U Click Me...I Click U Back

Monday, May 11, 2015

Express My Feeling As a UMMI Of 4

As salam....

setiap hari pun hari ibu sebenarnya..
takdela hari2 yang wajib yang kita mesti sambut hari ibu
bagi aku bergantung kepada niat memasing...
jangan nak isukan sangat hal2 yang boleh tak boleh ni..
kan??
be realistic..don be so fanatic..not good actually...hahahahaha

aku rasa dalam blog aku ni memang aku tak pernah express my feeling aku sebagai seorang ibu..
what i meant is to be frank and honest feelings...
jadi ibu tarzan dah selalu dah sangat....hahahahaha
sebab aku memang seorang ibu yang garang...
terbawak2 kot garang kat dalam kelas...
terbawak2 kat rumah..
tapi anak2 aku selalu cakap aku ni ummi yang lawak..
aku rasa aku tak buat lawak pun..
tapi derang gelak berdekah2 bila aku marah...
pastu aku dokla tahan jangan gelak sebab nanti malu diri sendiri...
boley???

aku selamat jadi seorang ummi masa tahun 2001..
masa tu umur aku 21 tahun..
#sila ambik kalkulator kira umur aku sekarang...hahahaha
memang seorang ibu mudala masa tuh...
sekarang pun muda lagi...hahahahaha
perasan!!!
apa yang ada pada angka kan???#matakeatas

yang syiok bila ko jadi ibu muda nih...
semua orang tak percaya ko ada anak besar..
aku kalau gi mana2..tak bawak anak2 yang besar..
memang orang akan ingat aku ada anak kecik 2 orang je...
si yaya dengan dak aish jela..
pastu tanya.."anak dua orang je ke dik"
aku jawab la "ada lagi kat rumah 2 orang...yg sulong dah tgkatn 2"
memang ko tahu jela apa yang berlaku selepas tuh...hahahaha
tak payah nk cerita sini..
benda ni perkara biasa jek..
memang kompem ada yang akan cakap anak sulong aku tu dah macam adik2 je dengan aku...
ok..dah2..nti ada yang muntah hijau depan pc ni nanti...hahahahaha


tengok muka anak2 je dah terus boleh buat rasa happy...kan?



4 anak 4 karenah...
paling WIN karenah dak Aish...
bertempik dekat kedai makan tu is biasa ok..
aku dah tebal2 muka aku tahan malu...
dia selamba jek nak marah2 kalau tak dapat apa yang dia nak...
pffftttttt...

dulu masa ada baby..umur 21 tahun..
kebanyakan aku belajar ngasuh anak ni dari mak aku sendiri..
pengalaman mengasuh adik sendiri pun membantu jugak...
sebab dulu lepas dapat kakak aku kerja dengan hubs sendiri dia..
pergi off pun ikut kesesuaian masa...
sebab office suami sendiri...
so memang banyak masa terluang dengan anak..
kadang2 bawak anak datang office...

lepas dapat kakngah baru la aku dapat sambung degree perguruan kat UPSI...
masa tu cabaran membesar anak sambil belajo pulak..
tapi serius...memang bestla kita tengah belajar...
dalam masa sama menjaga anak2...
tanggungjawab kita sebagai isteri lagi..
tapi pengalaman itu mendewasakan kita sebenarnya...
so aku anggap semuanya manis2 belaka..
anak2 la peneman aku bila hubs aku ada kat KL
sebab hubs balik pun 3x seminggu ke Tg Malim...
so memang takdela rasa sunyi sangat...
sebab ada peneman setia...hehehehe

cabaran jaga anak2 masa kecik memang totally tak sama dengan bila ko dah ada anak besar
macam aku ni hah..ada anak dara 2 orang
lain2 perangai pulak tuh...
memang 2-2 tak sama..
yang sama cuma kaki melawan jek...
sepatah aku marahkan..berpatah2 dia backing diri dia...

kalau kecik sibuk dengan nakalnya...
bila besar ko tensi dengan sepatah aku marah berpatah2 dia jawab...
hah...memang kena banyak sabarkan hati jela..
dengan kakak memang selalu jugak aku gaduh..
aku tegur2 dia buat muka..
sedangkan aku tegur elok2 je...
lepas tu bertempik keluarla tarzan semua..
baru nak diam!!!
ada anak dara ni memang camgini ek??
sebab aku dulu takdela susah bebenau nak jaga...
aku rasala...hahahahaa

tu belum lagi bab dia mintak izin nak pergi tengok wayang dengan gang sekolah dia..
ko ngase???
aku memang tak bagi punya...
nanti bila aku bagi betis...esok2 dia mintak peha pulak..
cenggana???
aku cakap nak tengok wayang ke apa ke..
mesti dengan aku atau adik beradik dia jek (anak2 tiri aku)
kalau tak..the answer is always NO....
if nak gi birthday party pun sama..
aku akan hanta aku akan ambik..
kalau event kat rumah sahaja dibenarkan..
kalau celebrate kat mall...the answer is NO too...hahahaha
kejam la jugak...tapi for a good sake kan??
bia ko tegas sikit sekarang...
kemudian hari tak menyesal..
inshaAllah...

