U Click Me...I Click U Back

Monday, June 15, 2015

Sembang Raya...Layannn!!

As salam..
Pose pun belum mai lagi..
Dah excited nak sembang pasai raya..
Tak bestla sebab cuti sekolah sekejap je raya kali ni..

Khamis cuti..
Jumaat dah raya..
Aku mungkin rabu malam tu dah gerak balik kepala batas..
Nak ngemas lagi..
Nak p cari barang ngan lauk basah lagi..
So memang khamis dah kena ada kampung supaya tak kelam kelibut...
Hahaha..

Baju raya aku tempah 2 pasang sorang je..
Dah setel dah aku hantar..
Ada yang dah siap pun...
Tema tahun ni ada 2 kaler..
Nanti2la raya dapat tengok jugak..
Biasa2 jek..
Simple as usual sbb raya kat kampung jek..
Asalkan selesa nak pakai..
Sedap mata mandang...hehe

Eh..even 2pasang sorang pun jenuh jugak berhabis..
4anak kali dengan 2pasang sorang..
Masuk aku dengan abah dia..
Habis jugak nak dekat 1k untuk baju kurung je..

Dari beli kain sampai upah tempah..
Aku tak beli siap sebab risau tak jumpa kaler yang aku nak..
Then kali ni aku beli 10m kain yang sama..
Buat la bg sama..
Ala bukan selalu kot anak2 aku pakai baju sama..
Time nak raya ni la nak pakai sehati sejiwa..
Kuikuikui..

Korang camne..
Tempah ke beli?

Macam baju aku sendiri aku lebih suka tempah..
Kalau beli size M tu mcm kecik kat lengan..
Sebab aku tembam sikit tang lengan..
Beli L jadi gelebeh..
So mohla kita tempah aje..
Baju aku rm90 je aku tempah..
Okla kan...

Cuma untuk raya ni aku beli kain elok sikit untuk aku dengan anak2..
Nak bagi selesa sikit sebab penang panas woooo...
So memang kalah sikitla tang beli kain..
Kain tu macam mahal sikitla..
Semeter rm30 dengan lagi 1 semeter rm15
Takpe..pejam mata jela..
Krikkkk...krikkkkk

Kuih raya segala bagai tahun ni aku tak beli sama macam tahun lepas..
Nak elak pembaziran..
So tahun ni kerepek2 tu jela kot..
Sebab yang tu je banyak tetamu hadap...
Kalau perlu lepas raya kot baru carik kuih raya 2-3 balang...
Gitewww...

Apa lagi erkk...

Persiapan ramadhan pun sama jugak...
Cuma aku suka go with the flow jela..
Masak untuk berbuka memang wajibla..
Sehari kalau sempat buat 1 kuih..
Hat lain masak lauk jela..
Senang..
Selalunya takdela meriah sangat..
Bersederhana sahaja..
InshaAllah..

Tak sampai 3hari dah kita nak jumpa ramadhan..
Aku dah tak sabar sebenarnya..haha..

8 comments:

Rai OurKizuna said... Reply Comment

kami belum mood raya lagi kak.. beli je la nampak gayanya..

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Rine balik umah sendiri ye kat sana sbb tu memasak? Ke balik rumah family?

Samalah kita rine.. Saya ni lengan sado. Bila ambik saiz tu lengan ketat. Saiz ni baju gedoboh. Tu yg tahun ni beli kain ela x beli readymade cam thn lepas. Kami bertiga memerlukan 11 meter. Ekeke.. Masing2 beso kan.. Dah la tinggi mengunjai si anak dara.

Aeen said... Reply Comment

wah...advance akak..puasa belum dah citer raya..hehe..
ain persiapan raya 1 hape pun x buat lg...sbb busy dgn rumah baru...
baju raya pun x pikir lagi..sob sob..

Nad MamaZN said... Reply Comment

saya abes pantang smggu sblm raya..
nangissss nak ganti balik pose huhu

syawalsimpsons said... Reply Comment

kami ni pon kakak, alhamdulillah banyak dah settle...tinggal saya punyer baju je la...tu pon ada rasa n tak da rasa je nak membeli..hahahhha

Falsya said... Reply Comment

falsya xtempah pun baju raya kak..tahun nie nak beli jubah jer..kaler je tgh nak decide kaler ape..hehe..

kuih raya mmg falsya xpenah buat..sbb falsya berpendapat sama macam akak..better beli kerepek je dr beli kuih raya..at least kalau dah abis raya n kerepek tuh xabis, sendri makan smbl hadap tgk tv..hahaha..

eima said... Reply Comment

BAJU RAYA SEPASANG JE ... PASTU KUIH RAYA TAK BELI CAM THN LEPAS2 ....
MEMBAZIR JE AKU RASA ... ALA KADAR SUDAH

ameris said... Reply Comment

baju raya setel. recycle tema 6 tahun lps sbb asben xnak beli baju melayu. puasa ni mcm biasa kitorang mesti buka dlm keta. masak??? wkend je laa... lauk +nasi tapau dgn BS rayyan. beli lauk mentah je bg dia. apa dia masak tu laa kami pun mkn..