U Click Me...I Click U Back

Friday, March 13, 2015

Zaman Belajar

As salam...

kalau direnung kembali masa silam..
paling WIN ialah masa duduk di zaman U
aku rasa inila zaman menguji keimanan kita
zaman menguji kematangan kita..
zaman menguji apa yang kita nakkan utk masa depan kita..

kalau orang lain masa masuk U la baru nak cari balak..
aku masa ni dah ada chenta hati..
SETIA gilo babas aku masa nih...
macamkan nak sehidup semati dengan si dia..
phuiiii!!

lepas SPM aku masuk UiTM, Shah Alam
keputusan SPM aku takdela best sangat..
kira nak kata aku kecewa pun takdela jugak..
sebab aku ni jenis tak rajin sangat belajo..
tapi bila dapat tawaran masuk UiTM course pulak macam susah kebeno (bagi akula)
aku kan budak tak berapa terror sangat..
so result masa buat diploma pun cukup2 makan aje la..
hahahaha..

aku pernah repeat paper statistik masa buat diploma dulu...
paper ni hazab nak mamps..
add maths aku mana terror...
yang lain lulus dengan baik jela..
tapi aku punya pointer takdela kebabom sangat berbanding dengan students lain..
kira aku ni students biasa jela..gitewww...
tu sebab satu puncanya aku tolak tawaran degree UiTM course yang sama..
sebab aku rasa mcm sesak napas je kalau aku sambung jugak..hahahaha

masa daftar masuk UiTM tu dah nak habis 1997...
kira end of year la..
masuk pun dah panggilan ke-2..
masa dapat tahu tawaran tu aku terkejut sebab lain yang aku mintak lain yang aku dapat..
hahahaha...hazab jugak nak menghadam apakebenda course diploma in building nih..
masa belajo ni memang ko kena banyak pakai seluar tau..
sebab dia ada praktikal kena main dengan batu bata..
kena buat praktikal ukur jalan untuk subjek land survey..

belajo pun dalam english ko..
main dengan blue print..
still kena lukis layout bangunan/rumah sendiri..
pastu kena buat ukuran setiap bangunan..
material apa dia pakai..
memang best dan sesuatu pengalaman yang aku rasa sangat berharga..
untuk final projek pun kami kena buat bangunan sekolah perpaduan..
buat dalam kumpulan tapi submitted by individual..
aku siap tidur kat dalam kelas la masa tuh..
sayang semua gambar2 tu takde dalam simpanan aku...
gambar kami tido terbongkang tak tuko baju seharian dalam studio..
bapak haru masa tuh..
tapi tu semua kenangan yang tak boleh aku beli dah sekarang...
#sedih

cuma sekarang aku takdok dah dalam bidang ni...
kawan2 aku ada ramai dah jadi engineer...
jadi surveyor yang profesional..
ada yang jadi site manager..
semua dah jadi orang hebat2..
tinggal aku jela jadi cikgu ajo ABC...hahahaha

lepas habis UiTM tahun 2001...
aku mintak UPSI and masuk 2003
tak payah pening2 keluar sok nak keje apa kan?
tapi tula..jadi cikgu tua la aku...
keluar umur 28 baru jadi cikgu
4 tahun untuk ambik degree in edu..
kalau program KPLI dah takde dah sekarang melainkan JQAF
so nak tak nak sapa yang nak jadi cikgu..
lepas SPM dah kena mohon IPG..
dokla ko kat situ sampai 5 tahun kat IPG...(degree)
sekarang nak jadi cikgu pun kena ada 7A kalau tak silap aku..

so kira aku beruntungla..
jalan untuk aku jadi seorang cikgu smooth aje...
cuma
rezeki aku jadi cikgu dipermudahkan olehNYA
alhamdulillah!!

Diploma In Building (1998-2001)
korang sure tau yang mana satu akukan?
kat tangga kelas pun jadi tempat kami posing...
ko hado!!!!

11 comments:

eima said... Reply Comment

muka kak rine mmg tak berubah gitu le .....

ok la tu jasa dan budi kak rine di bawa sampai mati tau ...mulia tugas sebagai guru ni ....sampai dlm kubur dpt syafaat nya

Ida Puanstoberi said... Reply Comment

intake kita sama ni. Hihi. Ai pun second intake tahun 1997 tu.. tp ai amik course yang senang. Mostly budak sastera je dlm tu. Ai SPM science stream..tp subjek sains semua lulus tahap nyaris tak F je. Haha. Sbb tu tak amik course yang berunsurkan sains nih.

Dan akhirnya, di sini lah saya. Menjadi penjawat awam di salah satu badan berkanun. Cewah.. Tetiba kuar profile diri ni apa hal???

syawalsimpsons said... Reply Comment

lain muka akak kan

Amsran Sanuin said... Reply Comment

nengok gambor ni teringat zaman2 belajor dulu2..

Falsya said... Reply Comment

gambar zaman belajar falsya xde pun..ade tp dh hilang..hehehe..lain sgt muke akak time ni..

Fifi Nadhrah said... Reply Comment

muke maintain..

CikMai said... Reply Comment

Untung jadi cikgu ABC, selagi murid tu boleh baca flow pahala berpanjangan.mudah mudahan, sy tak tahulah masa depan nanti nak keje apa T_T

ummi aqilah (LM) said... Reply Comment

Keciknya rine!!! Cenonet je? Berapa kg masa ni? Dulu masa LM baru masuk uitm baru 42 kg tau. Pastu kluar2 je gedabak 50 kilo

yen(toka ziizokukuto) said... Reply Comment

saya faham sgt azab budak building,,,kerja semua kena detail,,,studio tu dah macam hostel,,,hahahahha,,,,
btw...akak dah lepas,,,jadi cikgu dah,,,saya terkapai kapai lagi,,hahaha,,
salam kenal..

Nadiah Hanum Wahab said... Reply Comment

Harusss la kan terkenang-kenang zaman belajar...memang pengalaman terindah...

♥TheOnlyFarah♥ said... Reply Comment

masa belajar memang banyak memories yang kita tak boleh lupa.. tapi walaupun tak jadi engineer best apa jadi cikgu pun.. =D