U Click Me...I Click U Back

Thursday, February 26, 2015

Kisah Pindah Rumah

As salam...

cerita pindah rumah aku ni macam cerita kartun pun ye jugak...
hahahaha

aku ada cerita kat korang kan cuti CNY baru2 ni aku kena packing barang untuk pindah rumah
tapi ceritanya panjang!!!!
hahahahaha

ok..ok..mehla nak cerita
tujuan aku nak pindah sebab owner rumah aku ni ada planning nak jual rumah dia..
pastu rate aku sewa sekarang rm700
pastu masa bulan 12 tahun lepas owner ni kol aku bagitahu nak naikkan sewa ke rm800
so aku pun ok kan ajela..
aku cakap bulan januarila aku mula bayar...
so ok fine kat situ

lepas 2minggu gitu..
dia kol aku balik bagitahu nak naikkan ke RM1k
aku macam bengang la jugakkan?
ko dah janji rm800 kenapa ttba jadi kenaikan sampai 300
aku cakap kat dia aku bukan nak dok lama lagi..
ko tunggu la next penyewa ko naikkan la banyak mana ko nak naikkan?

pastu aku pass la kat hubs aku handle dengan tuan rumah
hubs aku cakap fine nak naikkan rm1k tapi please la...
baiki dulu mana2 yang kopak2 kat rumah ni..
sebab derang tahu duit sewa masuk je every month
tapi rumah macam tak kisah..
rosak apa2 hubs aku yang setelkan..
pastu potong duit sewa pun potong duit beli barang..
upah hubs aku tak ambik pun...
so tak kisahla kan..
sebab hubs aku ni jenis simple jek..
tak banyak songeh pun...

lepas bincang semua..
hubs aku cakap takpela..
bagi masa sampai bulan MAC 2015 nih
kami nak cari rumah lain...

then nak jadikan rezeki aku cepat..
aku dapat rumah colleague aku nih...
tapi tak kosongla sebab ada cikgu ni tengah duduk..
dia tunggu surat pertukaran dia jek..
so dah selamat dah cikgu tu bertukar pun sebelum CNY hari tuh
so alhamdulillah...rezeki akula dapat rumah tu dengan sewa yang murah..
apartment tapi dapat tingkat bawah sekali..
yang tak berapa bestnya kawasan ni jam la sikit
kena keluar seawal 6.20 kalau takmo lekat jam...huwaaa!!!

so masa cuti CNY tu la baru aku pergi tengok rumah
bayar depo segala bagai...
setel bab tu
so tinggal bab nak kemas2 bawak barang ke rumah tu jela..
yang besar2 lori akan bawak on 28th ni la kiranya

nak jadikan cerita...
malam tu tetiba owner rumah yang aku dok skang tu datang
dia tanya aku dah dapat rumah ke?
sebab dia cakap aku tak masukkan sewa bulan nih..
yelar..sebab ada depo..
so aku tak masukkan la sewa...
tetiba dia merayu aku suruh dok balik rumah nih..
dia cakap sewa rm800 jek..
and dia tak jadi jual rumah nih...
pujuk2 suruh aku pikir balik sebab aku cakap aku dah bayar depo rumah sewa baru tuh..

then aku kol hubs aku kat Kuantan...
hubs aku macam berat la nak pindah
sebab dok kat rumah sekarang ni meamng senang..
keluar pukul 7 pun tak lewat ke sekolah..
dekat la..jalan pun tak jam...
aku nak pergi balik sekolah ambik alyaa pun senang..
mak pak aku pun dok taman yang sama...
memang banyak pro nya la if aku kekal dok situ..
even sewa sini lagi mahal dari tempat yang aku bakal dok tuh...
hmmmmmmmmmmmmmmm.......

dan yang bestnya bila pikir balik..
tak payahla aku ngemas untuk pindah...hahahahaha

so kami decided untuk terus kekal dok rumah sekarang..
dan owner dah bagitahu kat aku cikgu dokla sampai bila2 cikgu nak dok..
and berkali2 mintak maaf kat aku sebab nak naik sampai 1k tuh
aku syak la dia dok termakan kata agen yang datang value rumah ni dulu..
memang sewa kat kawasan aku dok sekarang ni 1k lebih..
tapi aku dah 7 tahun dok rumah tuh...
inshaAllah rumah aku siap hujung tahun depan..
mungkin aku akan dok lagi 3 tahun lagi je kot...
inshaAllah...

