U Click Me...I Click U Back

Thursday, June 25, 2015

Resepi Daging Masak Kurma

As salam...

ni menu puasa ke-7
aku buat dengan nasi minyak dan ayaq asam style utaqa...
aku masakan kurma2 ni aku kurang suka
tapi sebab nak jadi isteri mithali melayan tekak suami..
aku buatkan la jugak...
hahahahaha


Bahan-Bahannya

  • 400gm daging ~ dipotong
  • 5 ulas bawang merah ~ dihiris
  • 3 ulas bawang putih ~ dihiris
  • 2 sudu besar rempah kurma ~ aku guna jenama Baba's
  • 1 1/2 cawan air
  • 2/3 cawan santan fresh
  • 3 bj ubi kentang 
  • 1 biji tomato
  • 3 - 5 bj cii hijau 
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak

Cara Memasaknya

  • Panaskan minyak dan masukkan bahan2 yg dihiris. Goreng hingga terbit bau.
  • Masukkan rempah kurma dibancuh dgn sedikit air dan kacau.
  • Biarkan pecah minyak dan masukkan daging. Kacau rata.
  • Masak seketika, kemudian masukkan air.
  • Biarkan ia merenih sehingga mendidih dan masukkan ubi kentang.
  • Bila daging menjadi empuk dan kuah menjadi sedikit pekat, masukkan santan, garam dan sedikit gula. Kacau.
  • Masak lagi lebih kurang 5 minit dan masukkan tomato (dipotong 6 atau 8) dan cili hijau yg dibelah 2 (tanpa putus).
  • Masak sehingga kepekatan kuah yg dikehendak dan bolehlah dihidangkan. 

selamat mencuba!!!

13 comments:

syawalsimpsons said... Reply Comment

ni style mak saya kakak...mmg sedap abis ni...

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said... Reply Comment

kite suka makan masak kurma ni tapi tak penah try masak sendiri lagi huhu

mama tisya said... Reply Comment

lama tk wat kurma..pg ni entry sama psl daging tp kita kari daging

ameris said... Reply Comment

fav anak2 kurma ni... mkn mesti bertambah laa bdk2 tu

Julia Johari said... Reply Comment

kurma ni ada ubi kentang mmg layan lg2 si Qi tu kak...hehehhehe sedap resepi sis masak tu...aummm

Falsya said... Reply Comment

selalu tgk ayam kurma..jarang daging masak kurma..mcm sedap je tau..adehhh..

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Ank2 sy suka kurma. Hihi.. Ummi suka yg pedas2. Ank bertambah la klu mkn lauk camni

Diana Rashid said... Reply Comment

saya suka masak kurma..kalau buat masak kurma saya suka guna kambing sebab suami tambah makan berkali2..heheh...suka tengok..bini dia pun join sekaki la..heheh

eima said... Reply Comment

my fav ni ... rindu nk mkn kenduri kat kedah nun sbb kurma ni la tapi tak pandai masak ...mudah je rupanye ingatkansusah

kak gojes said... Reply Comment

Kak Gojes nak ajak korang join GA ni…manalah tau menang duit raya…
MENANGI DUIT RAYA BERJUMLAH RM3100 SEKARANG!!!

lieyalatif said... Reply Comment

lauk kurma mmg peberet anak2 rin...tp lieya jarang masak daging sbb budak2 ni tak suke daging....tu laa mak2 kan tetap ikut selera anak2 heheeheh..selalu buat kurma ayam jek laaaa....

menarik tgk kurma rin..pekat..dpt cecah ngan lempeng sedap tu....

Mrs Little Voice said... Reply Comment

Kurma ni lauk feveret en suami...kita tak gemar sgt...makan ngan nasi panas mmg marvelou

♥TheOnlyFarah♥ said... Reply Comment

farah pun tak berapa fav kurma.. sesekali nk makan ok jer..=D