U Click Me...I Click U Back

Monday, June 22, 2015

Tips Melatih Anak Berpuasa

As salam...

to be honest..
aku tak menghadapi masalah untuk melatih anak2 aku berpuasa untuk kakak dan kakngah
tapi aku menghadapinya when it goes to kak cik Yaya...huhu
sebab dia budak manja..
manja tu takpe lagi kalau dengan aku..
sebab aku bolayan sangat manja dia..
aku keringkan hati aku je..
selamba!!

tapi abahnya ler...
cepat sangat kesian kat anak..
anak kecik lagila..
tak boleh puasa lagi..
kakcik tu manjala..
haihh..macam2 alasan..
selalu argue sebab ni

korang jangan salah faham ek..

mungkin ada yang cakap...
ala...budak2 ni belum akil baligh..
so tak puasa pun takpe kot...
tak..tak..jangan fikir camtu
kalau kita tak latih nanti tup2 kita terus suruh dia puasa penuh..
tahan ke dia??
macam anak2 aku yang kakak kakngah derang memang puasa penuh since umur 6 tahun
so bila mai je kakcik Yaya dah start susah pulak aku nak latih

belum apa2 dia dah bagitahu aku dia tak tahan..
pastu dia cakap nanti kawan2 kakcik minum depan dia camne??
dia cakap dia cepat terliur...

ko nampak tak dia..
awal2 lagi dia dah tak positif...hahahahaha

1st Day Puasa

ok..masa 1st day puasa aku terbabas sahur...
tapi aku galakkan jugak dia puasa..
dan aku suruh dia rest je sebelah pagi sebab sekolah agama dia cuti on the 1st day puasa tu
so petang tu inshaAllah dia akan ada energy untuk puasa petang tuh
dalam kul 4:30 ptg camtu cikgu dia kol aku bagitahu Yaya melepek
masa tu aku kat care4 tengah sopink barang dapur...
pastu dalam nak dekat kul 5 dapat whatsapp kata yaya menangis
aku syak dia menangis sebab cikgu safiah tu tanya
dia memang camtu..manja sangat!!!
aku reply takpe..sat gi aku gi sekolah tengok dia..

bila aku sampai sekolah aku tengok dia ok jela..
takdela melepek teruk sangat
tapi ada yang menangis2 la dalam kelas tu sebab lapo..
hadoii..bertabah jela cikgu2 tahun 1 ek..
dok layan budak2 melepek sebab puasa...
memang ramaila yang puasa dalam kelas yaya hari tu...
puasa yangyok ke tak..
idokle aku tahu...hahahahaha
dah kul 5 masa tu sayang je nak bukak
tapi abah dia suruh jugak berbuka..
hahahaha
siap beli nasi ayam..
kembang kempis menahan sakit hati bila kakak2 tengok adik makan...
kakakakakaa


2nd Day Puasa

ok..dia makan banyak masa sahur...
malam 1st day tu pun dia makan banyak
bedal nasi ayam...makan pulak nasi minyak aku buat..
pastu sahur makan lagi..
so alhamdulillah dia tahan puasa sampai habis..
sebenarnya boleh aje..
tapi kenala bagi semangatkan?
and alhamdulillah takde melepek pun...
dia boleh tahan tapi saje je takmo cekalkan hati..
pastu ada pulak penggalak kesian kat anak tak pose...

krikk..krikk..

abahnya bawak anak2 berbuka di Pelita Nasi Kandar on the 2nd day fasting...anak2 requested...


actually kan nak dengan taknak je ajar anak2 kecik kita berpuasa
bagi pendapat aku ajarla seawal mungkin
so that bila dia dah capai umur 7 tahun dah boleh berpuasa penuh..
inshaAllah...
dan paling penting bagi aku selain dari nak paksa2 anak2 kita berpuasa
pujuk dia sekali solat bersama kita..
macam yaya dia suka solat dengan aku..
so aku ajak dia solat sekali kalau dia ada dengan aku...

macam yaya kadang2 aku sogok jugak kalau dia puasa penuh sehari aku upkan duit belanja harian dia jadi rm2..
sebab bulan puasa aku bagi dia rm1 jek...
bolehla boh dalam tabung kan kalau tak guna...

*****************************************************
beberapa tips yang aku nak share yang aku pun apply jugak untuk anak2 aku...

