U Click Me...I Click U Back

Thursday, April 30, 2015

Bedak Asas Paling BEST Aku Pernah Cuba

As salam....

saje nak share cerita pasal kosmetik hari nie..
muka aku memang selalunya aku tempek bedak asas atau bahasa omputihnya faoundationla..
lepas dah letak bedak asas ni dah takde la tempek bedak beria lagi..
selalunya gi sekolah aku takde la makeup tebal2..
just calit foundation...lipstik..dan sedikit blusher...
tapi kalau tahap malas dia tahap kedewaaan..
aku just calit lipstik je gi sekolah..
sebab kalau tak pakai lipstik kompem orang tanya kenapa tak make up hari ni..
so nak elakkan dari ramai yang tanya2..
bohla jugak lipstik otw gi sekolah tuh..
hahahahaha

meh nak share sikit..
dulu2 aku tak reti sangat pakai foundation nih...
tapi bila dah up sikit pasal orang dok beli barang secara online nih...
makanya kuala macam2 iklan kat fb..
dulu mana ada ig kan?

so dapatla kenal macam2 jenis foundation..
masa tu teringin gilos nak fefeling flawless macam artis kekononnya..
padahal rupa pun tahap sendu2 jek..
bukan kategori natural beauty la khennn...
dah calit2 bedak lipstik barula lawa sikit...
so kalau make up baru konfiden sikit..
murid2 pun bersemangat nak belajo tengok cikgu cantik2 masuk kelas...
kannnnn??hahahahaha

memula aku nak cerita cream yang dah 3x aku repeat pakai...
iaitu doll skin foundation...dari sendayu tinggi...
sesapa nak fefeling muka turn out mcm barbie doll boleh try...hahahaha
takde..saje acah..
cream ni series best pakai...
cumanya untuk kulit aku dia jadi cepat berminyak sikit...
lepas 6-7 jam pakai...
hat tu macam tak best sikitla...hehehehe
tapi mungkin lain orang lain dia punya turn out...
tapi aku still suka cream ni tu sebab aku repeat 3x sebab aku nak dapat dia mudah jek...
kawan aku dia memang jual produk sendayu tinggi...
so hari ni kirim esk dah dapat..

sebabnya krim ni susah gilos nak dapat kat luar kecuali farmasi watson..
memang ada jual kat watson tapi watson besar2 je ye..
kalau area rumah aku kat JJ Wangsa Maju dengan JJ Keramat je ada..
tapi..tapi..selalu sold out...gilos betul...hahahahaha
yang bestnya kalau beli kat watson selalu ada sales la..
instead of ko beli direct kat ST punya cawangan...
tapi pejam mata jela..nak cantik punya pasal...
*matakeatas

tapi sekarang aku dah tak pakai dah doll skin ni sebab cepat habis..hahahaha
ke aku yang asyik pakai je non stop....T_________T


meh nak habaq mai kat hampa..
foundation brand apa yang aku pakai la ni....

sebelum2 aku pakai cream dari ST nih...
aku pernah cuba naturactor brand Meiko dari Jepun....


hat ni bagi aku lagi BEST...dan aku rasa sangat sesuai dengan kulit aku..
bila pakai tak tebal sangat..dan tak berminyak..
maksud aku tekstur dia lebih ringan dari ST doll skin la...
dan aku rasa produk dari Meiko ni memang lagi fofular la dulu2..
sebab kira produk foundation yang terawal ada di pasaran..
yang paling best dia ada banyak tone mengikut warna kulit orang Asia..
aku pakai 140 ngan 141 jek..
sapa terror make up atau memang kerja MUA...
terror la guna set 153, 161, 171 dan 181...
hat tu aku tak pernah cuba2 pun..hehehehe

dan yang paling best...
dia sangat tahan lama..jenuh nak habis..
like i said before dia lebih ringan..
so dia memang ko tak perlu pakai banyak...
memang jimat yang hamatttttttttttttttttttttt
dan dia long lasting..
aku pakai series tak berminyak langsung...
tu sebab aku SETIA dengan produk nan 1 nih...
memang thorbaek...

aku adala share2 dengan kawan2 aku pasal produk naturactor ni
rupa2nya kawan2 aku cakap bedak kompact dia pun best...
lipstik dia pun not bad...
cuma aku tak pernah tryla..
tak berani aku nak review....

so sekarang aku memang pakai produk naturactor ni balikla..
jangan risau untuk korang2 yang kurang suka pakai make up tebal..
dia takdela tebal macam tepung komak..
ko pakai la nipis..dah tak payah pakai bedak dah...
kalau nak make up untuk event2 pun memang sesuai sangat
MUA memang guna produk ni...
aku pernah tengok..
tapi depa pakai tebal2 la kan...
tengok kesuaian eventla...

ni bukan entry berbayar ek..
aku just share dengan mengkome produk best yang aku pernah pakai...

kata sharing is sexy kan???



8 comments:

YieN said... Reply Comment

kite pon pakai naturactor ni 1 mase dulu, hehe!

yg sendayu tinggi tu dari dulu niat nak cuba, tp x cuba2.. last2 bbcream sqb jugaq menjadi pujaan, hehe~

♥TheOnlyFarah♥ said... Reply Comment

farah pun pernah pakai naturactor nie.. tapi skrg dah tak pakai..bukan tak best.. tapi malas nak apply byk2 benda kt muka.. pakai bedak 2 in 1 jer senang..=D

Suria Lekatlekit said... Reply Comment

sebab masalah kulit berminyak & jadi berjerawat saya stop guna foundation.. pakai concealer pun yang jenis mineral. bedak pun jenis mineral.. nak keluar just pakai sunblock+moisturizer, concealer lepas tu bedak serbuk Rona sutra tu. Kadang2 teringin jugak nak pakai foundation macam dulu tapi memikirkan kulit saya tak boleh berminyak nanti jadi jerawat so takpe la.. sekarang ni kulit memang dah tak berminyak langsung even berpeluh & panas.

Nad MamaZN said... Reply Comment

akak beli ktne? rege cane plak? hee.. saya x biasa mekap2 ni..baru nak menerai kekekekek

Hamelia Hamid said... Reply Comment

thanks 4 sharing sis, emi x pandai jugak nak mekap2..semenjak dua menjak ni je baru nak belajar2 hehe

Diana Rashid said... Reply Comment

Update haraga dia sis..macam berminat pulak sebab kulit saya kat bahagian T ni selalu kering..rimas la..saya nak cuba la beli naturactor ni.

Ibu Lala said... Reply Comment

Nak beli kat mana tu. Akk klw pakai kompek powder 3 bulan je habis

Ida Puanstoberi said... Reply Comment

ce tunjuk gambo tuan tanah bila dah pakai fondesyen tu.. hikhik :D