pasal rumah colleague aku tuh
alhamdulillah..
aku riki2 cari penyewa baru untuk ganti dok rumah akak ni..
rupa2nya ada cikgu baru posting sekolah aku dok berulang dari s.alam ke melawati nih
aku bawakla dia gi tengok rumah ni...
so deal dia nak rumah nih..
alhamdulillah..lega aku..
so rasa bersalah aku pada colleague aku selesai....
alhamdulillah...syukur...
rupa2nya cikgu hanif tu nak dapat rezeki rumah sewa daripada aku...
barakallah...



kalau ada jodoh..
sinila kawasan yang bakal aku duduk..
apartment sri puteri, uk perdana...

bukan rezeki aku jadi penghuni uk perdana..
kalau tak boleh ajak Dato' Ti selfie tau!!
#sambil-libas-tudung

13 comments:

Allene typicalmommy said... Reply Comment

hamboi sangat owner rumah tu... tau nak duit je kan kak...

Ida Puanstoberi said... Reply Comment

rumah..rumah.. pening kan fikir hal rumah ni.
tapi, cantik juga apmt tu kan.

Kite kan, mmg tak daya nak carik rumah jauh dah.. takmo abiskan masa atas jalan je pergi balik. lantak la dapat rumah cam skrg yg orang kata kecik, tak dpt lot parking sampai 2,3 parking.. asalkan, tak jauh dari ofis. Esok dah ada anak, nak amik anak pun cepat je.. apa2 hal pun buleh kejap je lari ofis. tu yg penting. Kan?

lieyalatif said... Reply Comment

alhamdulillah tak yah pindah2...legaaaa dengar rin...bab pindah umah ni mmg pitam wooo...kemas packing pastu unpacking n kemas balik...letih!

tapi disudut hati kecil lieya marah gak ngan owner rumah tu.... mate duitan plak dok naik2kan harga mcm tu jek...lepas tu tau plak nyesal...

rin tau tak lieya ni sewakan rumah lieya rm900 semi D tau... asalkan org tu pandai jaga n selalu update keadaan rumah....org kate kite same2 tolong ...same give n take...

ameris said... Reply Comment

geram lak baca ttg oner nak naik kan 1k tu. yg penting senang utk kemudahan kita. mahal skit pejam mata je..

Ezy Loy said... Reply Comment

kejap nk naikkan sewa..
kejap nk sruh duduk blk.. aduyai.. mcm2 ragam..
haha.. sabo jela..

kalo umh sewa lama lg senang baik xyah pndah la kan..

Diana Rashid said... Reply Comment

Alhamdulillah..tak payah letih badan nak ngemas...susah sebenarnya nak pindah2 rumah nih..7 tahun dah dok situ kompem la barang belambak-lambak..kan?/

Falsya said... Reply Comment

Aduhaiii..mcm2 kan tuan rumah..akak, jauhnye beza uk perdana ngan umah akak skang..mmg akan tempuh jem sokmo la..nasib baik last minit owner umah tukar pikiran..

DYatie ABakar said... Reply Comment

Alhamdulillah kak. uk perdana tu mg jem kak.. Huuu..

Nad MamaZN said... Reply Comment

owner ni...naseb baek cepat dpt kesedaran hehe.. dia tau susah nak dpt penyewa sebaik akak n hubby..tu yg dok merayu gak tu..rezki akak n famili gak ni :)

LydSunshine said... Reply Comment

Gertak la tu kononnya mula2. Pastu mula la gelepar nak suruh org stay kat rumah dia. Tau takot. Huhu. Agaknya kalo Rin request utk bayar sewa lama RM700 pun dia bagi kot. Hahah.

Suka baca semua urusan Rin dipermudahkan. Allah saje je nak mengusik Rin tu. Bagi Rin kelam kabut kejap, tapi sebenarnya jalannya Allah dah susun begitu cantik dah.

eima said... Reply Comment

Alhamdulillah...owner tu pun x beragak...tp x pe la dh selesai

mama tisya said... Reply Comment

mcm2 hal ngan penyewa umh ye..jp soh pindah..jp soh duduk blk..tp tu la kalo pk bab pindah mmg mls bab ngemas la kn..nasibaik ada pengganti umh yg dh byr sewa tu

Nadiah Hanum Wahab said... Reply Comment

Alhamdulillah...Allah dah rancang yg terbaik untuk kita...;)