1. Jangan Paksa - puasa secara berperingkat dan kalau perut anak anda tak tahan bagi dia puasa dulu sampai pukul 10 untuk percubaan berpuasa kali pertama

2. Puji Anak Sendiri - kalau kita tak puji sapa lagi nak pujikan?so puji2 sikit bagi dia kembang kempis sikit hidung...bagi dia naik semangat sikit...budakkan suka dipuji...

3. Sediakan Makanan Kegemaran - kalau untuk sahur, tanya anak2 nak makan apa untuk sahur, kalau boleh berikan minuman yang manis supaya dia boleh ada tenaga yang banyak, makanan yang tinggi karbo dan serat, dan masa berbuka sediakan makanan kegemaran mereka supaya mereka lebih semangat untuk berpuasa atau bawa anak2 berbuka diluar mengikut pilihan mereka sebagai reward sebab berpuasa penuh 1 hari.

4. Jangan Lasak Sangat - what to aspect, budak tahun 1 memang lasak kot even anak aku anak perempuan tapi bila dia datang sekolah belum lagi masuk sekolah bau pun dah hapak dek peluh. Jadi pesan pada anak2 jangan terlalu aktif semasa di sekolah, kalau nak main cari tempat teduh bagi mengelakkan lapar dan dahaga dengan cepat.

5. Jangan Skip Sahur - Kalau anak anda jenis payah nak bangun, bawak je dia ke meja makan, basuh dulu muka dan 'paksa' juga dia makan sahur. Guna tips no.3 supaya dia suka bangun sahur sebab ada makanan kegemaran dia disediakan.

6. Sorok Makanan Kegemaran Anak2 - alihkan pandangan anak2 kepada ternampak makanan2 kegemaran mereka terutama aiskrim, kalau kita orang dewasa pun mudah terliur, apatah lagi kanak2 yang tak faham erti tak boleh kan?

7. Minum Air Kosong Dengan Banyak - minum air kosong dengan banyak semasa sahur supaya badan tidak hidrasi, lebih baik kalau minum air zam2.

8. Pastikan Anak2 Tidur Awal - biasakan mereka untuk tidur awal supaya senang dikejutkan semasa bangun sahur. Dan jangan lupa ajar anak niat berpuasa.

Actually memang bukan mudah nak melatih anak2 kecil berpuasa. apa yang penting kita berdoa kepada Allah agar segala urusan yang kita nak buat dengan anak2 dipermudahkan dan semoga anak2 kita membesar menjadi mujahid yang mempertahan Islam...amin


5 comments:

Nana said... Reply Comment

satu lg tips klw mak xpuasa jangan makan depan anak hahaha
ni la yg jadi kat saya..bukan makan depan dia pon tgh2 makan dia datang dapor cakap haa ibu tak puasa...
haha seb baik iman dia kuat idok la dia minta makan sama
mia tahun ni baru start ajar puasa penuh sebelum ni sekerat hari je
tp xpaksa pon dia sendiri nk puasa

Diana Rashid said... Reply Comment

saya setuju dengan tips2 tu kak..memang semua tu saya amalkan untuk anak saya sejak umur 6 tahun..Alhamdulillah sekarang memang hari2 puasa..cuma tiap kali lepas buka puasa tu sampai umur dah 8 tahun ni dok harap kena puji lagi..kita pun puji lah dia bagus,dia baik,banyak pahala bagai..siap peluk cium..kalau tak memang awal2 dia bagitau tak de semangat nak puasa..bertuah punya budak..siap pesan kat ayah dia kalau puasa penuh nak duit raya lebih...budak2,layan kan je la asalkan puasa...heheheh

eima said... Reply Comment

KAK SEMUA DI ATAS SY BUAT ... BERDASARKAN PEMIKIRAN SENDIRI JE TU RUPANYA ITU TIPS MENDIDIK ANAK BERPUASA EK .. ALHAMDULILLAH ... INSHAAALLAH FAHIM HARI NI PUASA PENUH HARI KE5

ameris said... Reply Comment

wahhh.. bagusnya rin. nnt bila bdk2 tu dah 6 tahun boleh laa start ajar puasa.
mmg kena latih kan...

Falsya said... Reply Comment

nnt bile mek dh besau falsya godek entry akak yg ni..hehhe