U Click Me...I Click U Back

Thursday, July 23, 2015

Kisah Sebelum Menjelang Raya

As salam...

beberapa kisah sebelum tibanya syawal...


Berbuka puasa dan shopink jalan TAR

memang setiap kali puasa adala dalam 3 kali kami mesti berbuka kat luar...
dah jadi rutin bawak anak merasa berbuka di luar..
restoran pilihan selalunya nasi kandarla..
sebab memang pilihan anak2...
kali ni hubs belanja kami berbuka di Ibramsha sebelah dengan kedai karpet tuh..
kat situ memang sedap bak hang!!
memang setiap tahun inshaAllah...
mesti 1 atau 2x akan berbuka kat situ...


bersebelahan dengan kedai carpet...

tapi kalau lambat tempat memang penuh..
normally aku lebih selesa tapau dan makan je dekat tempat lepak2 dekat wayang tamil tuh...
sebab kalau makan dalam kedai jadi kurang selesa sebab kedai dia takde la besar sangat..
kedai pesen lama tuh..
dengan adanya dak Aish aku rasa better aku makan kat luar jek...

krikk...krikk...




setel berbuka...lepak2 tunggu hubs aku sudah solat...


lepas tu...hubs aku bawak dak Aish lepak kat dalam kereta jek...
aku dengan anak2 dara aku....




cuci mata dekat jalan TAR...ahahahah
eh takdela...
misi utama nak cari tudung raya untuk anak2 dara aku..
bio deme la milih..bagi chance khenn??

tudung ala2 naelopak tu baru rm15 je..
yang jenis cotton tuh..
aku rembat untuk kakngah 3 helai..
pastu cari lagi tudung untuk aku pulak...
murah2 jek...yang jenis long shawl glitter tu jek..
senang nak bentuk katanya...

masa aku menyopink tu takdela ramai sangat ummat
aku bajet lepas kul 12 pagi tu kompem ramai!!!
setel membeli terus balik!

*****************************

Journey to Penang...yeayyy..balik kampung!!

hari rabu dalam kul 12 tengah hari baru aku gerak masuk hiway...
alhamdulillah baju raya kami anak beranak siap rabu pagi tuh...

dekat hiway kereta banyak sangat...
aku drive sebab hubs aku sleepy...
aku drive sampai Ipoh..
dari bidor aku masuk ikut jalan dalam sebabnya asik dok break2 je dekat hiway..
laki aku risau aku drive asik break2 jek manjang...

tapi alhamdulillah..
ada hikmahnya bila Allah gerakkan hati husb aku masuk ikut jalan dalam..
sampai Ipoh hubs aku rest dekat stesyen minyak..
sambil aku suap Yaya ngan dak Aish nasi goreng yang aku goreng pagi sebelum gerak...
licin satu bekas beso nasi goreng tu budak berdua tu bedal..
kakak2nya tertelan2 air liur nengok...
hahahahaha

then teruskan perjalanan dari Ipoh nak keluar hiway...
tapi tetiba ada bunyi macam tak best kat enjin kereta..
then disusuli dengan ekon stop tetiba...

aku googled kedai ekon...
jumpa banyak jugak dekat Ipoh
guna waze sampai betul2 depan kedai bawah nih...
takde gambar kot depan sebab jalan raya...
masa tu dah pukul 4.30 pm..


kata mekanik tu kompressor rosak terus kena tukar baru..
memang dah syak ni mesti pasal kompressor..
so tukarla seketul kompressor tuh...
lebur rm 1700...huwaaaa!!!
dijangka pukul 8 malam baru siap...
ok...fine...mohla kita lepak2 kat kedai mamak sebelah tu..
even tak boleh makan minum...

pastu kat seberang kedai mekanik tu ada kuarters kastam..ada playground..
bawak anak2 lepak situ sambil main playground...
sebab aku risau betul dak Aish asik main lari2 je kat kedai mamak tuh..
aku risau dia berlari ke arah jalan raya jek...
huhhuhu


budak ni memang tak dok diam sentiasa okeh...


dalam nak dekat kul 7 tuh pekerja bengkel tu hanta kami gi kedai mamak kat belakang2 sikit untuk berbuka...katanya sedap...
so weols ikut je..dan alhamdulillah...
selesai berbuka kereta we ols pun siap...
lega dan syukur sangat...

sampai kepala batas lebih kurang pukul 11 malam..
sebab kami singgah minum dekat pekan kepala batas tuh...bungkus nasi untuk sahur...

habis cerita sebelum raya 2015...

p/s : esok petang nak gerak ke team building dekat pangkor...tapi satu haper pun belum packing lagi..serius takde mood nak berkursus sebab badan belum hilang lagi rasa penat balik dari raya hari tuh...

8 comments:

Ida Puanstoberi said... Reply Comment

selalu mmg camni kan.. ada je perbelanjaan terkejut2.. huhu.
kami tu ari servis keta.. pun kena tukar itu ini.. terus lebih dari bonus yg tok jib bagi. Haha.
kat mana la tu yer kat ipoh tu. Rasa macam tahu tu..

Amanda Suria said... Reply Comment

aduhai..sebab tu kena letak tepi emergency money..itu kalau letak..cuba x buat spare..memang nnges..

Suria Lekatlekit said... Reply Comment

kita gerak tengah malam rabu... traffic ok je tapi berhenti kat R&R sesak pulak.. maybe sebab tengah malam semua orang berhenti tido kot. Tapi tgk yg atas jalan... Ya Allah serius.. ada yang drive sambil tersenguk2.. terpaksa hon bagi sedar.

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

tahun lepas kot.. I ada gak jejek jln TAR malam raya.. tahun ni bila tengok jalan raya terus rasa nak pitam tengah jalan.. jammed gilos..

Fai Nardir said... Reply Comment

tak pernah lagi menyoping kat jalan tar. sesekali teringin jugak nak soping kat sana...

mama tisya said... Reply Comment

thn ni 1st time tk pegi jln tar..slalu pegi jugak bila nk ry

Diana Rashid said... Reply Comment

mahalnya kak...1700 boleh raya 2 hari tu..heheh

safurara said... Reply Comment

Ya Allah mahalnya kak! nape x call saya je, laki sy tukar kompressor 500 je kak.