikhail...masa lain tak mau..siap bagitau tek masam..hehe..tapi kalau nak tidur malam memang dia nak ..saya tak rasa menyusahkan sebab dia cuma nak time tidur mlam je..jadi saya tak de buat apa2 pun.bagi je.asal malam tak memekak ganggu jiran..

ameris said... Reply Comment

alahai cian rine. takde lak pengalaman wean off ni. rayyan & yaya lps kering susu mmg dia tak isap dah... cer letak sirap kat situ kot2 laa dia geli ke hape sbb nmpak merah cam darah kan...

Wawa Yusoff said... Reply Comment

kak... kita tak pakar, tp ade la jugak pengalaman wean-off ni. 3 tahun lebih jugak begayutnya.. dah bujang. ahahaha.

http://www.wawayusoff.com/2015/01/progress-wean-off.html

Takdela membantu sangat pon entry tu.. All the best kak! hehehehehe

kesimpulannya,hati mak kena kental :p

Pokok Manggis Depan Rumah said... Reply Comment

Susah juga nak lepas susu umur dah dua tahun lebih. Cuba lagi dan lagi insyallah berjaya. Yang susah sikit bila dia bagun malam tu kan. Sama juga dengan anak saya.

- dieyana - said... Reply Comment

cik kembar kita, bulan 10 ni cukup 3 tahun, baru nak ceraikan susu, prnah terpikir nak letak celotape, kasi tutup ahhaha...nanti buleh la try nanti ;-))