U Click Me...I Click U Back

Monday, March 2, 2015

Rumahku Syurgaku ~ Mahkota Hills

As salam..
actually belum ada apa2 yang aku nak share pasal rumah aku kat Mahkota Hills..
cuma aku nak abadikan setiap perinci pasal rumah aku kat blog aku sebagai kenangan..
fuhh..memang nak beli rumah style macam aku beli ni ko kena banyak2 bersabar..
lain dari kalau ko beli rumah yang dah siap tau..
proses dia memakan masa..
tapi kata hubs aku takpela..
dah alang2 kita nak beli rumah kan?
nak beli rumah bukan sekadar syarat "aku dah ada rumah sendiri"
cuma kena pikir banyak kali nak beli rumah yang ikut kemampuan
yang aku mampu bayar bulan2
yang sesuai untuk kami jadikan tempat berteduh..
dan area tempat ko beli rumah pun kena ambil kira jugak
so aku dengan hubs decide beli kat Mahkota Hills, Lenggeng Negeri Sembilan
tapi rumah aku bukan betul2 kat N9..
border semenyih aje..
dekat dengan Bukit Broga tu aje...

dan nak habaq kat hampa nih..
aku nak beli rumah kat area KL
tempat aku membesar memang tak mampu..
kawasan rumah aku ni harga rumah tahap sesak napas...
500k-1juta harga dia okeh..
memang ada yang cakap ada je rumah dah siap area gombak yang boleh aku beli and settle down..
tapi aku tak pikir camtu..
aku fikir dah alang2 aku beli rumah..
biarla aku beli tahap aku puas hati
yang aku mampu bayar bulan2 tanpa rasa sesak bila gaji aku kena potong bulan2..

rumah aku belum bina lagi nak tunjuk2 kat korang..
nanti aku akan update kat blog bila rumah aku tengah proses membina k...
(macamkan ramai yang nak tengok...hahahah)
takpe..aku update pun untuk kenangan aku dan anak2 aku..

jumlah keseluruhan sebuah rumah yang aku beli termasuk insurans ialah RM324,257.00

aku beli rumah guna loan kerajaan...
kena mohon pinjaman jenis IV (membeli tanah dengan tujuan membina rumah) dan kemudian
pinjaman jenis VI (membina rumah di atas tanah pemohon yang dibeli melalui pinjaman kerajaan)
proses dia memang memakan masa
aku start beli since awal 2013...
dan dah start potong gaji untuk tanah setahun dah selepas tanah tu dah tukar ke nama aku...
proses beli tanah sekejap aje..
loan tanah seminggu je dah lulus...
dan dah setahun pun aku bayar pinjaman tanah sebanyak RM673


tapi....
finally...on 26 Februari 2015 loan rumah aku diluluskan...

proses nak memohon loan rumah tu makan masa setahun lebih lepas ko beli tanah..
lepas setel potong gaji untuk tanah..
ko kena tunggu pelan rumah ko diluluskan oleh Majlis Perbandaran Nilai (mengikut kawasan rumah dibeli)
lepas tu setel dapat pelan rumah semua baru boleh apply loan rumah pulak..
proses nak lulus makan masa sebulan lebih jugak untuk kes aku..,
sebab lepas submit loan ada pulak dokumen yang derang kuiri..
setel hanta dokumen kuiri tu dalam 2 minggu lebih jugak baru lulus..
memang lama proses dia..
depends pada jenis pinjaman yang ko mohon la..
macam aku ni kira 2x mohon pinjamanla..
tapi still dikira pinjaman pertama sebab
kena beli tanah dulu baru mohon pinjaman untuk beli rumah pulak..
dan semua diuruskan oleh kontraktor dari proses membeli tanah hingga membina rumah..
semuanya Merchant Synergy (kontraktor) yang uruskan...
so design rumah Mahkota Hills ni memang dah siap ada pilihan sekalian dengan harga
korang pilih2 jela mengikut kemampuan atau kelayakan loan korang...

selain itu, kena jugak sediakan duit untuk bayar deposit 3k (1k-tanah 2k-rumah)
lawyer fees setakat ni dah habis 5k lebih belum masuk lepas loan lulus kena bayar lagi 2k lebih kat lawyer...

inshaAllah lepas ni akan mulala proses membina rumah aku..
aku pun tak pasti bila tarikhnya..
tapi inshaAllah aku akan pergi tengok nanti...
dan inshaAllah rumah aku bakal siap sebelum November 2016
korang doakan la segalanya berjalan lancar...
aminnn...


15 comments:

Aeen said... Reply Comment

semoga segala urusan dipermudahkan yeh kak..ain pun beli rumah yang dah siap pun makan masa setahun lebih gak nie..huhuh..

kathy jem said... Reply Comment

Lama jugak proses nak buat pinjam rumah kan..baru tahu..

mama tisya said... Reply Comment

smoga smua dipermudahkan..urusan bli umh bkn mudah kn..kita pn masih tkde umh sdiri...dok ngan inlaw sejak dr kawin..tktau la bila akn ada umh sdiri

Hamelia Hamid said... Reply Comment

Tahniah kak..smoga smua urusan dipermudahkan ye kak

Nad MamaZN said... Reply Comment

kiranya bina umah ikut plan akak sendiri la ni ek? sbb atas tanah sendiri? kan? bukan perumahan kan? heee.. bestnya..! in shaa Allah moga dipermudahkan... nnt aish jadi anak nogori la, skolah kt sana hehe

eima said... Reply Comment

Waaaahhhh ....design sendrik rumah.......
Boleh buat swimming pool ....syoknye kak....
Nasib baik husband kontraktor kan....suka hati je si main teka2

Falsya said... Reply Comment

ooo area nak ke broga tuh nyeah umah akak..boleh la ujung minggu exercise naik broga..hehe..

tp nnt umah akah dh siap akak still kat sekolah skang ker?..ehh, smp ke situ kan tanye..hihihi...mmg area kl nie boleh terbuntang mato tgk rege umah..gombak kalau kt sri gombak, pun dh mahal dh kak..semoga Allah permudahkan urusan kak rin..amin..

Suria Lekatlekitgurl said... Reply Comment

Alhamdulillah.. proses tu berjalan lancar. yelah nak beli rumah kat bandar macam umpama mimpi dalam mimpi nak2 macam saya.. golongan sederhana..

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

Property is must.. especially rumah & tanah.. bagus untuk future.. agreed dgn cara Rine.. kita kena fikir dari semua aspek ;)

~ NANA ~ said... Reply Comment

Tahniah kak...alhamdulillah dah ada rumah sendiri lepas ni..boleh la deco2 nanti..hehe

LydSunshine said... Reply Comment

Pitam dah tadi kejap, now dah bangun. Harga rumah dekat semenyih pun dah nak hampir setengah juta. Tapi seronok la Rin nnt. Ada rumah sendiri. Boleh deco2 kaw-kaw punye.

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said... Reply Comment

Assalam sis azrin,
tu la kan3
nak beli rumah bukan senang
iols ni legal untuk jual bli settle dekat 2thn tau sis
membara je nunggu
lambat sebab dari pihak penjual

Diana Rashid said... Reply Comment

Bila baca ni rasa macam saya pulak yang teruja tak sabar nak tengok rumah tu..Update tau nanti...:)

Mama Bard said... Reply Comment

bestnya dah ada rumah sendiri...memang rumit sangat kan proses nak membeli rumah ni...

maizatul said... Reply Comment

Assalamualaikum, saya pun beli kat sini jugak fasa 2B
just nak tanya ada x dapat invoice mintak kita bayar GST?