U Click Me...I Click U Back

Tuesday, June 9, 2015

Cuti Sekolah Bukan Bermakna Cuti Masak....

As salam..

yess.. aku memang suka memasak..
tapi mood memasak aku ada masa2 kelaut jugak weyhh...
tapi aku notis lately ni aku dah tak suka nak makan kat luar...
salah satu sebab aku sekarang on diet..
aku tak makan malam dah sekarang..
tengah cuba sedaya upaya..
malam aku makan biskut je sikit...
lapik perut..

dan sekarang ni aku dah start joging dengan hubs setiap pagi..
berjalan jela takdela berlari sakan macam budak2 muda..
ahkak dah semput dik kalau beria2 lari haaaa..
maklumla..usiaku masih muda...ahakssss.

aktiviti pagi aku dengan hubs...
panjat bukit rumah orang kaya kat cemerlang height...hahahaha
sambil cuci mata sambal exercise gituuuuuu...

sepanjang cuti sekolah ni bulehla aku buat khen??
dah bukak sekolah esk...
kena tunggu weekend la nampak gayanya..
pastu dah nak masuk ramadhan plak ni..
hadoiiii..harap turun la 8kg yang aku aimed...

so bila dah duduk rumah sepanjang cuti ni melainkan aku ke Bangi
tengahari aku masak awal..
kul 11 dah siap masak..
sebab aku nak relax2 awal siapkan kerja lain plak...
selalunya kalau cuti2 sekolah camni la aku nak masak masakan yang heavy sikit
yang berkuah..dan boleh makan sampai malam..
malam aku just top up sikit2 jela lauk...

kalau hari sekolah balik je aku dah masak siap2..
memang aku tak tunggu malam baru masak..
sebab petang dah busy nak mengambik anak2 balik dari sekolah
pastu memasing dalam kereta belum sampai rumah dah tanya aku masak apa
nampak sangat memasing tengah kelaparan...

mehla aku share sikit2 apa yang selalu aku masak..
masakan biasa jek..
tapi yang mana aku sempat snap jek...
takde special apa pun...
semua masakan biasa2 ajek...



biasala masak kari ayam...
pastu jangan lupa beli roti buat cicah2 keesokkan harinya...
hahahahahaha...selesai dah sarapan pagi untuk esk..khen???


asam pedas pun aku biasa masak kat anak2 aku..
memang depa dah suka sangat makannya..
aku suka buat pekat2 sikit dah kurang masam...
aku kurang suka sikit masam2..
ko kurangkan asam jawala..
sebab hubs aku suka beli asam jawa utara nun..
so dia punya masam tu lain macam sikit..
so terbanyak sikit habis masam asam pedas aku...
resepi ~ http://azrinzfamily.blogspot.com/2013/11/resepi-asam-pedas-cara-aku.html


petang2 wajib jugak sediakan juadah..
sebab anak2 aku kaki makan..
satg depa mesti tanya takde apa2 ke ummi nak makan??
cenggitula senonohnya anak2 aku punya perangai...hahahaha

so kat rumah tepung gandum tu dah jatuh kategori WAJIB ada...
so uli2la sikit tepung buat cucuq ke..
kalau ada pisang buat la cekodok pisang ke khenn..

sebab aku terlebih sikittt je rajin
aku buat la cucuq daging campur dengan kentang...
sedap waaa cakap luuuuu

resepi ~ http://azrinzfamily.blogspot.com/2014/11/resepi-potato-fritters-versi-durhaka.html

tinggal lagi beberapa hari je kan sekolah nak bukak...
huwaaa...huwaaaa....

8 comments:

Diana Rashid said... Reply Comment

kejap je rasa cuti..kan??saya pulak memang hari2 kena masak..sebab nya kalau tak masak maknanya kena makan nasik kandar la..saya tak suka nasi kandar jadi memang kena masak..sini susah nak jumpa kedai makan yang bukan nasik kandar..sedih!

Daddy Ziyyad said... Reply Comment

Saya pun, makin lama makin kurang minat nak makan kat luar...kecuali ke kedai2 makan yg mmg kita suka betul dengan makanannya.

Kalau nak hilang 8kg dalam sebulan, secara medical nya, itu bukan a healthy way to loose weight...selalunya hanya lebih kepada water loss, dan maybe muscle loss ( teruk). Kita kena try more slow approach, yg mana target on fat loss.

Diana Din said... Reply Comment

indahnya waktu cuti. menu dari pagi sampai ke petang bersusun jer..macam2 nak dijamu untuk keluarga. bestnya.

eima said... Reply Comment

SEDAPNYE KAK KARI TU

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Kejap je dh nk abis cuti sek. Hujung mgu ni br kami nk bw ank jln2..

Wahh jogging ye rine? Sy x larat dh nk jln laju pun. Semput sejak2 dah tua ni. Malas bab2 bersenam. Sobsss

Eh dr aritu sy nk cuba buat jemput2 rine tu x sempat2..

Falsya said... Reply Comment

Akak..falsya tgh diet nie tau..smp hatii..terbayang kalau makan ngan nasi panas2..aduhaiii..hiks

Nana said... Reply Comment

saya dah lama tak masak hehe
dah xde mood nak masak tunggu la roh masak datang nnt hahaha

Nana said... Reply Comment

saya dah lama tak masak hehe
dah xde mood nak masak tunggu la roh masak datang nnt hahaha