U Click Me...I Click U Back

Thursday, July 30, 2015

Berjaya "Weaning Off" Dak Aish

As salam...

aku pernah cerita pasal aku nak ceraikan susu badan kat dak Aish kan??

masa tuh masih dalam proses la...

sekarang alhamdulillah...
dah berjaya ceraikan susu dari dak Aish
memang sengsara jugakla...
baik aku maupun dak Aish..

tapi series weyhh...
hati kena kering...dan paling penting redha..
sebab tak lama lagi dah nak masuk umur 3 tahun bulan 10 nanti...
so aku dah naik risau sebab masih lagi dok bergantung kat susu badan....
sebab aku terpikir nanti nak kena tinggal lama akhir bulan 8..
so aku takmo bebankan abah dia 
bila malam payah tidur sebab nak tidur dengan aku...
sekarang ni abah dia bagi tidur pun takde hal...

macamana aku wean off dak Aish??

aku gunakan salonpas tu je untuk beberapa malam...
tapi bila malam dia terjaga dia cari la tek aku...
sambil nangis2 mengamuk ko tahuk!!
tapi macam aku cakap tadi..
hati mau kering..
baik ummi atau abah dia...
kena tabahla sikit kan??
dah kata betul2 dah takmo bagi...

benda ni keep on happening sampai lebih kurang 3 minggula..
sebab bila nak tidur dia masih lagi mood nak try selak2 baju aku...
tapi pujuk2 takde nangis dah macam dulu..
kalau merengek pun sikit2 je..
and abah dia tukang pujuk...
siap bawak tidur tempat lain..
so peranan suami tu penting sangat...
kalau boleh bagila anak tidur dengan suami masa proses weaning off tuh...

sekarang dah takde langsung dah selak2 mintak tek...
tidur pun sendiri jek..atau tepuk2 sikit dan tidur...
syukur alhamdulillah..
Allah permudahkan urusan aku...


ko nampak tak ada luka macam kena pisau kat pipi dia tuh??
hah..tula bukti dak Aish ni 'budak baik'...
dia terjatuh dekat kubur masa kitaorang tengah kusyuk baca yasin on the 1st syawal tuh...
dia dok baling2 pasir dekat aku dengan abah dia..
tup2 jatuh atas batu nisan..
dah berdarah pipi...terkena darah kat baju melayu dia..
nasib dah petang masa tuh...
macam2la dak Aish nih..
suka sangat cari sakit...
kan dah kurang handsome dah....hahahaha

************************************************

dengan berjayanya wean off dak Aish..
maka dapat la aku buat puasa 6...
sebab bila breastfeed anak nih nak puasa series tak larat...
huhuhu...
dah 2 tahun aku tak buat puasa 6 macam dulu2...


nak habaq jugak..
ni sahur aku pagi tadi...sahur dating dengan hubs dekat awwal maju...
kwakk..kwakkk....

korang dah habis ke puasa 6??
aku baru nak mula...
insha Allah

16 comments:

Mila Hilas said... Reply Comment

yeaa Alhamdulillah..hehe.lega kan dpt wean off..

sweet tooth said... Reply Comment

i pon baru nk mula cikgu :-)

Suria Lekatlekit said... Reply Comment

wah sahur kat restoran mamak.. kelas gitu hehehe

nadiah hanum said... Reply Comment

yeayyy aish dah jadi big boy...tahniah! parut kat pipi tu takper Rine, org kata boy kalau ada parut barulah macho! hahaha...

- dieyana - said... Reply Comment

kita pun tgh nak usaha cerai susu jugak ni. kena hati kering sungguh ya.

aduss, sedapnya roti canai tu...hihihi..selmt berpuasa 6. kita pulak, esok dah raya insya-Allah ;-))

ameris said... Reply Comment

baru nak tanya apsal pipi mcm kena toreh..
biasa laa rine budak lagi wajib ada tnda gitu..
tahnaiah dh berjaya wean off dak tecit tu.

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Salam rine tahniah . Hati kering ... Tu yg ibu2 payah nk buat kan? Sian dia klu rine takda lg payah nnt. Mujur rine pikir panjang.

Dah besar dah dak aish, kejap je.. Sian pipi dia luka. Hero la katanya.. Budak2 kesan luka cepat hilang. Moga membesar jd ank yg soleh ye aish.. Jemput beraya kat rumah LM rine. Nnt LM bg nmbr tipon

Falsya said... Reply Comment

ssh jugak kan nak wean off nie..si mek tuh sombong..penah falsya sua tp die duk pandang pastu jeling smbl geleng kepala je kak..hehe..

seraa rose said... Reply Comment

blum mula lagi..nak mula je tetiba angkat bendera.. :(

Diana Rashid said... Reply Comment

tahniah Ash..dah jadi anak bujang..hehehehe..
saya baru 3 hari puasa 6.

Diana Rashid said... Reply Comment

tahniah Ash..dah jadi anak bujang..hehehehe..
saya baru 3 hari puasa 6.

eima said... Reply Comment

tahniah kak ....
mencabar jugak kan .. klu suami je nis tak paham ..ssh kan ...
bila anak menangis tatau nk buat ape ..last2 sua juga kopek

Nazlee Ismail PCL said... Reply Comment

Dah lama tinggal bab anak kecik nih..pcl tak kisah kalau bab nak jaga anak kecik, tapi tu dulu lah..sekarang ni dengar dan baca je apa yg parents shared...kita dah lalui dulu. #kipidap ye.. salam singgah Syawal, selamat hari raya aidil fitri maaf zahir batin. Tq.

mrs kayrul said... Reply Comment

Nak wean off anak klu mak x kuat maunya kelaut..bila dah be4jaya rindu plak moment dia menyusu tu

Ibu Dilah said... Reply Comment

congrats sis and aish dah berjaya wean off.. dilah ni faris dah x menyusu tp skrg sejak awal thn aritu bila dia nak tido mesti nak meng'gentel' jer.. stress mak tau.. kalau x dpt mula la mengamuk2.. kalah adik baby tau... dilah ni mlm2 lebih byk kena layan ragam dia dari adik baby.. camne nak stop kan habit dia tu ye? stress nye...

LYAfrina said... Reply Comment

alhamdulillah,.