tapi jangan la kongkong sangat..
sebab pendapat aku..budak remaja ni jiwa dia tengah memberontak..
kawan2 dia dah jadi orang yang paling rapat berbanding dengan ibu dia sendiri..
so kena avoid benda ni berlaku..
kalau boleh bagikan dia biasa bersembang apa sahaja dengan korang berbanding kawan2 dia..
tanpa ada rahsia dengan kita...
senang cerita..ko jadikan anak2 ko sebagai bff
boleh cerita apa jek dengan korang...
tanpa rasa ragu2..
aku sekarang ni pun tengah cuba buat benda ni..
so that anak2 tak rasa terasing dengan aku atau abah dia...
inshaAllah..

kalau kakngah pulak dia lagi sensitip punya manusia..
tegur sikit dah start tunjuk muka..
dia tak melawan sangat...tapi muka memang tak boleh hadam...
lepas tu dia tinggal je adik dia terkonteng2..konon tunjuk perasaan takmo jaga adik dia la tuh...
dan tak berapa pandai sangat beralah dengan kakcik..
panas jek depa 2 orang ni..
pagi2 memang selalu dok dengar dia bising2 kat adik dia..
mengalahkan aku suka membebel...

tapi bagusnya dia..
lagi boleh harap jaga adik dia lebih dari kakak dia la..
pastu kalau nak beli apa2 pun kat dia..
dia tak pandai nak memilih sangat..
ko beli dia pakai jek..
taste pun biasa2 jek..takdela choosy sangat..
aku rasa semua ank2 aku takde la choosy sangat...
semua pakai dan makan je apa yang aku bagi...
senang cerita!!!

kalau cerita dengan keluhan maka rasanya macam susah je kan jaga anak2 zaman sekarang..
cabaran sangat besar...dengan teknologinya...dengan persaingan akademiknya...
memang rasa tercabarla membesarkan anak2 sekarang ni..
dan semua pun pakai duit..
tapi aku percaya setiap amanah yang Allah kurniakan kat kita..
pasti ada bahagian memasing kan??
ko nak samakan bela anak2 dulu dengan anak2 sekarang memang tak sama la kan??
kalau dulu kita makan nasi dengan kicap jek..
takkan nak bagi anak2 kita makan nasi dengan kicap jugakkan??
konon nak bagi anak2 kita rasa apa yang kita rasa
konsep tu aku kurang setuju...
melainkan memang kita tak mampu...
aku percaya kita semua nak bagi yang terbaik untuk anak2 kita...
kan??


sesama la kita doakan anak2 kita menjadi insan yang mulia dunia dan akhirat...




gambar last aku selfie dengan anak2..pastu dah takde dah gambar sawan cermin camni...lepas2 ni kalau jumpa cermin lagi camni kompem nak cipta sejarah baru pulak...kikikiki

sebelum terlupa aku nak wish selamat hari ibu untuk semua ibu2 di dunia ini...
dan paling penting setiap hari adalah hari ibu....
sebab setiap hari pun kita jadi ibu...kan???


10 comments:

Julia Johari said... Reply Comment

Suka baca entry sis ni...luahan keseronokkan jadi ibu muda...saya umur 21 tahun tu kak gataiiiiiiii cari pakwe...dok tukar pakwe tak sudah2 hahahha kantoiii citer sini...kikiki...sonok tgk acuan anak2 sis ni...besar2 dan boleh diharap...yup sis mmg awet muda...tu org x percaya sis anak dah besar2...

Falsya said... Reply Comment

kalau nak ngaku kak long adik pun boleh kak..mmg org akan percaya punye..untung sebenarnye kawen n ade anak usia muda..contoh mcm akak sendri la..anak dh besau2 dh..

akak, falsya nie anak baru setahun 6 bulan pun dh pikir dh kalau die besau nnt cemmana..silap2 falsya pun mcm akak xbg kuau sesuka hati..nak2 pulak kalau anak kite anak pompuan kan kak..;D

athi FATHIYAH said... Reply Comment

:)

untung dapat jadi mak masa umur muda.
paling best bila anak2 dah besar jd geng:)

syawalsimpsons said... Reply Comment

sekali tgk tak macam anak 4 la akak ni...macam mana la saya yang bakal anak 3 ni..hahahhah....tgk akak rilex je

Suhana Mohd.Diah said... Reply Comment

Seronok baca entri sis...semoga bermanfaat juga buat saya untuk mendidik anak-anak...Happy Mother's Day sis...

http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/

ReeneeRaaid said... Reply Comment

bestnye anak dah besar2. umur sy yg 31 thn ni baru ade sorang anak umur 2thn. huhu!

Nad MamaZN said... Reply Comment

sebak je baca huhu

Puteri Beribiru said... Reply Comment

bestnyaaaa!!!
kite pun dlu teringin nak kawen muda tau..tapi tulah, belum ada rezeki lagi belum kawen lagi pun umur dah 26..
jeles tengok orang kawen muda ni, beranak awal..see, skrg anak akak dah besar2..

eima said... Reply Comment

SELAMAT HARI IBU KAK ....
ai ngan fahim pun gitu jg kak ....
main mcm main ngan kawan ...pastu bapak die marah ...akte yg besar ngan kecik sama je perangai ... hiiissshhh .... ai ni suka bermain kak ...suka bergurau ....

Suria Lekatlekit said... Reply Comment

banyak tips boleh amik sebagai pengajaran ni. yelah besarkan anak zaman sekarang jauh beza dari zaman dulu. Tapi comel sungguh akak kita ni.. kat sekolah anak murid tak ngorat ker hahahaha