U Click Me...I Click U Back

Monday, March 30, 2015

Cara Simple Aku Masak Ayam Merah

As salam...

minggu lepas dengan minggu ni minggu paling busy..
sebab this coming sabtu nak sukan dah...
so semua cikgu busy dengan sukantara..saringan segala bagai..
minggu ni jugak nak key in segala mak nenek markah..

alhamdulillah..setel dah aku isi markah 7 kelas sains aku..

**************************************************************

hari ni takde citer syiok pun nak cerita..
mohla aku cerita pasal resepi jela..

just a simple recipe pun boley??
kot2 memberi idea atau faedah kepada hampa2 yang nak masak dengan mudah...
kan??

untuk bahan menumis aku kisar cili kering dengan 2 biji bawang besar..
pastu aku tumbuk sedikit halia, lengkuas dengan bawang putih..
tumis bahan yang tumbuk dan kisar kat atas sampai hilang hamis cili kering...
jangan lupa boh sedikit gula dan garam secukup rasa

bila dah pecah minyak baru masukkan ayam..
masukkan sekali sos tiram, sos cili dan tomato ikut banyak mana ayam...
then masukkan bawang besar yang dipotong bulat (sebaiknya bawang holland)
gaul sekejap dan ready untuk diangkat...

siap my simple ayam masak merah...
tak payah renyah2 sebab ni tak sampai 15minit punya masakan..
yang nak lambatkan hanya nak bagi hilang hamis cili kering tu jek...

abaikan kecomotan pinggan...kofkof

selamat mencuba...giteww....

13 comments:

syawalsimpsons said... Reply Comment

sedap la kak...

syawalsimpsons said... Reply Comment

sedap la kak...

eima said... Reply Comment

DULU NI FAV AI KAK .. TP SKRG NI DAH JEMU KEH KEH KEH .....


sbb asek masak lauk ni ari tu .... mkn sampai jemu ...

mama tisya said... Reply Comment

fav ayam amsak merah

kathy jem said... Reply Comment

Comot tu yg sedap..hehehe

Falsya said... Reply Comment

sedapnyee..ratah gitu pun sedap..

LydSunshine said... Reply Comment

Ni la lauk panel kat umah saya. Mcm klinik panel kaedahnya. Hekhek. Tp resepi saya lagi simple rin. Takde sos2, dan halia lengkuas semua tu. Cuma cili kering (biasa saya rebus nak bagi hilang warna merah dan bau cili kering), bawang besar dan bawang putih. Lepas tu masukkan cuka sikit utk masamkan. Tu je. Kalo rase gedik je saya tambah sos tiram, sos cili tu semua. yg paling penting kena bagi betul2 pecah minyak. Kalo tidak mmg la tidak the sedap.

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

Sedapnya.. macam ayam masak merah lauk orang kawin.. fav juga ni.. makan dengan nasi panas2 letak kicap.. nyummehhh :)

Suria Lekatlekitgurl said... Reply Comment

air tangan seorang mak ni memang menjadi saja kan.. campak2 pun hingga menjilat pinggan

ameris said... Reply Comment

Ayam xperlu grg dulu ehh rin?

Julia Johari said... Reply Comment

Lauk ni kalau hari2 julia makan pun tak kesah sebab mmg kegemaran julia pun...hahahhahha best!

Hamelia Hamid said... Reply Comment

lapar pulak tengok menu akak ni hehe

♥TheOnlyFarah♥ said... Reply Comment

Senang jer nak buat... Mesti sedap nie..nnti boleh la try versi akak..;)