U Click Me...I Click U Back

Monday, March 23, 2015

Buat IC Kak Ngah di UTC, Sentul

As salam...
birthday si kak ngah dah sebulan yang lepas..
umminya baru hegeh2 nak buat ic dia..
bukan aku takmo buat awal..
memang aimed cuti sekolah la kan?
sebab hari sekolah petang dia sekolah agama...
nak suruh ponteng2 memang takla sebab sekolah agama ada PSRA..
so tunggula sampai cuti sekolah..

kalau buat lambat2 kena denda dalam bentuk RM...
korang boleh rujuk [LINK] nih...

aku pernah buat entry bagaimana memohon kad pengenalan 12 tahun
boleh rujuk entry Prosedur Buat IC Untuk 12 Tahun



1) sampai2 je JPN, UTC, Sentul (tingkat 3) cakap kat kaunter nak borang untuk buat ic 12 tahun...dan jangan lupa bawak surat beranak yang ori..buat copy sekali kot2 depa nak...macam kat UTC hari tu derang tak mintak pun..huhu..then dia akn bagi borang ko kena isi.borang dia tak rumit nak isi.mudah je!!


2) lepas tu baru ambik no giliran...tunggu tak sampai 20 minit dah no dipanggil...so bagi aku sekejap jela menunggukan?

3) bila no dah kena panggil.. bawa sekali ic ibu/bapa atau penjaga yang mengiring untuk buat ic 12 tahun nih..WAJIB..kalau takde kalu...tak boleh proses ye...


4) lepas dah setel kat kaunter tadi..tunggu sekejap kat kaunter ambil gambar sehingga nama anda dipanggil..udah..lepas tu dia cakap esok dah boleh ambik ic...hahahaha..tapi aku ambik 3 hari lewat sebab tak sempat nak pergi...takdela dekat sangat melati dengan sentul nuh kan?


selingan...pekena nasi ayam kat tingkat 2 UTC, Sentul..bolehla sedapla jugak...uhuk...


alhamdulillah...sah sebagai warganegara Malaysia...muka ada senyyuummmmmm!!!!

6 comments:

Julia Johari said... Reply Comment

Tetiba seronok yer pengalaman buat IC anak...kak ngah kurus sama macam mama dia hehhehe mai sikit nak jangkit heheh

eima said... Reply Comment

tahniah tahniah .... dah besar dah ank dara ni sbba dah ade ic

Falsya said... Reply Comment

kak ngah dh besau..dh ade ic sendriiii...kejap jugak kak rin tunggu turn kan..xramai org ker?..selalu dgr utc sentul tuh kemain ramai org..

Zaza Abdul Latif said... Reply Comment

dah dapat IC means dah bosar kau kak ngah oii.. Ummi bangga dengan kamu.. ehhh titiba hehehe

Ibu Lala said... Reply Comment

Turn sy tahun depan. Cam nanti nak suruh ayahnya yg bw. Dah besar anak anak kita. Tp sy anak sulung yg nak buat ic thn depan tu.

♥TheOnlyFarah♥ said... Reply Comment

Yeayy dh besar dh ada ic sendiri..;)